UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 07 januari 2015

Basisarts Henk Fransen gaat kwakzalven in eigen diamantkliniek

Henk Fransen is zijn naam, Hollandser kan het niet. De kwakzalvende arts in Apeldoorn denkt met voedingssupplementen en andere wondermiddelen kanker te lijf te kunnen gaan, liefst gekocht in zijn eigen webwinkel.

Het gaat om multivitaminen, Indiaanse kruidenmixen, potten met enzymcomplexen en “transfer factoren” die hij onbewezen, zonder wetenschappelijke onderbouwing, aanbeveelt tegen kanker, omdat ze “natuurlijke immuunsysteem zouden versterken en zo kankercellen vernietigen”, schrijft hij op zijn website. Fransen heeft een droom: de bouw van een eigen behandelcentrum voor kankerpatiënten. Dit door hem benoemde Centrum Diamant moet een beginnetje zijn en uitgroeien tot een keten van centra, liefst één per provincie. “Voor na 2018 en verder”, dagdroomt de BIG-geregistreerde basisarts.

Fransen is niet de eerste kwakzalver die zijn heil zoekt in de verkoop van voedingssupplementen tegen kanker. Types als Cornelis Moerman en de nog steeds praktiserende arts Engelbert Valstar, geen onbekenden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, gingen hem voor. Fransen heeft zich 25 jaar verdiept in kankerbehandelingen en schreef daar zijn “Het 10 Stappenplan bij kanker”-boek over. De kennisverdieping die hij opdeed, citeren we zijn website, laat zich samenvatten als: “Alternatieve behandelingen beloven vaak veel, prijzen soms zelfs wondermiddelen aan. Laat je daardoor niet gek maken. Weet dat voor veel reguliere behandelingen geen hard bewijs bestaat en dat datzelfde geldt voor de meeste alternatieve behandelingen. Kies liefst voor behandelingen waarvoor enige onderbouwing bestaat of die een logische grondslag hebben in hoe het lichaam functioneert.”

Hij raadt kankerpatiënten dan ook aan hun behandelende arts de volgende vragen als eerste te stellen: “Mag ik de statistiek van mijn behandeling weten. Kunt u dit op papier zetten. Heeft u over deze behandeling een artikel of publicatie, mag ik daar een kopie van.”

Maar deze adviezen op zichzelf toepassen, ho maar, dat doet Fransen niet. Zo heeft Fransen tig tips voor mensen met kanker. De meeste daarvan hebben echter bitter weinig met wetenschap te maken en gaan onder meer over het vermijden van aardstralen en het gebruik van rare zuur/base-diëten (Protocell). Verder verwijst hij naar vreemde homeopaten zoals de Brit Peter Chappell, die claimt kanker, aids en ebola te kunnen genezen met homeopathische muziekjes. 

Bij de alternatieve behandeling van kanker zijn drie factoren belangrijk, orakelt Fransen: “een tekort aan essentiële voedingsstoffen en zuurstof, een vergiftiging van het lichaam en aanhoudende stress.” Als eerste remedie beveelt hij daarom multivitaminen en mineralen aan, voor elf euro per maand bij hem te verkrijgen. En verder dagelijks vitamine D3, waarmee hij de orthomoleculaire supplementenboer Gert Schuitemaker nakletst, die er een heel boek over schreef. D3, schrijft Fransen, “is een van de meest onderbouwde vitaminen in de preventie en behandeling van kanker”, over iets dat je, met een beetje gezond eten, zelf voldoende aanmaakt. Het reinigen en ontgiften van het lichaam is een belangrijke pijler in de aanpak van kanker, doceert Fransen, niet gehinderd door het ontbreken van wetenschappelijke onderbouwing. De basisarts adviseert een tweetraps ontgiftingsraket: eerst een detox-kuur van zo’n zes weken. SanoCitri beveelt hij aan, ofwel drie flesjes met homeopathisch verdunde oplossingen van een trits aan ingewikkelde stofnamen. Uit elk flesje moet dagelijks een druppel verder worden verdund in twee liter water, om op te drinken. De kuur is bij hem te koop, à raison van € 154,76. Daarna adviseert hij een onderhoudskuur van Yes Herbal: dagelijks een capsule met een Indiaanse kruidenmix van de  Iroquois-indianen, ook te koop in Fransens? webwinkel, à raison van 30 euro per maand. De absolute topper in de “kankerbehandeling-volgens-Fransen” zijn dagelijks enkele capsules “transfer factoren”, een supplement van kleine eiwitten die gefilterd zouden zijn uit moedermelk. Ze dienen als “immuunsysteem booster”, is het idee. De kosten hiervan schat Fransen op honderd euro per maand. 4Life-producten zijn via netwerkmarketing te koop, ook bij hem. Op de website van de Verenging tegen de Kwakzalverij (VtdK) is recent geschreven over deze windhandel, onder de heldere kop ‘4Life levert dure immuun-onzin in een flesje’. 

Ter onderbouwing wijst Henk Fransen, als fan van de wetenschappelijke onderbouwing, naar een studie waaruit zou blijken dat 4Life-producten de activiteit van “natural killer”-cellen, kankerdoders, verhogen met 437 procent. Hij doelt hier op een niet-gepubliceerd rapport van 4Life zelf dat is gebaseerd op laboratoriumonderzoek op celniveau, zo blijkt uit een samenvatting die – als enige – erover op internet te vinden is. In een Russisch lab zouden hiervoor humane bloedmonsters zijn gebruikt, vermoedelijk eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Er is sindsdien niets meer van vernomen. De auteurs van het rapport, ene Calvin McCausland en ene Emma Oganova, arts uit Armenië, werken bij 4Life in Utah. De zoekmachine van het databestand PubMed kent hun namen niet, ze hebben dus nooit iets houtsnijdends geschreven in een serieus blad.

Fransen weet niet alles en verwijst (uitbehandelde) kankerpatiënten nog wel naar een andere arts, voor een second opinion. “Net over de grens in Duitsland zit mevrouw Kilarski, van wie je een bijzondere second opinion mag verwachten”, tipt Fransen op zijn website. Deze Bozena Kilarski heeft een kliniek in Rheine, net over de grens bij Enschede. Daar kwakzalft ze in de rondte met chelatietherapie en hyperthermie. Ze is, net als Henk Fransen, pleitbezorger van het eenkennige Budwig-dieet gebaseerd op lijnzaadolie en bedacht door de inmiddels overleden Duitse farmacologe Johanna Budwig. Op deze website is al eens een stukje gezet over dit slechte dieet. Dit anti-kankerdieet lijkt veel op het al even beruchte Houtsmuller-dieet en op de onzinnige tarwegrashype van het Hippocrates Health Institute in Florida.

Kilarski beunt sinds kort bij in het Duitse Bracht, net over de grens bij Venlo. http://kankerbehandelen.nl/ De Gezondheidscirkel Venlo, een groep uitbehandelde Nederlandse kankerpatiënten, heeft daar begin 2014 een kliniek (voor maximaal honderd patiënten) geopend, waar Kilarski haar omstreden hyperthermiebehandeling en zuurstoftherapie geeft, vreemdsoortige diëten voorschrijft en patiënten hoge doses aan vitamine C geeft, via een infuus.

De initiatiefnemer van de kliniek is een kankerpatiënt die “succesvol” zou zijn behandeld door Wim Huppes, ook al geen onbekende van de vereniging (VtdK). De voormalige internist rotzooide tot voor kort met experimentele, niet-goedgekeurde stoffen. Zijn kliniek werd daarom recentelijk door de inspectie (IGZ) onder verscherpt toezicht geplaatst. Huppes mag geen geneesmiddelen meer bereiden.

Waarna de cirkel van kwakzalvers met valse beloftes aan uitbehandelde en dus kwetsbare kankerpatiënten rond is. Bijna alle patiënten van Wim Huppes lopen bij Henk Fransen, meldt Huppes op zijn website.

Lukas Stalpers, bestuurslid van de VtdK en radiotherapeut/oncoloog in het AMC, karakteriseert het eind november treffend in De Gelderlander, als reactie op de activiteiten van de kliniek in Bracht: “Sommige Duitse specialisten gaan te lang door met onzinbehandelingen die onnodig belastend zijn en handen vol geld kosten”, aldus Stalpers, mede namens de Nederlandse Vereniging van Medische Oncologie (NVMO).

 

1024×768

Normal
0
21

false
false
false

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Naschrift 1 februari 2015

Kwakzalver Henk Fransen omringt zich met opmerkelijke
types die zich laten inpakken door zijn vage geklets. Een van hen is Lorike
Hagdorn, strategiedirecteur bij TNO in Delft en deeltijdhoogleraar logistiek aan
de VU in Amsterdam. Ook maakt ze deel uit van verschillende raden
van toezicht en heeft ze enkele commissariaten.

Professor Hagdorn-van der
Meijden studeerde toegepaste wiskunde en promoveerde in 1996 in de
bedrijfskunde. Ze kreeg eierstokkanker en is in 2012 genezen verklaard.
Sindsdien is ze ՝in Fransen՛ en geeft ze met enige regelmaat lezingen tijdens zijn
seminars over transferfactoren, stoffen zonder biologische werking waarvan de
werking geen enkele wetenschappelijke onderbouwing kent. Op 5 februari
bijvoorbeeld doet Hagdorn mee aan twee seminars op internet, voor een groep
behandelaars en voor een groep patiënten.

Hagdorn is lovend over het recent
verschenen Handboek Kanker van Henk
Fransen.

We lezen:

՝Vijfentwintig jaar ervaring in één boek,
wat een kracht. Niet afzetten tegen, maar een verbinding tussen reguliere en
alternatieve behandelingen van kanker, wat een potentieel! Een handreiking en
handleiding voor iedere oncoloog, iedere therapeut en iedere kankerpatiënt.
Henk, dank je wel voor deze geweldige bijdrage aan het behandelen van kanker en
heel veel succes met het starten van jouw centrum
Diamant
 waar ik je graag bij
steun.՛

Mevrouw Hagdorn, door de vereniging enkele
malen gevraagd naar haar drijfveren achter haar steun aan kwakzalver Fransen,
antwoordt niet. Ze is de tweede hoogleraar in een hoge positie bij TNO die het
kwakzalverspad bewandelt. Chemicus Jan van der Greef, hoogleraar aan de Leidse
universiteit en TNO-directeur in Zeist, ging haar voor; hij heeft zich bekeerd tot
de “traditionele” Chinese (kruiden)geneeskunde.

 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 oktober 2022

De Groene Zuster diagnosticeert aandoeningen die niet met een warmtecamera te zien zijn; de webredactie kreeg inzage in een thermogram-analyse.

artikelen - 09 maart 2021

Er zijn in ons land nog vele gelovigen in de genezingstheorie van de Duitse ex-arts Ryke Geerd Hamer; in juni is er een online-congres.

artikelen - 01 februari 2020

Kwakzalver van de maand, afl. 3: Robert Oosterling bedenkt dure natuurlijke ‘geneesmiddelen’. De inspectie zou hem moeten stoppen.