Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 29 mei 2001

Alternatieve tandheelkunde I

De jaren zeventig gaven een opvallende verschuiving te zien van de ‘klassieke kwakzalverij’ (magnetiseurs, kruidendokters, aardstralenbestrijders e.d.) naar de ‘alternatieve geneeswijzen’ (homeopaten, acupuncturisten, manueeltherapeuten, natuurgenezers, antroposofen e.d.). Deze trend bracht ook een verschuiving van onbevoegde kwakzalvers naar ‘medische kwakzalvers’ met zich mee: het aantal alternatieve artsen, dat in 1968 nog zo’n 25 bedroeg, liep op […]

Alternatieve tandheelkunde I

De jaren zeventig gaven een opvallende verschuiving te zien van de ‘klassieke kwakzalverij’ (magnetiseurs, kruidendokters, aardstralenbestrijders e.d.) naar de ‘alternatieve geneeswijzen’ (homeopaten, acupuncturisten, manueeltherapeuten, natuurgenezers, antroposofen e.d.). Deze trend bracht ook een verschuiving van onbevoegde kwakzalvers naar ‘medische kwakzalvers’ met zich mee: het aantal alternatieve artsen, dat in 1968 nog zo’n 25 bedroeg, liep op tot 700 in 1979 en tot zelfs 1100 in 1993. Ook ontstond een enorme toename van de consumptie (geschat aantal consulten bij alternatieve genezers: 1960 – 1 miljoen, 1968 – 2½ miljoen, 1979 – 7 miljoen, 1987 – 12½ miljoen, daarna een stabilisatie en sinds 1993 enige vermindering).

Gemiddeld zo’n tien à vijftien jaar later deed zich eenzelfde ontwikkeling voor in de tandheelkunde. In de jaren zestig en zeventig maakte de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) zich nog vooral druk over het onbevoegd uitoefenen der tandheelkunde door tandtechnici en over de wantoestanden in half illegale instituten, waar gebitten werden ‘gerooid’. Regelmatig werd daarover gepubliceerd in het Maandblad tegen de Kwakzalverij: ‘Tandtechniker met fl. 990.- beboet’ (jan. 1961), ‘Roetzwarte tangen en injectienaalden. Domme tandtechniker trad op als dure tandarts’ (april 1963), ‘Wie trok er zoveel gave tanden?’ (mei 1964) en ‘Politie doet inval bij Vacupan’ (dec. 1966). Sinds een aantal jaren eist nu de alternatieve tandheelkunde (u mag ook spreken van biologische, additieve, complementaire, integrale of holistische tandheelkunde: al deze fraaie adjectieven dekken dezelfde lading) veel aandacht van de kwakzalverijbestrijding in ons land.

 

Dit is een deel van de serie ‘Alternatieve tandheelkunde’,
die bestaat uit:

I. Inleiding
De verschuiving van onbevoegde kwakzalverij naar alternatieve genezerij sinds 1970 speelde zich ook af in de tandheelkunde.

II. Additieve tandheelkunde in citaten
Het lijkt nuttig om de wereld van de additieve tandheelkunde eerst nader aan u voor te stellen.

III. Amalgaambelasting
Voor de alternatieve tanartsen is amalgaam een soort boeman, maar het materiaal is volkomen veilig.

IV. Focusdiagnostiek
Een verouderde theorie uit de geneeskunde is nog springlevend in de alternatieve tandheeldkunde.

V. De organisatie
De NVBT behartigt de belangen van de ‘biologische tandartsen’.

VI. Epiloog en literatuurverwijzingen

Eigenlijk zou de tuchtrechter moeten ingrijpen.

In het Actieblad tegen de Kwakzalverij verschenen eveneens artikelen over dit onderwerp, te weten in september 1992, februari 1993, juni 1993.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Profiel: (1946) Hij studeerde geneeskunde aan de RUG en behaalde het artsdiploma in 1971. Na werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Zambia volgde zijn specialisatie tot vrouwenarts. In die kwaliteit is hij sinds 1980 verbonden aan het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sinds 1988 bekleedt hij het voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is auteur van vele publikaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen, zowel in de lekenpers als in de professionele pers. Van zijn hand verschenen vier boeken: ‘Hedendaagse kwakzalverij’ (1992), ‘Kwakzalvers op kaliloog’ (2000), ‘Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintigste meest notoire genezers van de twintigste eeuw’ (2001) en zijn in handelseditie verschenen dissertatie ’Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij’ (2004). In 2006 werd hij wegens zijn verdiensten voor de kwakzalverijbestrijding benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 03 oktober 2016

De Kunsthal Rotterdam toont in 250 prenten de ontwikkeling van de tandheelkunde met de tentoonstelling ‘Kwakzalvers en Tandentrekkers’.

tijdschrift - 29 maart 2016

Ook onder tandartsen treffen wij van oudsher kwakzalvers aan, die vooral gecharmeerd blijken te zijn van homeopathie, acupunctuur, neuraaltherapie en die ongefundeerde angst verspreiden over de gevaren van amalgaam en het verdovingsmiddel articaine. Op de VtdK-website schreef een onzer (CR) in 2001 een serie artikelen over alternatieve tandheelkunde en veel daarvan is onverminderd actueel. Toch […]

page - 29 maart 2016

Ook onder tandartsen treffen wij van oudsher kwakzalvers aan, die vooral gecharmeerd blijken te zijn van homeopathie, acupunctuur, neuraaltherapie en die ongefundeerde angst verspreiden over de gevaren van amalgaam en het verdovingsmiddel articaine. Op de VtdK-website schreef een onzer (CR) in 2001 een serie artikelen over alternatieve tandheelkunde en veel daarvan is onverminderd actueel. Toch […]