Arts Harry van der Zee gelooft in homeopathische ebola-genezing

Ook al zijn dodelijke virussen nog zo snel, er is altijd wel een homeopathische arts die denkt dat hij ze achterhalen kan. Kwakzalvers zijn dol op ziekten waarop de reguliere geneeskunde geen vat krijgt.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 18 sept 2014

En dus kon je wachten op een gelovige homeopaat die in zijn medicijnkast een verdunning heeft gevonden tegen de oprukkende ebola-epidemie in Afrika. Het verdunde wondertje heeft de codenaam PC704f meegekregen. Aan de basis staat een `vinding´ van de Britse kwakzalver Peter Chappell. De Nederlandse BIG-geregistreerde arts Harry van der Zee loopt in zijn geloofskielzog mee.

Van der Zee is natuurgeneeskundig heler in Haren en tevens penningmeester van de Amma Resonance Healing Foundation (ARHF). Sinds 2007 zamelt hij daarmee geld in om, zo claimt hij, Afrika te genezen van een trits van besmettelijke en vaak dodelijke ziektes als aids, tuberculose, malaria. Hij heeft daar nu ebola aan toegevoegd (PDF). 

De homeopathische truc voor deze wondergenezingen, bedacht door Chappell, gaat als volgt. Hij neemt een flesje water, een water/alcoholmengsel mag ook. Hij `straalt´ vervolgens enkele van zijn hersenspinsels richting flesje en – eureka - er ontstaat een wondermiddel dat geneest tegen een besmettelijke ziekte. Elke ziekte heeft een eigen ingestraalde gedachte en dus een flesje met op een specifieke manier `geresoneerd´ water. En net zoals in homeopathische middelen zit er in de vloeistof geen enkel werkzaam molecuul, zoals in een regulier medicijn. In het flesje zit water met onzichtbare `wonder-energie` die het genezende werk doet, is het geloof.

In 2008 schreef wetenschapsjournalist Mark Traa al een stuk in HP/De Tijd over de merkwaardige aids-escapades van Chappell. Dit stuk over ingestraalde toverdrankjes is indertijd op de website van de vereniging gezet. De wondervloeistof, met telkens het voorvoegsel PC (Peter Chappell), is in Nederland alleen te bestellen bij de Hahnemann Apotheek in Heiloo die desgevraagd antwoordt: `Wij kunnen inderdaad de PC-preparaten
leveren, maar echter alleen op recept van een deskundige voorschrijver. Voor meer informatie over eventuele voorschrijvers en de preparaten kunt u contact opnemen met de heer Harry van der Zee.´

De gedachtes van Chappell zijn ook binnen te halen via internet om `zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken´, aldus de kwakzalver. Chappell heeft zijn gedachtendeuntjes, gespeeld door een violist, op een speciale site gezet in de vorm van een klein mp3-file: elke aandoening heeft een eigen viooldeuntje waarin de `intelligente´ gedachtenkronkel van Chappell is onderbracht. Ze zijn bedoeld voor Afrika en gratis van internet te halen. De deuntjes `herprogrammeren´ het immuunsysteem zodanig dat de ziekte wordt aangepakt. Chappell claimt in Afrika tienduizenden mensen met aids (het middel hiervoor heeft de codenaam PC1), malaria en tuberculose te hebben behandeld met een vloeistof met zijn ingebouwde deun. Succesvol, zegt hij. Voor de volledigheid: PC1AF is voor vrouwen en PC1AM voor mannen (PDF). Chappell heeft recent een ebola-viooldeun aan zijn repertoire toegevoegd. De deuntjes zijn via zijn website te horen. Flesjes en suikerkorrels gevuld met deuntjes zijn te koop, onder meer via homeopathisch arts Harry van der Zee in Haren. Die claimt sinds 2004 talloze aids-patiënten in Afrika te hebben behandeld in onder andere Malawi, Lesotho, Congo en Kenia, ook met succes. `Slechts een vrouw reageerde niet op de gegeven PC1-druppels´, zo kan hij zich herinneren, schrijft Van der Zee in een artikel. `PC1 remt de ontwikkeling van aids en zorgt er bij aids-patiënten voor dat de afbraak van het immuunsysteem stopt.´

Hij heeft zich nu op ebola gestort. De gekkigheid van de twee homeopaten kent geen grenzen. De gebruiksvoorschriften, in het geval van het vloeibare ebola-spul PC704f (vermoedelijk de vrouwelijke versie), zijn als volgt: tik het flesje vijf maal op een houten tafel, om het te `activeren´. Vervolgens moeten er vijf druppeltjes onder de tong worden gedruppeld, zonder de mond te raken. Die moeten daar vijf seconden blijven voordat ze mogen worden doorgeslikt. Een besmet iemand moet dit 5-5-5-voorschrift minstens elk half uur herhalen. `Als blijkt dat het lichaam reageert en er treedt herstel op dan mag er wat meer tijd tussen zitten’, is de aanbeveling van homeopaat Van der Zee in het Ebola Manual waarin hij, om juristen en criticasters buiten de deur te houden, vermeldt dat `PC-middelen een gewone medische behandeling niet in de weg staan´. Deze opmerking staat diametraal tegenover de geclaimde effectiviteit en werking van de PC-drankjes en –deuntjes waarover is te lezen in de resterende tekst van Van der Zee. Zo lezen we: `Als je ebola hebt, luister dan elke kwartier naar deze muziek tot je beter bent. Om je te beschermen tegen ebola luister minstens twee maal per dag naar deze muziek, tot het gevaar is geweken.´

Er lopen meer Nederlanders mee in het behandelteam van Chappell dat door Afrika trekt. Hier hun namen. Over een enkele is al weleens geschreven op deze website. Amateurhomeopaat Nico Beentjes uit Drachten, Gerda Hofste met haar homeopathie-kliniek De Parel in Oldenzaal, verpleegkundige Willem Gielingh en Corrie Hiwat. De Chappell-ideeën worden breed verkondigd. Zo nodigt de NHNN, een nascholingsinstituut voor Klassiek Homeopaten, types als Van der Zee en Chappell met grote regelmaat uit voor seminars en nascholing. 

Wie stopt deze kwakzalvers die met foute beloftes en niet gehinderd door enige medische kennis door Afrika trekken en valse hoop verkopen? Ze behandelen doodzieke patiënten met homeopathische vloeistoffen die niets doen, middelen met een geclaimde werking waarvoor geen enkel biofysisch mechanisme te verzinnen is. Hun bewijsvoering bestaat uit zelf opgetekende niet te controleren anekdotische verhalen; resultaten uit serieuze onderzoeken zijn er niet.

De handelingen van Van der Zee en consorten lijken veel op die van Jan Scholten, een homeopathische arts met een BIG-registratie die in de loop der jaren ook volledig de weg is kwijtgeraakt. Ook hij reist door Afrika met onzinnige vloeistoffen en valse beloftes. Scholten heeft het homeopathische middel Iquilai (water met daarin een lanthanide-verbinding, homepathisch superverdund) uitgevonden waarmee hij zonder enige onderbouwing in Kenya aidspatiënten laat inspuiten, patiënten die vervolgens een reguliere behandeling met wel bewezen medicijnen als aidsremmers weigeren.

Jan Scholtens laatste uurtje als arts lijkt nu geslagen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt, na kamervragen en op verzoek van gezondheidsminister Edith Schippers (VWS), zijn kwalijke gedoe. De IGZ wil een klacht indienen bij het tuchtcollege met het verzoek Scholten te verwijderen uit het BIG-register. De inspectie kan zo doorreizen van Utrecht, de domicilie van klassiek homeopaat Scholten, naar Haren, onder Groningen. Daar heeft arts Harry van der Zee zijn praktijk.

Lees ook