UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 27 februari 2014

4Life levert dure immuun-onzin in een flesje

Gebruik ingewikkelde kreten en laat af en toe het begrip natuur vallen. Dit zijn enkele ingrediënten om niet-werkende producten aan de man te brengen. De mannen en vrouwen van het supplementenbedrijf 4Life gebruiken deze trucs om hun fruitdrankjes zoals RioVida, gevuld met magische stofjes, te verkopen.

4Life levert dure immuun-onzin in een flesje

Hier een tekstvoorbeeld: `Een ware saprevolutie en het enige dranksupplement in de wereld die (taalfout, red.) de transferfactoren uit koecolostrum en eigeel combineert met antioxidantrijk superfruit, om elke dag het welzijn en energie te behouden´, lezen we op de Nederlandse website.

De beloftes zijn er naar: `Een flesje per dag en je immuunsysteem wordt twee maal verbeterd.´ En als dat niet genoeg is, heeft 4Life nog krachtigere producten die het immuunsysteem `meer dan vier maal sneller verbeteren.´ Onduidelijk is wat met deze teksten uit een vertaalmachine wordt bedoeld, desalniettemin, lezen we, `hebben ook sporters veel ondersteuning aan deze producten tijdens hun herstel na een grote inspanning.´

4Life vervolgt: `Deze intense concentratie van actieve bestanddelen ondersteunt het lichaam en is in staat om elke dag uw welzijn en energie te behouden. Elke ochtend een borreltje van 30 ml zal er voor zorgen dat onze cellen inwendig al het nodige krijgen om optimaal te functioneren. Dit is het snelst zichtbaar via onze huid, nagels en haar.
Je ziet dus al heel snel van buiten wat je van binnen doet!´

Transferfactoren daar gaat het om in de drankjes van 4Life. Deze `geheugenmoleculen geven kennis van de moeder van het vitale immuunsysteem door.´ 4Life heeft een filtratietechniek ontwikkeld om deze moleculen uit de `eerste maaltijd van zoogdieren´ uit biest en uit kippeneigeel te halen. Beter kan het niet om het menselijke immuunsysteem een handje te helpen, is de 4Life-logica van het echtpaar David en Bianca Lisonbee dat in 1998 in Sandy in de Amerikaanse staat Utah met zijn transferwinkel is begonnen. Hun producten worden nu in een vijftigtal landen verkocht, via het beruchte MLM-systeem (multi-level-marketing). Dit is een piramideconstructie, waar bedrijven als Herbalife zich ook aan bezondigden. Verkopers hoog in de piramide, een netwerk van zelfstandige verkopers, verdienen scheppen met geld door heel veel mensen onder in de piramide op te zadelen met verplichte afnames van spullen; zaak is zo snel mogelijk hogerop te komen in de piramide. Verkopers, moeten naast gewone klanten, ook andere verkopers werven die bestellingen doen. Ook in Nederland is een 4Life-piramide in aanbouw. Zes mensen, voornamelijk in Brabant en geschoold in fitness, hebben zich inmiddels gemeld bij 4Life Gezondheid.nl

`Er worden factoren van de molecule overgebracht naar de mensen zijn immuunsysteem´, schrijft de woordvoerder van de Nederlandse piramide. Er zijn volgens hem meer dan drieduizend wetenschappelijke studies waarin de werking van transferfactoren wordt uitgelegd en onderbouwd.´ De vraag om die op te sturen, beantwoordt hij – en ook zijn mede-piramidebewoners – niet.

Op de Amerikaanse website van 4Life zijn ter onderbouwing twee referenties te vinden uit vage Russische bronnen. Het zijn referenties naar ongepubliceerd onderzoek (PDF). Bovendien zijn het studies met celmateriaal uitgevoerd in een reageerbuis; transfermoleculen zoals in 4Life-producten, zijn niet beproefd in proefdieren of in mensen (PDF).

Bestuurslid Henk Timmerman van de Vereniging tegen Kwakzalverij, emeritus-hoogleraar farmacochemie, maakt er daarom korte metten mee:

Timmerman: `De producten zijn zeer dubieus; gebruik ervan is onzin. Bij vrijwel alle genoemde  toepassingen  is er sprake van kwakzalverij. Colostrum (het Nederlandse woord voor deze melk, de eerste melk  na  de geboorte van nakomelingen, is biest) heeft een complexe samenstelling. De componenten die hierin aanwezig zijn, zijn waarschijnlijk van belang voor moeder en nakomeling. Het gaat dan over grote moleculen die bij orale inname de darm niet kunnen verlaten. In de VS heeft de federale FDA het toegelaten voor een enkele zeldzame aandoening; in de VS heeft men voor zeldzame ziekten aanvullende regelgeving.

En over het begrip `transfer factor´: Er zijn erg veel transferfactoren, bij allerlei processen. Wat men er hier precies mee bedoelt, is onduidelijk. Ze zouden het immuunsysteem beïnvloeden, is de bewering. Het begrip is zonder verdere specificatie  niet te beoordelen. Wikipedia stelt dat het factoren zijn die in de jaren vijftig werden beschreven; dezelfde bron zegt ook `lost in history´. Er is blijkbaar geen plaats meer voor dit begrip: de vooruitgang in onze kennis heeft het achterhaald.´

 

 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 16 juli 2024

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft vijf organisaties genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2024: tv-organisatie RTL, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), het district Limburg XI van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), het Ministerie voor Defensie en het opleidingsbedrijf RINO-Amsterdam.

artikelen - 09 juli 2024

Naar iemands foto kijken, om vervolgens die persoon van afstand een handje te helpen om door het leven te komen. Honderden - voornamelijk vrouwen - geloven hierin.

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.