UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 15 mei 2015

Minister Schippers zet rooktherapeut Wentzel en zijn AOT-instituut te kakken

Barry Wentzel van het AOT-instituut in Maarssen, die claimt fanatieke rokers in een uurtje van hun verslaving af te kunnen helpen, is net als zoveel kwakgestemden, de grootste gelover in zijn eigen onzin. Een geloof in eigen kunnen dat de laatste jaren overigens tanende lijkt.

Minister Schippers zet rooktherapeut Wentzel en zijn AOT-instituut te kakken

“We geven sinds april 2014 geen slagingscijfers meer weer maar het slagingspercentage is nog steeds hoog in vergelijking met de bekende methoden”, schrijft Wentzel op de website van zijn eenmansbedrijfje Algehele Ontwennings Therapie (AOT). Toen de “goeroe” enkele jaren geleden begon met zijn “energetische” handgewapper, na een zeventienjarige carrière als verkoper bij de Gouden Gids, claimde hij in interviews een slagingspercentage van zelfs tachtig procent, een jaar na de behandeling. Deze claim hanteert hij alleen nog verstopt, diep in de krochten van zijn website. Ter informatie, de Maarssense therapeut kan meer: hij behandelt ook snoep- en drankverslaving.

Hoe Wentzel het doet? Hij beweegt zijn handen tamelijk random op enige afstand van de roker (of drinker) onder het uitspreken van hocus pocus-teksten. De roker of drinker heeft tijdens de sessie bergkristallen in beide handen, die versterken Wentzels energiebewegingen. Dit, schrijft de man, “reinigt, reset en reguleert de energiesystemen die de gezondheid bepalen op een natuurlijke manier; bij verslavingen krijgen onder andere  longen, nieren, bijnieren en lever extra aandacht. En dat allemaal zonder apparaten, zonder wierook, medicijnen, naalden, laser, hypnose of huiswerk, terwijl de roker ontspannen op een stoel zit.” Hij heeft de methode geleerd van een Duitse kwakzalver, Amir Weiss

Wentzel behandelt mensen in zijn villa/stulpje in Maarssen maar hij geeft ook cursussen in het vaagheidscentrum Zuiderlicht in Breda, een “Centrum voor bewust leven”. Enkele jaren geleden schreef deze website al eens over deze `expert in verslavingsontwenning’, zoals Wentzel zichzelf graag noemt. Waarom Wentzel zo hoog van de toren blaast over zijn succes is onduidelijk. Er is namelijk geen enkel bewijs van werkzaamheid. Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar zijn “energetische” methode, bevestigt Wentzel op zijn website. Desondanks schrijft hij: “Hoewel we niet precies weten hoe dit gebeurt, is te concluderen dat de natuurlijke methode voor het behandelen van rokers extreem efficiënt is en een zeer hoog succespercentage heeft.”

Dat er niets aan onderzoek is gedaan, is zo gek niet: waarom zou je onzin onderzoeken. Wentzel, die Nederlands zou hebben gestudeerd op de Universiteit Groningen, meldt een hbo-achtige cursus medische basiskennis te hebben gevolgd, met een goede afloop. Het is een cursus waar zorgverzekeraars hun hoop op hebben gevestigd als het gaat om het geven van vergoedingen, maar die niet wordt erkend door de officiële NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatie-Organisatie), die als enige in Nederland hierover gaat. Wentzels onzingeloof bewijst de “kwaliteit” van dergelijke cursussen. 

Het VARA-programma Kanniewaarzijn ging 6 februari 2015 met een verborgen camera op bezoek bij de paramedisch natuurgeneeskundige therapeut in Maarssen en filmde daar een twintig minuten durende wappersessie. De beelden zijn lachwekkend. Een woordvoerder van de Jellinek-verslavingskliniek, die ze te zien kreeg, kwalificeert de methode als “flauwekul”. Ook Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de SP, die naar de beelden keek, reageert kort en helder: “Absurd, Middeleeuwse kwakzalverij.” Van Gerven liet het daar niet bij zitten. Het kamerlid ergerde zich met name aan het feit dat veel zorgverzekeraars de behandeling vergoeden (tot een maximum van 250 euro) uit aanvullende pakketten. De verslavingsgoeroe is namelijk lid van de beroepsorganisatie BATC (Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument) en dat hanteren verzekeraars als vrijbrief voor vergoedingen. Een verzekerde hoeft alleen maar een bonnetje in te leveren.

Van Gerven stelde Kamervragen aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zij kwam eind maart met haar antwoorden

De minister, die grote twijfels uit over het energetische gedoe van Wentzel, erkent dat ze de man niet kan aanpakken, bijvoorbeeld via de gezondheidsinspectie IGZ omdat hij niet BIG-geregistreerd is. Ze wijst er in haar antwoorden wel fijntjes op dat cliënten die zich “belazerd” voelen een gang naar de rechter kunnen maken.

Schippers voelt zich ook niet geroepen verzekeraars aan te spreken over vergoedingen die zij via aanvullende pakketten geven. Ze vindt wel dat verzekeraars “kritisch naar de medische waarde van hun aanbod in de aanvullende verzekering moeten kijken”, laat ze de Kamer weten. In haar brief wijst ze verder, als een soort aanmoediging, op het bestaan van de Reclame Code Commissie (RCC) waar eenieder een klacht kan indienen tegen de claims die Wentzel met enige regelmaat bezigt in advertenties en op zijn website. Zelf kan ze dat niet doen, vindt ze, gezien haar functie.

En, schrijft Schippers hoopvol, in het wetsvoorstel Kwaliteit, klachten en geschillen (Wkkgz, 32 402), komt een extra artikellid dat de IGZ “aangrijpingspunten biedt in te grijpen bij excessen”, onder meer als het gaat om zorg van alternatieve zorgaanbieders. Het AOT-instituut lijkt onder de toekomstige reikwijdte van de Wkkgz te vallen, schrijft Schippers in haar brief. Het wetsvoorstel (EK 32.402, E) is op 4 juli 2013 aangenomen door de Tweede Kamer.  De plenaire behandeling in de Eerste Kamer staat gepland voor 30 juni 2015.

Barry Wentzel wil niet reageren op de vele kritiek die de afgelopen maanden op hem is afgekomen. Hij schrijft in een email: “De behandelingen gaan even voor. De antwoorden van de minister aan de Tweede Kamer spreken voor zich en daar heb ik niets aan toe te voegen.”

Enkele jaren geleden runde Wentzel het AOT-instituut samen met ene Sander Quack (what is in a name). Quack, die de goocheltruc heeft afgekeken van Wentzel, is inmiddels voor zichzelf begonnen en wappert er als “ontwenningsexpert” lustig op los in zijn woonplaats Voorschoten en praktiseert verder in Rotterdam.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 01 december 2020

Minister van Ark geeft antwoorden op Kamervragen over BIG-registratie van alternatieve artsen.

behandelwijzen - 15 juli 2014

`Doe een beetje normaal´, ligt aan de basis van de massagetechniek die Roos Smit in Vinkeveen gebruikt om rokers van hun verslaving af te helpen, zo lezen we maandag 16 juni in een artikel in Het Parool van verslaggever Hans van der Beek, ooit afgestudeerd aan de UvA.

artikelen - 04 mei 2013

Een onderbouwde juridische aanpak van alternatieve genezers door de IGZ en door justitie komt niet van de grond.