UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 04 augustus 2010

Encyclopedie: Dieet bij kanker

Een aantal diëten heeft specifiek de pretentie dat ze kanker kunnen genezen.

De algemene inleiding over kankerkwakzalverij legt uit waarom het uiterst onaannemelijk is dat men met dieet kanker kan genezen. Eldersop deze website staan andere onwetenschappelijke middelen of kruiden, apparaten en psychologische en paranormale behandelingen van kanker, alsmede onbetrouwbare diagnostische tests.

Hieronder volgen 30 van de bekendste; ongeveer driekwart is uitgesproken vegetarisch. Sommige hebben hopelijk alleen historische waarde.

Bell: de Britse arts Robert Bell (1845-1926) dacht dat kanker wordt veroorzaakt door verstopping. Zijn dieet bestaat uit rauwkost, fruit, honing en volkorenbrood. Als extra beval hij het gebruik van schildklierextract aan. Hij schreef in 1903 een boek getiteld: Cancer: its causation, and its curability without operation; het werd herdrukt in 1913. Hoewel het misschien te ver gaat om deze gerespecteerde arts een kwakzalver te noemen, is het duidelijk dat Bell helemaal niets wist van de aard van kanker.

Bircher-Benner: De Zwitserse arts Maximilian Oskar Bircher – Benner (1867 – 1939), bekend van de Bircher-muesli (rond 1900): weinig vet, veel fruit, noten en groente, melkproducten, geen vlees, wel vis.

Brandt: De Zuid-Afrikaanse nationaliste en profetes Johanna Brandt – van Warmelo (1876 – 1964) genas zichzelf naar eigen zeggen van maagkanker met een druivenkuur, die ze overigens niet zelf bedacht had: eerst uitsluitend druiven, daarna vegetarisch. Men riskeert ondervoeding en ingewandsstoornissen. Zie verder Quackwatch.

Breuss: De elektricien en heilpraktiker Rudolph Breuss (1899 – 1990) meende dat kanker zich uitsluitend voedt met vaste voedingsstoffen, en dat het dus volstaat de kanker uit te hongeren door 42 dagen lang alleen groentesap en kruidenthee te nuttigen. Dit is om diverse redenen onzinnig. Tegen de tijd dat voeding gekauwd en verteerd is (dat wil zeggen afgebroken tot bouwstenen als amino- en vetzuren en suikers), is het onderscheid vloeibaar/vast geheel verdwenen. Voorts: hoezeer kankercellen ook afwijken van normale cellen, het opnemen van voeding doen ze op dezelfde manier als andere cellen. Het Breuss-dieet komt neer op een gevaarlijke vastenkuur.

Budwig: De Duitse farmacoloog Johanna Budwig (1908 – 2003) was een voorstander van het gebruik van lijnzaadolie tegen kanker, en het Budwig-papje bestaat dan ook uit kwark met lijnzaadolie.

Burger: De Zwitserse natuurkundige Guy Claude Burger (1934 -) ontwikkelde de instinctotherapie. Dit is een dieet dat geheel uit rauwkost bestaat (koken, bakken, braden, en zelfs snijden of malen worden afgeraden). Vlees en vis zijn toegestaan, maar uitsluitend rauw. Burger was zeer verbaasd toen zijn vrouw in 1995 aan kanker overleed, hoewel ze zich aan zijn levenswijze had gehouden. Sinds 2001 zit Burger in Frankrijk een straf van 15 jaar cel uit wegens pedofilie (in 1978 was hij in Zwitserland tot 4 jaar veroordeeld voor seks met zijn zoontje). Zijn opvattingen dat men instinctief weet wat goed is om te eten had hij ook uitgebreid tot seksualiteit: kinderen zouden intuïtief weten wat goed voor ze is.

Coy: De Duitse bioloog Johannes Coy (1963 – ) propageert een koolhydraatarm dieet, analoog aan dat van Budwig (zie hierboven), Montignac, Atkins enz. Hij ontdekte een gen (TKTL1), dat een rol speelt bij de suikerstofwisseling. Tumoren waarin dit gen actief is (vast te stellen met een door hem ontwikkelde test) houden zich in leven met een anaerobe omzetting van glucose, en ze zouden verhongeren door ze heel weinig glucose (koolhydraat) te geven. Dit is een variatie op een hypothese van Nobelprijswinnaar Otto Warburg (1883 – 1970), die overigens nooit bewezen is, sterker nog: weerlegd. Kanker is volgens Coy een typisch westerse ziekte, veroorzaakt door het westerse voedingspatroon. Een beetje gelijk heeft Coy wel: alleen in het westen worden de mensen zo oud dat kanker een belangrijke doodsoorzaak is.

Dries: De Belgische natuurgenezer Jan Dries (ca. 1938-) bedacht een dieet dat sterk de nadruk legt op groenten en fruit, en met name tropisch fruit omdat daar heel veel biofotonen in zouden zitten. Opwarmen in de magnetron is taboe, want daar kunnen de biofotonen niet tegen. Speciaal aanbevolen: ananas en ‘bee pollen’.

Fere-dieet: de Nieuw-Zeelandse arts Maud Tresillian Fere (geboren Shand, ca. 1876 – 1965) dacht dat kanker wordt veroorzaakt door te veel natrium. Dat zou door het lichaam worden omgezet in natronloog (natriumhydroxide), dat dan weer met melkzuur wordt geneutraliseerd. Bij gebrek aan melkzuur ontstaan embryonale cellen die wel genoeg melkzuur kunnen produceren, en dat zijn dan de kankercellen. Het Fere-dieet was een zoutloos vegetarisch dieet. Bovendien moest men salmiak (ammoniumchloride) en verdund zoutzuur (eufemistisch basisazijn genoemd) en verdund fosforzuur innemen om al dat loog in het lichaam te neutraliseren. Fere publiceerde haar visie in 1963 in Cancer: its dietetic cause and cure.

Gerson: De Duits-Amerikaan Max Gerson (1881 – 1959) bedacht dat grote hoeveelheden uitgeperst groente en fruit, plus rauw leversap en frequente darmspoelingen met koffie, tegen van alles en nog wat hielpen, van hoofdpijn tot kanker. Zie verder het encyclopedie-artikel over Gerson.

Halleluja-dieet: bedacht door de eerwaarde George M. Malkmus (1934 – ). Het is een streng vegetarisch en nogal onevenwichtig dieet waarmee Malkmus zichzelf in 1976 van dikkedarmkanker (een gezwel zo groot als een baseball) genezen zou hebben. Het is gebaseerd op de Bijbel (Gen. 1:29). Een belangrijk ingrediënt is een poeder, Barley Green, door het bedrijf van Malkus gemaakt van gemalen gerstebladeren. De aanhangers van dit dieet betalen hier 4 dollar per dag voor en ze zijn nog eens $1,50 per dag kwijt aan andere speciale supplementen. Zie verder de Quackwatch-site.

Hirneise: De Hamer-aanhanger en voormalige verpleger (volgens anderen had hij een winkel in sportartikelen) Lothar Hirneise (1961 -, een van zijn pseudoniemen is Prof. Dr. Peter Yoda) ontwikkelde het 3E-programma (in vertaling: Energie-Voeding-Ontgifting, EVO). De dieetpoot is ongeveer het Budwig-dieet (zie hierboven). De ontgifting gaat met de darmspoelingen met koffie in de stijl van Gerson (zie hierboven). Energie is te verstaan als een levenskracht waarvoor een behoudswet geldt. Door neurolinguïstische programmering en lichttherapie zou de energie bevorderd worden. Kanker is volgens Hirneise een uiting van het zelfhelend vermogen van het lichaam, dat uitgaat van de mitochondriën en het celmembraan. De mitochondriën worden namelijk gestoord door stress.

Houtsmuller: de internist-diabetoloog A.J. Houtsmuller (1924 -) introduceerde in 1995 het houtsmullerdieet, een variant van dat van Moerman, maar met veel supplementen. De enige patiënt die daarmee genezen zou zijn, was hijzelf, en dat berustte op een vergissing. Nadat dit in 1999 aan het licht kwam, is het aantal Nederlandse kankerpatiënten dat het met een dieet probeert enorm gedaald; die daling kan overigens mede veroorzaakt zijn door een algemene huiver voor alternatief sinds de zaak-Millecam. Zie verder het Dossier-Houtsmuller op deze site.

Issels: De Duitse arts Josef Maria Leonhard Issels (1907 – 1998) meende dat kanker bestreden kan worden door het immuunsysteem op allerlei manieren op te peppen: amalgaam dient verwijderd te worden, tabak en koffie zijn taboe, en rust en frisse lucht zouden ook wonderen doen, naast injecties met diverse dubieuze preparaten. Een vegetarisch dieet met zure melk behoort ook tot de Issels-therapie. Issels werd in 1961 veroordeeld wegens dood door schuld, maar in hoger beroep vrijgesproken omdat hij in zijn eigen onzin geloofde. Zie ook Wikipedia.

Kelley-Gonzalez-therapie: De Amerikaanse tandarts William Donald Kelley (1925 – 2005; in 1976 werd hij uit zijn vak gezet) bedacht in de jaren 1960 een variant op het Gerson-dieet (zie hierboven), aangevuld met supplementen, citroensap, koffie, gefermenteerde melk, alvleesklierextract en gebed. Kelley vond ook dat men zich net als de Inuit moest voeden met rauw vlees, tenminste als men tot het ‘Noordse’ type behoorde. De beroemdste patiënt van Kelley was Steve McQueen, die binnen enkele maanden overleed. Het Kelley-dieet is in 1987 door de arts Nicholas James Gonzalez gekopieerd. In de periode 1994-1998 werd Gonzalez diverse malen tuchtrechtelijk veroordeeld. In de periode 1999-2005 is een proef met dit dieet genomen. Pancreaskanker is vrijwel altijd dodelijk, maar met conventionele reguliere therapie bleek de overlevingsduur gemiddeld 14 maanden, en met het ‘dieet’ niet meer dan bij onbehandelde patiënten het geval is: ruim 4 maanden. Zie ook Quackwatch.

Kousmine: De Russisch-Zwitserse arts Catherine Kousmine (1904 – 1992) bedacht rond 1949 een dieet dat niet alleen kanker maar ook allergieën, artritis, bronchitis, hart- en vaatziekten en multiple sclerose zou genezen. Het idee is dat veel ziekten ontstaan door te veel zuur. Geen vlees, geen witte suiker, veel groenten en fruit, Budwig-papje (zie hierboven voor Budwig) en ‘basische levensmiddelen’. Hierbij ook de nodige darmspoelingen, laxeermiddelen, supplementen en psychosociale begeleiding.

Kuhl: De Duitse arts Johannes Kuhl (1903 – 1968, auteur van onder andere Schach dem Krebs) ontwikkelde het isopathische melkzuurdieet. Gefermenteerde speciaal gekweekte groenten die veel levende lactobacilli en rechtsdraaiend melkzuur bevatten, vormen hier een belangrijk onderdeel van.

Leupold: De Duitse arts en hoogleraar pathologie Ernst Leupold (1884 – 1961) bedacht circa 1955 een extreem koolhydraatarm dieet. Ook fruit was verboden, behalve citroenen.

Livingston – Wheeler: De Amerikaanse arts Virginia Wuerthele – Caspe Livingston – Wheeler (1906-1990) kwam in 1950 tot de overtuiging dat kanker wordt veroorzaakt door een mycoplasma-bacterie, te weten de door haar ontdekte Progenitor cryptocides. Deze bacterie zou allerlei vormen aannemen, een variatie op de endobiontentheorie van Enderlein (later onderzoek heeft aannemelijk gemaakt dat deze bacterie niet bestaat, en een ratjetoe van verschillende bacteriën is). Livingston bedacht een antikankerdieet dat een variant van het Gerson-dieet (zie hierboven) was, inclusief de koffielavementen. Naast het dieet moest de patiënt ook nog andere behandelingen krijgen, zoals met vaccins die uit bloed of urine van de patiënt waren vervaardigd. Zie de desbetreffende pagina van de American Cancer Society.

Macrobiotisch dieet: de macrobiotiek is een complete levensstijl bedacht door de Japanner George Oshawa (1893 – 1966) en zijn opvolger Michio Kushi (1926 -). Het dieet bevat zo weinig belangrijke voedingstoffen dat het gevaarlijk is. Zie verder het encyclopedie-artikel over macrobiotiek.

Moerman: De Nederlandse huisarts Cornelis Moerman (1893 – 1988) bedacht een nogal spartaans dieet gebaseerd op het (onjuiste) idee dat duiven en Franse wijnboeren geen kanker krijgen, en dat dus duivenvoer kanker geneest. Het dieet is wegens de grote populariteit meerdere malen onderzocht, en samenvattend kan men zeggen dat het aantal genezingen na een moermandieet iets lager is dan het normale en uiterst kleine aantal spontane genezingen van kanker. Zie verder het encyclopedie-artikel over Moerman.

Metabolic Assessment Program van Jack O. Taylor: Taylor is een chiropractor in Springfield in Illinois en een verkoper van gezondheidsproducten. Zijn programma is een variant van William Kelleys methode (zie hierboven). Volgens Taylor moeten kankerpatiënten hun energiebalans en hun eiwitbalans herstellen en allerlei gifstoffen zoals kwik en insecticiden zien kwijt te raken. Als men hem wat urine en bloed en een ingevulde vragenlijst toestuurt, krijgt men een geïndividualiseerd therapieschema toegestuurd. Zie verder Esowatch.

Nieper: De Duitse arts Hans Alfred Nieper (1928 – 1998) bedacht een behandeling voor multiple sclerose en een aantal andere ziekten met de (onwerkzame) stof calcium-EAP. Deze stof zou volgens Nieper ook helpen tegen kanker, evenals selenium. Ook Nieper dacht dat haaien minder kanker kregen vanwege hun lage natriumspiegels. Voor details over het dieet-deel van Niepers behandeling, namelijk het Kirlian-positieve vegetarische dieet raadplege men Quackwatch. Nieper propageerde voorts het gebruik van iridodial, een stof die in mieren wordt aangetroffen en die heel werkzaam zou zijn bij DNA-reparatie.

Nolfi: De Deense arts Kirstine Nolfi (1881 – 1957) raakte ervan overtuigd dat haar borstkanker (1940) was genezen door een dieet in de stijl van Bircher-Benner, van rauwe groenten, vers fruit, aardappelen en verse melk (‘levend voedsel’). Of ze kanker had is niet zeker, want ze weigerde biopsie, omdat ze bang was dat daardoor metastasen zouden ontstaan. Ze werd uit haar vak gezet. Analoge ideeën had de Nieuw-Zeelandse arts Eva Esther Hill (geboren Day, 1891 – 1981).

Olney-behandeling: de Amerikaanse arts Robert C. Olney meende dat geblokkeerde celademhaling de oorzaak was van vele ziekten (allergie, virusinfecties, bacteriële infecties, kanker), en dat die ademhaling geblokkeerd werd door zuurstofgebrek en vergiftiging. Hij schreef er circa 1973 een pamflet of artikel over, getiteld ‘Blocked Oxidation’. De remedie is dat men voedsel nuttigt dat zonder kunstmest is geteeld, en waaraan geen ‘chemische’ stoffen zijn toegevoegd (of H2O in dit verband als een chemische stof beschouwd moet worden is niet zo duidelijk). In elk geval moet men zo mogelijk alles rauw eten en goed letten op de sporenelementen. Olney paste ook een soort eigenbloedbehandeling toe met ultraviolette bestraling van bloed, en zijn patiënten kregen ook colonhydrotherapie (klysma’s).

Passwater: De Amerikaan Richard A. Passwater (1937 -) is de bekendste ‘doctor’ die aan de nep-universiteit Bernadean in Californië is ‘gepromoveerd’. Dat gebeurde in 1975. Hij legt de nadruk op anti-oxidanten zoals vitamine A en E en selenium.

Renzenbrink: De antroposofisch arts Udo Renzenbrink (1913 – 1994) ontwierp een dieet waarvan het belangrijkste aspect is dat er geen aardappelen en tomaten en andere planten van de nachtschadefamilie in voorkomen. Het is niet duidelijk of Renzenbrink voornamelijk aan preventie of aan genezen dacht. Een van zijn ideeën is dat kiezelzuur héél belangrijk is. Het geleidt het licht in levende wezens naar binnen. Immers, vensterglas laat het daglicht in kamers binnenkomen. Daarom helpt kiezelzuur kanker voorkomen, aldus Renzenbrink; een typisch staaltje antroposofische logica.

Reuben: De arts David R. Reuben (1933 -) is het bekendst door zijn boek uit 1969: Everything You Always Wanted to Know About Sex (But Were Afraid to Ask), maar hij heeft ook bedacht dat een vezelrijk dieet de beste methode is om kanker te voorkomen. Dagelijks drie eetlepels zemelen bij de voeding volstaat. Zie zijn boek The save-your-life diet: High-fiber protection from six of the most serious diseases of civilization (1975).

Seeger: De Duitse arts Paul Gerhardt Seeger (1903 – 1991) ontwikkelde een tienwegenplan ter bestrijding van kanker, dat aan elkaar hangt van onzinnige en weerlegde ideeën. Volgens Seeger is de oorzaak van kanker een gestoorde celademhaling. De eerste twee wegen zijn de verwijdering van ‘stoorvelden’ en ontgifting met behulp van nosoden. De dieetweg bestaat uit: rode bieten, vers bosbessen- en ananassap, rode druiven en rode kersen, bakkersgist, gerstegras in poedervorm. Rood vlees en geraffineerde suiker moeten tot elke prijs vermeden worden want die zijn zuurvormend. Daarentegen moet men vier liter water per dag drinken. Het is volgens Seegers ook belangrijk colonhydrotherapie te ondergaan. Geen tabak, alcohol, koffie of chocola, en elke dag bidden!

Wigmore: De Amerikaanse theologe en natuurgenezeres Ann Wigmore (1909 – 1994) is bekend geworden door haar aanbeveling van het sap van jonge tarweplantjes (‘gras’) als gezondheidsmiddel. Berichten over kwakzalvers die kankerpatiënten ‘gras’ laten eten gaan terug op dit idee.

 

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.

artikelen - 31 januari 2023

Nederland erkent de Duitse Heilpraktiker niet, kosten zoals voor een hyperthermiebehandeling zijn niet aftrekbaar van de belasting.