UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 17 maart 2014

Azijngenezer Wim Huppes is terug in kankerland

Wim Huppes heeft alle karakteristieken van een kwakzalver. Hij experimenteert met onbewezen stofjes bij uitbehandelde kankerpatiënten die naar hem toe komen in zijn kliniek Ruige Rus in Hilversum, voor zijn zelf gemaakte, dure crème of infuus, gevuld met valse hoop.

Azijngenezer Wim Huppes is terug in kankerland

Huppes, die het meer dan eens aan de stok heeft gehad met de reguliere geneeskunde, was internist. Dat specialisme heeft hij twintig jaar geleden achter zich moeten laten.

Vijf jaar geleden geloofde Huppes in dichloorazijn (DCA) als middel tegen kanker. Hij experimenteerde ermee, eerst zelf, in een poging zijn eigen prostaatkanker op te ruimen, later behandelde hij er ook andere patiënten mee. Na een paar jaar moest hij echter toegeven dat het spul niet werkte en maar beter niet gebruikt kon worden. Hij schreef: `De resultaten met dichloorazijn bij de behandeling met kanker zijn zo slecht dat ik iedereen op het hart moet drukken zo niet verder te gaan.´Huppes genas niet door DCA, zoals anderen beweren, maar door een parallelle, reguliere behandeling.

Huppes heeft inmiddels een nieuw `wonderstofje´ ontdekt, reversine, dat resistentie die ontstaat tegen cytostatica te niet doet waardoor tumorgroei weer beter wordt geremd. Hij doet nu `geïndividualiseerde research´ met reversine, zoals hij zijn behandeling noemt. `Ik bied kankerpatiënten waarbij geen reguliere behandeling en ook geen goede palliatieve opties meer zijn, een kans op een behandeling´, schrijft hij.

Huppes houdt lezingen bij kankerpatiëntenverenigingen en maakt daar reclame voor zijn nieuwe reversinebehandeling. Hij schrijft op zijn website: `Eind november 2013 werden 20 patiënten behandeld. Op een na trad bij allen remming van de groei van de kanker op. Bij de meeste patiënten werd een zinvolle aanvullende behandeling gevonden.´

Wat in dit kader aanvullende behandeling betekent, is onduidelijk, laat staan dat helder is welke rol het door hem gebruikt reversine speelt. Huppes gebruikt tegenwoordig indekkende teksten als `op dit moment is nog niet bewezen dat de checkpointremmers van Stichting Ruige Rus werken; met bewijsvoering die door de registratieautoriteiten zou worden geaccepteerd.´

Lukas Stalpers, bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij en radiotherapeut/oncoloog bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, heeft de wetenschappelijk literatuur bekeken. Hij concludeert: `Er zijn geringe aanwijzingen dat reversine een groeiremmend effect heeft op kankercellijnen in vitro. Er is geen consistent biologisch mechanisme hoe het zou kunnen werken. Er zijn tegenstrijdige gegevens over de effectiviteit bij muizen met kanker. Er is niets bekend over de toxiciteit. Studies met verwante geneesmiddelen zijn in het verleden vroegtijdig stopgezet omdat de toxiciteit onacceptabel was. Reversine is een experimenteel chemisch product dat niet bij mensen mag worden toegepast, ook niet als `compassionate use.´ Reversine is te koop via een Amerikaans bedrijf in Texas. Dit waarschuwt dat hun product alleen voor researchdoeleinden is en niet voor het behandelen van mensen.

Huppes rommelt desondanks verder. `Er worden uit het laboratorium bekende stoffen gebruikt waarvan uit de fundamentele literatuur blijkt dat het aannemelijk is dat ze werken´, schrijft hij in een email. `Ik doseer voorzichtig en monitor bijwerkingen. De dosis gaat pas naar een werkzame dosis als er geen noemenswaardige bijwerkingen zijn. Ik stem ook af met experts en patenthouders zoals het Dana Farber Cancer Institute in Boston. Ik wil in de toekomst verder onderzoek doen. Daarvoor krijg ik steun van Siemens en van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.´

De drie adviseurs/helpers die Huppes noemt, kennen hem echter niet. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch meldt, na raadpleging van hun oncologen, Huppes niet te kennen. Ook Siemens heeft geen contact gehad met de basisarts uit Hilversum. Eenzelfde boodschap komt van het Dana Faber Cancer Instituut in Boston. `We kennen Wim Huppes niet´, mailt de perswoordvoerder desgevraagd, na raadpleging van enkele oncologen. Op instigatie van Kenneth Anderson, één van hun bekende oncologen, waarschuwt de voorlichtster dat gebruik van reversine geen goedkeuring heeft, noch van de Amerikaanse (FDA) noch van de Europese autoriteiten (EMEA). `Het middel mag alleen worden gebruikt in studiesetting, omgeven door ethische commissies en een ziekenhuissetting´, schrijft ze.

De setting van Huppes voldoet hier niet aan en dus zou de IGZ een kijkje moeten nemen in Hilversum om onder mee daar bijgehouden dossiers te bekijken. Een van de zaken die onder kwakzalverij vallen, is het verrichten van handelingen die niet gebaseerd zijn op toetsbare theorieën en die niet zijn getoetst binnen de beroepsgroep op effectiviteit en veiligheid. De ex-internist vindt zich geen kwakzalver, zo meldt hij. `Ik ken persoonlijk een groot aantal kwakzalvers en ik denk dat jullie – de Vereniging tegen de Kwakzalverij – een zuiverende werking hebben op de markt. Mijn beste vrienden zijn aangesloten bij jullie vereniging. Ik doe mijn stinkende best om geen kwakzalver te zijn, maar over dat oordeel ga ik uiteraard niet zelf.´

Het aardige is dat Huppes praktijk houdt in de orthowinkel ’t Gooi van Jaap Reijntjes in Hilversum, ook geen onbekende van de vereniging. Deze natuurgeneeskundige handelt, net als Wim Huppes, in onbewezen behandelingen als celtherapie, neuraaltherapie, ontgiften en ozontherapie en in niet werkzame homeopathische middelen.

 

Naschrift 21 maart 2014

Op 20 maart 2014 meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat het de zorginstelling De Ruige Rus van Huppes een bevel heeft opgelegd om te stoppen met de bereiding van geneesmiddelen voor chemotherapie.

 

Naschrift 2 mei 2014

Er is een patiëntenstop, er kunnen geen patiënten meer op de wachtlijst worden gezet, meldt de website van Huppes sinds 13 april.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 04 februari 2018

Kwakzalver Wim Huppes, die in 2016 uit het BIG-register is geschrapt, is gewoon doorgegaan met het uitvoeren van voorbehouden handelingen.

artikelen - 28 november 2016

Wim Huppes, die kankerpatiënten behandelde met experimentele therapieën en onbewezen middelen, mag zich officieel geen arts meer noemen.

artikelen - 04 augustus 2016

In de kliniek van de Duitse “Heilpraktiker” Klaus Ross zijn begin augustus drie patiënten overleden na een kwak-behandeling.