UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 16 april 2009

Ben Goldacre doet een boekje open over Matthias Rath

In het boek Bad Science was een hoofdstuk weggelaten, omdat de auteur in een proces verwikkeld was met vitaminepusher Rath. Dit hoofdstuk staat nu op Goldacres website.

Ben Goldacre doet een boekje open over Matthias Rath
In Zuid-Afrika gaan tegenwoordig jaarlijks 300.000 mensen voortijdig dood aan aids. De voormalige president Thabo Mbeki en zijn minister van gezondheid Manto Tshabalala-Msimang zijn direct verantwoordelijk voor naar schatting een totaal van 330.000 voortijdige aids-doden tussen 2000 en 2005, en 35.000 baby’s die onnodig met een hiv-infectie werden geboren. Tsabalala-Msimang had haar eigen middel tegen hiv: een combinatie van bieten, Afrikaanse aardappelen, rauwe knoflook en citroenschil, dat aldus van overheidswege werd aanbevolen.

Een advocaat genaamd Anthony Brink overtuigde Mbeki in 1999 ervan dat het middel AZT gevaarlijk was, en hij kan dus als de aanstichter van het beleid van Mbeki worden beschouwd. Vanaf circa 2005 begon Matthias Rath in Zuid-Afrika agressief reclame te maken voor vitaminen als middel tegen hiv en aids. Omstreeks die tijd was Brink in dienst van Rath, later fungeerde Brink als zelfstandige advocaat voor Rath.

In Zuid-Afrika is een beweging, de Treatment Action Campaign (TAC), opgericht in 1998. Die voerde actie om de overheid ertoe te bewegen medicatie te verschaffen, om de farmaceutische industrie om een prijsverlaging te vragen. Ze gaf ook voorlichting, en verzette zich tegen Rath. Rath en zijn vriendje Brink gingen vreselijk tekeer tegen TAC, wat culmineerde in een volslagen belachelijke aangifte op 1 januari 2007 (door Brink) tegen de leider Zackie Achmat van de TAC bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Opmerkingen daarover door Goldacre in de Guardian resulteerden in een kostbaar proces van Rath tegen Goldacre, dat uiteindelijk door Rath verloren werd (op deze link ook een overzicht van alle stukken op deze site in in het blad van de VtdK over Rath)

Het hele verhaal, als boekhoofdstuk getiteld ‘The doctor will sue you now’, staat te lezen op de website van Goldacre, met de aanbeveling het zo breed mogelijk te verspreiden. Het hoofdstuk staat ook in de nieuwe paperback-uitgave van het boek.

Ben Goldacres column in de Guardian staat hier.

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.

artikelen - 24 maart 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Resultaten van onderzoek naar homeopathische behandelingen vaak bevooroordeeld.

tijdschrift - 08 januari 2019

Klinieken voor mensen met een vitamine B12-tekort schieten als paddestoelen uit de grond. Moet er naar hen doorverwezen worden?