UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 20 september 2014

Macrobioot Adelbert Nelissen overleden

De meeste cursussen van het Kushi Institute of Europe aan de Weteringschans in Amsterdam zijn afgelast, blijkt uit de website. De reden is simpel: oprichter/eigenaar/ cursusleider Adelbert Nelissen is begin september overleden, op 65-jarige leeftijd, tamelijk onverwacht aan een hartritmestoornis.

Macrobioot Adelbert Nelissen overleden
Nelissen, een fervent en chronisch kettingroker, is een berucht kwakzalver, die geloofde mensen met onder meer kanker te kunnen genezen met speciale diëten. Hij adviseerde vaak patiënten het reguliere circuit te mijden. De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft verschillende keren artikelen over Nelissen geschreven. 

Nelissen werd in 2006, in laatste instantie na een jarenlange juridische procedure, door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar omdat hij een patiënte met baarmoederhalskanker reguliere behandeling had onthouden. 

De rechter oordeelde: `De verdachte heeft beroepsmatig handelend de gezondheid van de vrouw opzettelijk benadeeld en haar geruime tijd voorgehouden dat zij kon wachten met het voortgaan in het regulier medische traject. Dit heeft haar ziekte aanzienlijk verergerd. De verdachte, nog steeds in dezelfde beroepsmatige hoedanigheid werkzaam, heeft er ter zitting blijk van gegeven het laakbare van zijn handelen niet in te zien. Het hof rekent dat de verdachte zwaar aan.´

De vrouw om wie het hier gaat was José Krijnen, de eerste echtgenote van Roel van Duijn, oud-wethouder en later gemeenteraadslid van De Groenen in Amsterdam; Van Duijn was in de jaren tachtig oprichter van Provo en later van de Kabouter-beweging. 

Hij deed aangifte bij de politie over de handelwijze van Nelissen. Dat leidde uiteindelijk tot diens veroordeling. In 1998 schreef Van Duijn zijn relaas hierover op in een artikel in Trouw. Skepter, het tijdschrift van de stichting Skepsis, nam dit stuk over. Nelissen zou meer doden op zijn geweten hebben. Ook de partner van de inmiddels overleden popzanger Wally Tax van de popgroep The Outsiders zou door nalatigheid en onachtzaamheid van Nelissen zijn overleden, eveneens aan baarmoederhalskanker.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 20 januari 2015

Voor de geschiedschrijving: macrobiotiek-goeroe Michio Kushi, Japanner van origine, is eind december in Boston overleden aan alvleesklierkanker.

encyclopedie - 04 augustus 2010

Een aantal diëten heeft specifiek de pretentie dat ze kanker kunnen genezen.

tijdschrift - 27 juli 2009

Deze jaargang bevat 62 lange en korte artikelen. Hieronder een selectie.