Actieblad tegen de kwakzalverij 1983

Overzicht inhoud jaargang 94
Deze jaargang bevat 62 lange en korte artikelen. Hieronder een selectie.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 27 jul 2009 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016

Downloads

Op deze site staat ook een alfabetische
inhoudsopgave van alle artikelen 1980-1992


Maart 1983, nr. 1

Bijgeloof in elektronische vermomming
De firma Pulsar verkoopt kwartshorloges met naast de datumaanduiding en een wekkerfunctie ook een aanduiding van de drie bioritmen van Fliess en Teltscher.

Postnatale depressie en premenstrueel syndroom:
nieuwe markt voor kwakzalverij?

C.N.M. Renckens
PND en PMS zouden zijn veroorzaakt door te weinig progesteron. Schommelingen in progesteron heeft echter onder andere omstandigheden geen effect. De ‘ziektes' worden verbreid via Viva, Opzij, en andere modieuze media, en het is eigenlijk om te lachen dat zovelen geloven dat vrouwen door hun hormonen bestuurd worden.

Genezen op afstand: "we voelen het aan onze oren als we behandeld worden"
De NCRV heeft in Rondom Tien (17 januari 1983) een uitzending gewijd aan genezen per telefoon of door een foto in te stralen en dergelijke. Het kan ook per radio en zelfs (in de VS) per televisie. En dat allemaal met van die begrijpende warme genezers met hun individuele holistische benadering.

Juni 1983, nr. 2

Het Zwolse drama van de chelaattherapie
In de kliniek van de heilpraktiker-zusjes Knol krijgt een vrouw van 67 op 3 mei 1983 een fataal infuus.

De medische woestenij van de kruidenboeken
De Consumentengids heeft 36 kruidenboeken getest. Ze zijn allemaal medisch slecht en soms ronduit gevaarlijk. Advertenties worden gecontroleerd, maar in boeken, tijdschriften, brochures en tv-programma's kun je de meest baarlijke onzin verkopen.

Altijd nog die Vasolastine
CDA en VVD (samen een meerderheid in de Tweede Kamer) zijn ervoor dat Vasolastine door het ziekenfonds wordt vergoed. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen acht echter de werking niet bewezen.

Het stenen tijdperk van Bruno Santanera uit Godlinze
Bruno Santanera verkoopt genezende stenen (vanaf 12 euro) voor allerlei kwalen (kleptomanie, overgevoeligheid voor statische elektriciteit, suikerziekte, nachtmerries, kanker, hartklachten, hij kan het allemaal). Touringcarondernemers organiseren dagtochten met aan het slot een bezoek aan Santanera.

Sleeuwenhoeks praatprogramma over genezen op afstand:
"om doodziek van te worden"

Vice voorzitter B.S. Polak van de VtdK keek nog eens naar het programma. Het programma zelf leverde de NCRV 150.000 schriftelijke en telefonische reacties op. Maar Polak vond het een gênante vertoning.

September 1983, nr. 3

Zogenaamde kankerdiëten vertonen onderling veel verschillen
Moerman, Gerson, macrobiotiek (zeven versies), Waerland, Breuss, Lorincz en Kuttner en ten slotte het computerdieet van Sirtori. Om af te slanker zijn er ook wonderpillen, en: ‘Wie kent er niet de Nederlandse dames die plotseling zeer slank zijn geworden dankzij een Belgische arts, die vermageringspillen voorschreef? Tegen die pillen zijn, niet ten onrechte, nogal wat bezwaren gerezen maar het lijkt niet te stuiten.'


December 1983, nr. 4

Tenhaeff, Croiset, Tholen, Bender, etc.
ingezonden brief door Piet Hein Hoebens: Tenhaeff kreeg niet pas op hoge leeftijd last van onnauwkeurigheid, hij was altijd al onnauwkeurig; zijn inaugurele rede berustte op een bakerpraatje.

Aakster als wetenschappelijk goeroe van de alternatieven
Rob Sijmons heeft in Vrij Nederland een kritisch artikel geschreven over Aakster en zijn plannen voor een kuuroord in Nieuweschans. Aakster liep meteen naar de Raad voor de Journalistiek. Sijmons kwam er nog op terug in ‘De kuren van dr. Aakster'.

Huis-aan-huisblad maakt reclame voor Del Ferromethode
Del Ferro had reclame gemaakt voor zichzelf in een vouwblad, en de Reclame Code Commissie had daar om 17 redenen bezwaar tegen gemaakt. Geen nood, een onkritische journalist van het Wegenerblad Aspekt schreef een juichend artikel.

Een acteur werd "Speyer-therapeut"
Acteur Tim Beekman is Speyer-therapeut geworden. De Speyer-therapie is een goedkoop soort psychoanalyse. Het stond in de Avrobode. Daar vindt men trouwens ook nog een voordeelaanbieding voor een persoonlijke horoscoop voor slechts 25 gulden.

Het beoordelen van de alternatieve geneeswijzen
D.O.E. Gebhart schrijft aan V+D (partijblad VVD): Ik denk dat zelfs de meest geldverkwistende socialist niet op zo'n idee [nl. dat de overheid onderzoek naar alternatieve geneeswijzen moet betalen] zou komen. De overheid eist dat de geneesmiddelenindustrie op eigen kosten de bewijzen levert dat een middel werkzaam is.

Lees ook