UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 29 mei 2001

Alternatieve tandheelkunde I

De verschuiving van onbevoegde kwakzalverij naar alternatieve genezerij sinds 1970 speelde zich ook af in de tandheelkunde.

Alternatieve tandheelkunde I

De jaren zeventig gaven een opvallende verschuiving te zien van de ‘klassieke kwakzalverij’ (magnetiseurs, kruidendokters, aardstralenbestrijders e.d.) naar de ‘alternatieve geneeswijzen’ (homeopaten, acupuncturisten, manueeltherapeuten, natuurgenezers, antroposofen e.d.). Deze trend bracht ook een verschuiving van onbevoegde kwakzalvers naar ‘medische kwakzalvers’ met zich mee: het aantal alternatieve artsen, dat in 1968 nog zo’n 25 bedroeg, liep op tot 700 in 1979 en tot zelfs 1100 in 1993. Ook ontstond een enorme toename van de consumptie (geschat aantal consulten bij alternatieve genezers: 1960 – 1 miljoen, 1968 – 2½ miljoen, 1979 – 7 miljoen, 1987 – 12½ miljoen, daarna een stabilisatie en sinds 1993 enige vermindering).

Gemiddeld zo’n tien à vijftien jaar later deed zich eenzelfde ontwikkeling voor in de tandheelkunde. In de jaren zestig en zeventig maakte de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) zich nog vooral druk over het onbevoegd uitoefenen der tandheelkunde door tandtechnici en over de wantoestanden in half illegale instituten, waar gebitten werden ‘gerooid’. Regelmatig werd daarover gepubliceerd in het Maandblad tegen de Kwakzalverij: ‘Tandtechniker met fl. 990.- beboet’ (jan. 1961), ‘Roetzwarte tangen en injectienaalden. Domme tandtechniker trad op als dure tandarts’ (april 1963), ‘Wie trok er zoveel gave tanden?’ (mei 1964) en ‘Politie doet inval bij Vacupan’ (dec. 1966). Sinds een aantal jaren eist nu de alternatieve tandheelkunde (u mag ook spreken van biologische, additieve, complementaire, integrale of holistische tandheelkunde: al deze fraaie adjectieven dekken dezelfde lading) veel aandacht van de kwakzalverijbestrijding in ons land.

 

Dit is een deel van de serie ‘Alternatieve tandheelkunde’,
die bestaat uit:

I. Inleiding
De verschuiving van onbevoegde kwakzalverij naar alternatieve genezerij sinds 1970 speelde zich ook af in de tandheelkunde.

II. Additieve tandheelkunde in citaten
Het lijkt nuttig om de wereld van de additieve tandheelkunde eerst nader aan u voor te stellen.

III. Amalgaambelasting
Voor de alternatieve tanartsen is amalgaam een soort boeman, maar het materiaal is volkomen veilig.

IV. Focusdiagnostiek
Een verouderde theorie uit de geneeskunde is nog springlevend in de alternatieve tandheeldkunde.

V. De organisatie
De NVBT behartigt de belangen van de ‘biologische tandartsen’.

VI. Epiloog en literatuurverwijzingen

Eigenlijk zou de tuchtrechter moeten ingrijpen.

In het Actieblad tegen de Kwakzalverij verschenen eveneens artikelen over dit onderwerp, te weten in september 1992, februari 1993, juni 1993.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 03 oktober 2016

De Kunsthal Rotterdam toont in 250 prenten de ontwikkeling van de tandheelkunde met de tentoonstelling ‘Kwakzalvers en Tandentrekkers’.

tijdschrift - 29 maart 2016

1,6% van de tandartsen biedt alternatieve tandheelkunde aan. Voor die behandelingen zijn geen wetenschappelijke bewijzen.

tijdschrift - 29 juni 2015

Amalgaamkritische kwakzalvende tandartsen gebruiken de MELISA-test om gevoeligheid voor amalgaam aan te tonen.