UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Daniel S. Joffe | Geplaatst: 10 november 2003

Een pil tegen parodontitis?

De orthomoleculaire geneeswijzen hebben ondertussen ook hun weg naar de tandheelkunde gevonden. Met name fabrikant Pharma Nord probeert patiënten met parodontitis al enkel jaren wijs te maken dat de oplossing van hun tandheelkundige problemen ligt in het middel Q10: Met een pil van parodontitis verlost! Q10 is een coenzym dat volgens de fabrikant met name […]

De orthomoleculaire geneeswijzen hebben ondertussen ook hun weg naar de tandheelkunde gevonden. Met name fabrikant Pharma Nord probeert patiënten met parodontitis al enkel jaren wijs te maken dat de oplossing van hun tandheelkundige problemen ligt in het middel Q10: Met een pil van parodontitis verlost!

Q10 is een coenzym dat volgens de fabrikant met name op drie verschillende manieren zou werken: als anti-oxidant, de stof verbetert de energieproductie in de cellen en Q10 versterkt het afweersysteem. En hoe wonderbaarlijk, parodontitis verdwijnt binnen twee weken als we de directe reclame in het huis-aan-huis blad Swinglevend moeten geloven.

Er blijkt echter geen wetenschappelijk bewijs te bestaan voor enige werking van Q10 op het tandvlees. Een artikel in het British Dental Journal van 1995 stelt dat epidemiologische studies onomstotelijk aantonen dat tandplaque de enige veroorzaker is van parodontale aandoeningen.

Pharma Nord stelt hier tegenover een lijst van onduidelijke onderzoeken die in nietszeggende blaadjes zouden hebben gestaan. Iets waar zelfs de wetenschappelijk redacteur van de krant Trouw is ingetuind. En dit terwijl zelfs Pharma Nord zelf op zijn internet site schrijft geen enkele verantwoordelijkheid te nemen voor hetgeen in de lijst beweerd wordt.

Het wondermiddel Q10 wordt aan de man gebracht via vooral ‘persoonlijke ervaringen’ die breed uitgemeten worden in het huis-aan-huis blad Swinglevend: “Mijn tanden zitten weer vast!”. Of via een bij veel drogisten ‘onder de toonbank’ te verkrijgen boekje “Q10: Brandstof voor het lichaam”.

De Consumentenbond noemt het ‘misleidende reclame, die misbruik maakt van de goedgelovigheid of wanhoop van mensen die lijden aan een ernstige kwaal’. Ook voor de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) en de Keuringsraad Aanprijzing Gezondheidsproducten (KAG) kon dit niet door de beugel. Dit was dan ook aanleiding voor deze organisaties om de zaak voor te leggen aan de Reclame Code Commissie. Ondanks dat elke klacht gegrond werd verklaard, bleef Pharma Nord publiceren. Een rechtszaak was toen de volgende stap. Bij de Arrondissementsrechtbank Amsterdam werd Pharma Nord veroordeeld tot een dwangsom van Fl. 100.000,– per overtreding.

Toch verschijnt af en toe nog steeds het blad Swinglevend met enthousiaste getuigenissen en persoonlijke ervaringen. Zouden sponsoren zoals ‘Yves Rocher’ en het blad ‘Plus’ voor genoeg geld in het laatje zorgen om keer op keer weer de dwangsom te betalen of worden deze overtredingen soms niet opgemerkt?

P.S. Inmiddels ligt er een nieuwe uitspraak van de Reclame Code Commissie in de zaak Bio-Quinon, zie hiervoor ook het nieuwe artikel over Pharma Nord.

Literatuur
1. T. L. P. Watts, BDS, MDS, PhD, FDS, Department of Periodontology and Preventive Dentistry, UMDS, Guy’s Hospital London
Coënzyme Q10 and periodontal treatment: is there any beneficial effect? British Dental Journal 1995;178: 209-213
2. Consumentengids april 1995
3. Kees Karsten, Dennis Verhoeve, Bruno Loos en Sacha Eikenboom.
Fabrikant misleidt parodontitis patienten met Q10. Wetenschappelijke onderbouwing van vermeend effect ontbreekt. Nederlands Tandartsenblad 52/7/1997
4. Arrondissementsrechtbank Amsterdam, uitspraak KAG vs. Pharma Nord & House of Trends, 25 september 1997
5. Kees Karsten, Dennis Verhoeve, Bruno Loos en Sacha Eikenboom. Fabrikant Bio-Quinon Q10 veroordeeld. KAG, consumentenbond en NVvP tevreden over uitspraak rechter. Nederlands Tandartsenblad 52/21/1997.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Daniel S. Joffe

tandarts

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 april 2022

Orthomoleculair supplementenbedrijf Vitakruid geeft slikadviezen die nergens op zijn gebaseerd.

artikelen - 16 oktober 2020

Maarten Klatte kijkt in zijn praktijk Moeiteloos Gezondheid met een microscoop naar de vorm van bloeddruppels om een diagnose te stellen.

tijdschrift - 11 oktober 2019

Op 17 mei 2019 overleed te Barendrecht op 72-jarige leeftijd de gepensioneerde homeopathisch arts Harry G. Bodde.