UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 20 januari 2015

Macrobioot Michio Kushi overleden

Voor de geschiedschrijving: macrobiotiek-goeroe Michio Kushi, Japanner van origine, is eind december in Boston overleden aan alvleesklierkanker.

Macrobioot Michio Kushi overleden

Hij is 88 jaar geworden. De zen-georiënteerde macrobiotiek-leer heeft als dogmatische basis een vorm van veganistisch eten, zonder dat daarvoor enige wetenschappelijke onderbouwing is. Kushi was eind jaren vijftig van de vorige eeuw in de VS de grote pleitbezorger van deze sektarische leer. Hij is oprichter van het Kushi Institute in Becket, in de buurt van Boston. Het instituut heeft zijn Europese uitloper in Nederland. De Nederlandse acupuncturist Adelbert Nelissen, een oude bekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, opende in 1978 het Kushi Institute of Europe aan de Weteringschans in Amsterdam. Macrobioot Nelissen, geloofde, in navolging van zijn leermeester, mensen met kanker te kunnen genezen met speciale diëten en adviseerde soms patiënten het reguliere circuit te mijden. Nelissen is in september 2014 overleden; zijn instituut in Amsterdam leeft nog steeds.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 20 september 2014

De meeste cursussen van het Kushi Institute of Europe aan de Weteringschans in Amsterdam zijn afgelast, blijkt uit de website. De reden is simpel: oprichter/eigenaar/ cursusleider Adelbert Nelissen is begin september overleden, op 65-jarige leeftijd, tamelijk onverwacht aan een hartritmestoornis.

encyclopedie - 04 augustus 2010

Een aantal diëten heeft specifiek de pretentie dat ze kanker kunnen genezen.

tijdschrift - 27 juli 2009

Deze jaargang bevat 62 lange en korte artikelen. Hieronder een selectie.