Door: Janneke Donkerlo | Geplaatst: 13 april 2018

De wereld redden met ‘homeoprophilaxis’

Eind oktober kwamen homeopaten bijeen in Soesterberg rond het thema ‘homeoprophilaxis’, het voorkomen van ziektes met homeopathie

De wereld redden met ‘homeoprophilaxis’

De organisatoren van de internationale homeopathieconferentie in Soesterberg eind oktober hoopten op een spetterende Nederlandse première van Vaxxed, de omstreden anti-vaccinatiedocumentaire uit 2016 van de Brit Andrew Wakefield. Wakefield stelt in de film dat het mazelen-vaccin autisme veroorzaakt. Het artikel dat hij in 1998 hierover in The Lancet schreef, werd enkele jaren later ingetrokken toen bleek dat hij had gesjoemeld met gegevens. Vanwege deze fraude moest hij zijn dokterstitel inleveren. Een ingrijpende maatregel, maar voor homeopaten geen reden om te twijfelen aan zijn bevindingen.

Op de avond van de vertoning ging het echter mis. De voor 500 euro gekochte film werkte niet op het aanwezige apparaat. Nadat medewerkers ad hoc in het dorp gloednieuwe apparatuur hadden aangeschaft, bleek de ondertiteling niet synchroon te lopen met het beeld. Een live-verbinding met de Verenigde Staten moest vervolgens uitkomst bieden. Toen de film eindelijk van start kon gaan waren verschillende externe belangstellenden – die speciaal voor de film waren gekomen en een kaartje hadden gekocht á 25 euro – boos weggelopen, aldus mede-organisator van de conferentie Martin de Munck.

De volgende dag was er van het debacle weinig meer te merken. Een select gezelschap van 97 mensen uit 10 verschillende landen laafde zich aan verschillende sprekers. Japan was met 44 deelnemers goed vertegenwoordigd. Hun aanwezigheid beperkte zich echter tot de zaterdagochtend waarop een Japanse homeopaat haar presentatie gaf. Daarna hadden de Aziaten een ‘ander programma’ en bleef een 50-tal deelnemers over, inclusief sprekers.

Ei

Wat Torako Yui haar toehoorders die ochtend te vertellen had, was spectaculair. Volgens Yui (die zichzelf dr. noemt) zijn er veel parallellen tussen ZEN en homeopathie. Yui introduceerde in 1996 homeopathie in Japan. De mens kun je vergelijken met een ei, legt ze uit: het eigeel is de ziel, het eiwit de geest en de schaal is als het fysieke lichaam. Ziekten zijn altijd het gevolg van innerlijke blokkades en verstoringen van het spijsverteringskanaal. Of je het nu hebt over infecties, allergie, kanker, dat maakt niet uit. Yui beroept zich op Hahnemann die ook benadrukte dat je emoties niet moet onderdrukken. Behandeling moet daarom altijd op drie niveaus plaatsvinden: lichaam, ziel en geest.

Om te beginnen bij de ziel: deze hunkert naar zingeving. Mensen zijn op aarde om liefde te geven. Als je in dit leven alleen komt ‘halen’, dan wordt je ziel steeds ‘viezer’. Dat kan ontstaan in dit leven, maar als je jezelf niet goed kunt uiten en een huidziekte hebt, kan dat ook komen omdat je bijvoorbeeld in je vorige leven zelfmoord hebt gepleegd. Je moet dan je inner child leren om dankbaar te zijn voor het huidige leven.

Voor kinderen is dat spiegelen lastig, omdat ze nog niet kunnen reflecteren. Daarom krijgen ze kinderziektes. Zo krijgen vooral kinderen die heel koppig zijn en niet van regels houden de bof. Mazelen zie je vaak bij kinderen die niet de bevestiging van hun ouders krijgen die ze nodig hebben. En kinderen die kinkhoest oplopen, willen volgens Yui altijd winnen: hun gedrag reflecteert de emoties (de zogenaamde blueprint) van tuberculose. Je kunt de zieke dan helpen met een nosode (verdunning van een pathogeen) van Tuberculum.

Liefdevolle aandacht

Als je kinderziektes onderdrukt, ontneem je volgens Yui het kind de kans om spiritueel te groeien. Bovendien zijn kinderen afhankelijk van hun ouders, die ook weleens steken laten vallen. En dat leidt onherroepelijk tot chronische kwalen. Ze ziet dat vaak in haar praktijk. Zelf had Yui als kind veel last van oorpijn en luchtweginfecties. Dat kwam omdat haar ouders haar niet genoeg liefde gaven. Kinderen die op school vaak gepest worden en thuis onvoldoende steun krijgen, kunnen eczeem ontwikkelen. Gelukkig is daar wel wat aan te doen, zo liet ze zien in een filmpje van een meisje dat op school werd gepest en erg verdrietig was. Met liefdevolle aandacht en de juiste homeopathische remedie was het meisje na twee weken genezen van haar eczeem en ze werd ook niet meer gepest.

Ook gedragsstoornissen zijn goed te behandelen met aandacht en homeopathie. In een ander filmpje zien we een jongetje van vijf jaar. Niet alleen is hij achterlijk en vertoont hij angstig en agressief gedrag, maar hij lijdt ook aan neusbloedingen en obstipatie. Na de liefdevolle en homeopathische behandeling is het jongetje gezond, blij, communiceert normaal en is net zo slim geworden als zijn leeftijdsgenoten. Uiteraard tot grote opluchting van zijn ouders.

Op fysiek niveau moet je ziektesymptomen volgens Yui niet bestrijden met allopathie. De onderdrukkende, allopathische behandeling van de ouders kunnen zelfs negatieve gevolgen hebben voor hun nazaten. Een jongetje met chronisch eczeem moest de last dragen van zijn moeder die als kind pokken had gehad en de uitslag had onderdrukt met zalf. Na een behandeling met homeopathie was haar zoontje na twee weken genezen. Ook mentaal ging het veel beter met hem. Yui had het al gezegd in haar inleiding: homeopathie doet wonderen.

Vaccinosis

Yui is ervan overtuigd dat mensen, door zich te laten vaccineren, chronisch ziek kunnen worden. Die ziekte heeft zelfs een naam en heet Vaccinosis. Niet iedereen krijgt het, dat hangt onder meer af van het voedsel dat je eet en van je ‘karmische last’.

Vooral ouders die geen vertrouwen hebben in de healing power van zichzelf en hun kinderen, kiezen voor vaccinatie. Die angst kan hen echter duur komen te staan want hun kinderen lopen dan het risico om autistisch te worden. De additieven in het vaccin en de afvalstoffen van de ziekteverwekker overbelasten namelijk de mestcellen die een rol spelen bij het afweersysteem, aldus Yui. Veel beter is het om de echte ziekte door te maken. Want als je gezond bent, kan je lichaam de ziekte goed zelf te lijf en worden de pathogenen definitief opgeruimd waardoor je de rest van je leven immuun bent. Door de ziekte te helemaal te doorlopen, versterk je je witte bloedcellen.

Zelfs het geven van individuele vaccinaties in plaats van een cocktail is volgens Yui zeer schadelijk. Daarbij laat ze een tekening zien met stofjes die ‘als kauwgum aan elkaar kleven’. In dat geval is de enige remedie om een homeopathische (verdunde) cocktail te geven van de verschillende vaccins.

Diabetes

Dat je van een vaccin ziek kunt worden, ondervond de Zwitser Adreas Bachmair zelf aan den lijve. Toen hij een keer was gebeten door een valse hond ging hij in paniek naar een arts voor een rabiesinjectie. Kort daarna kreeg hij diabetes. Pas jaren later bedacht hij dat dat kwam door het vaccin. Wellicht weet hij niet dat diabetes al ontstaat lang voordat je klachten krijgt en dat het rabiesvaccin daar dus niets mee te maken kan hebben. Inmiddels heeft Bachmair zich vastgebeten in een online survey. Op de website kunnen ouders hun verhaal doen over de vermeende effecten van vaccinaties.

De tot klassiek homeopaat omgeschoolde ‘naturheilpraktiker’ geeft toe dat veel mensen die een bijdrage leveren op de site voorstander zijn van homeopathie. De groep is dus biased. Ook valt niet te controleren of de verhalen ‘waar’ zijn. Bachmair spreekt daarom ook niet van een wetenschappelijk onderzoek, maar van een trend. Uit de trend zou blijken dat gevaccineerde kinderen 18% meer kans hebben op een auto-immuunziekte. En hoe meer vaccins, des te groter is de schade.

Chronische ziektes had je volgens hem vroeger helemaal niet. Het mazelenvaccin zou onder meer hebben geleid tot meer luchtweginfecties. Astma is pas een serieus probleem geworden sinds de vaccinatieprogramma’s vanaf de jaren 50, aldus de bevlogen spreker.

Kinderbrein

De schadelijke invloed van vaccins heeft volgens Bachmair te maken met het feit dat het kinderbrein het eerste jaar van 300 naar 750 gram groeit en extra kwetsbaar is. De vaccins en het aluminium in de vaccins zorgen voor ontstekingen en veranderingen aan het DNA die weer zorgen voor veranderingen in het immuunsysteem wat leidt tot allerlei aandoeningen.

Aluminium zou een van de grote boosdoeners zijn. Het metaal komt weliswaar gewoon voor in ons voedsel, het zit in deodoranten en baby’s krijgen op een natuurlijke manier aluminium binnen via moedermelk. Het gevaar schuilt volgens Bachmair echter in de wijze van inname: oraal of ingespoten. Via de spijsvertering wordt aluminium gewoon weer uitgescheiden, maar ingespoten komt het in het bloed en passeert daarmee de blood-brain barrière met allerlei neurologische gevolgen van dien zoals MS en Epilepsie. Volgens Bachmair heeft aluminium wel 200 bijwerkingen. Dus ga maar na.

Overigens wijst hij erop dat de mazelen helemaal niet zo gevaarlijk zijn. Het feit dat kinderen met mazelen soms op de IC belanden, komt door de koorts onderdrukkende medicijnen zoals paracetamol en ibuprofen. Koorts moet je namelijk niet onderdrukken, want dan slaat de infectie naar binnen en krijg je chronische klachten, daar zijn alle aanwezigen op de conferentie het over eens.

Het doormaken van een mazeleninfectie kan zelfs heel nuttig zijn, weet Bachmair. Hij kent gevallen waarbij patiënten na een succesvol doorlopen mazeleninfectie geen huidklachten meer hadden en zelfs waren genezen lymfklierkanker!

Sarah

Om ouders bij te staan in hun strijd tegen vaccinaties, heeft Bachmair een kinderboek geschreven: ‘Sarah will nicht geimpft werden’. Het boek is vertaald in het Engels en het Nederlands, en is geschreven ‘voor alle ouders en kinderen die kritisch kijken naar het thema vaccinaties en zich niet willen laten leiden door de alom heersende vaccinatiepropaganda’.

In het boek wil de niet-gevaccineerde Sarah dolgraag mee op schoolreisje. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk krijgt ze – ook zonder vaccinatieboekje – toch toestemming van school. Dan wordt haar vriendinnetje, die wel is ingeënt tegen mazelen, ziek. Ze moet naar huis en ligt dagen met koorts in bed en heeft overal rode vlekjes. De moraal van het verhaal: ook als je ingeënt bent, kun je toch nog de mazelen krijgen.

Hurricane

Intussen groeit de belangstelling voor homeopathie in ontwikkelingslanden. Mohammed Rafeeque woont en werkt in de waterrijke Indiase deelstaat Kerala. Hij maakt deel uit van een speciaal team RAECH – wat staat voor Rapid Action Epidemic Control Homeopathy – een organisatie die nauw samenwerkt met de lokale regering. De deelstaat telt 28 regionale RAECH-units die op verzoek van de overheid in actie komen zodra een epidemie uitbreekt – iets wat regelmatig voorkomt in het arme en onderontwikkelde Kerala.

Tijdens een epidemie geldt echter niet het principe dat iedere patiënt een eigen aanpak vereist. Bij een uitbraak, bijvoorbeeld van cholera, wordt een ‘Genus Epidemicus’ (GE) ingezet. Het begrip Genus Epidemicus is afkomstig van Hahnemann zelf en staat voor een remedie die uitgaat van het totaal aan symptomen gevonden in de meerderheid van patiënten bij dezelfde epidemie.

Rafeeque verklaart deze werkwijze door een epidemie te vergelijken met een hurricane waarbij ook vitale mensen worden getroffen. Het middel moet gegeven worden bij de start van de uitbraak, zodat iemand de ziekte niet krijgt of, indien hij de ziekte al heeft, er snel van geneest. Niet alle 28 RAECH-units gebruiken echter dezelfde GE; deze kan per regio verschillen, afhankelijk van de ‘taal’ van de epidemie en het inzicht van het hoofd van de betreffende unit.

Salonbootjes

Sinds kort beschikt RAECH ook over drie door de overheid gefinancierde salonbootjes die als drijvende homeopathische kliniekjes naar de afgelegen dorpen gaan. De bootjes bezoeken de dorpen gemiddeld eenmaal per maand. Voor slechts enkele roepies per persoon behandelen de meevarende homeopaten tal van aandoeningen. Bijvoorbeeld luchtweginfecties met Bryonia Alba 200, de bof met Belladonna 200; Eupatorium Perfoliatum 200 wordt gegeven bij dengueverschijnselen en Pulsatilla zou versterkend werken als iemand net de mazelen heeft gehad. De nosode tegen malaria wordt gemaakt uit verdund moeraswater waar de malariamuskieten broeden.

Ook ziektes zoals tuberculose, onvruchtbaarheid, kanker en acute blindedarmontsteking zijn goed te behandelen met homeopathie, weet Rafeeque. Zelfs seksueel misbruikte vrouwen schrijft hij sterk verdunde remedies voor. De exacte potentie doet er overigens niet echt toe, heeft hij gemerkt. Een patiënt met wratten kreeg eens per ongelijk de verkeerde potentie. Maar geen probleem: de volgende dag kon hij zijn wratten als poeder afvegen.

Beter iets dan niets

Waarom de deelstaat heeft besloten tot de financiering en nauwe samenwerking met RAECH is niet helemaal duidelijk. Wellicht is de gedachte: beter iets dan niet. Zoals ook Mao Zedong zich in China kort na de revolutie voor de onmogelijke taak gesteld zag om het verwaarloosde platteland te voorzien van medische zorg. Onder de omstandigheden, en bij gebrek aan artsen, moest de zorg simpel en goedkoop zijn. De leiders verkondigden daarom destijds dat westerse en traditionele oosterse geneeskunde gelijkwaardig waren.

Hoe dan ook: in India stimuleert de overheid het gedachtegoed van homeopathie en Homeoprophilaxis. Het tv-station Asianet bericht regelmatig over de successen van RAECH en press officers worden gratis behandeld. In Kerala staat zelfs een standbeeld van Samuel Hahnemann die sommigen aanbidden als een god, aldus Rafeeque.

Momenteel werkt Rafeeque aan de ontwikkeling van een breed werkend homeopathisch vaccinatieprogramma. Dat heeft hetzelfde doel als allopathisch vaccineren, maar gaat uit van homeopathische principes. Als zijn vermoeden klopt dan zou iemand, die een jaar lang iedere maand een andere verdunde remedie krijgt, voor vijf jaar beschermd zijn tegen de meest voorkomende epidemieën. Dat een gezond iemand, volgens het similia principe, ziek zou moeten worden van de vaccinatieremedies is blijkbaar niet aan de orde. Een verklaring voor deze aanpak heeft Rafeeque nog niet. Maar, zo is zijn motto: ‘One ounce of prevention is better than a pound of cure.’

Verdunde resonanties

Dat motto is blijkbaar ook het uitgangspunt van Harry van der Zee en Alize Timmermann die beide – los van elkaar – als klassiek homeopaat actief zijn in Afrika. Net als in India is ook hier vaak sprake van grote armoede en gebrekkige gezondheidszorg. De Afrikanen zijn dus blij met elke soort hulp die hun kant op komt.

Harry van der Zee, ook basisarts, maakt gebruik van het idee dat een middel dat een besmettelijke ziekte kan genezen, deze ook kan voorkomen. Tijdrovende individuele anamnese en behandeling is, bij gebrek aan voldoende geschoolde Afrikaanse homeopaten, echter onmogelijk. Zeer verheugd is de Groninger daarom dat hij in contact kwam met Peter Chappel, een Britse homeopaat die standaard remedies heeft ontwikkeld tegen meer dan 300 potentieel dodelijke ziektes. Ze heten PC (Peter Chappel), gevolgd door een nummer.

PC’s bevatten geen homeopathische verdunningen, maar ‘resonanties’. Het resoneren doet Chappel zelf. Hoe, dat is zijn geheim. Eenmaal ter plekke moet de remedie in de vorm van korreltjes nog wel opgelost en verdund worden met water. Het flesje moet vijf maal geschud op een boek of een stuk hout. Dan vijf druppels onder de tong en deze pas na vijf seconden doorslikken. Deze 555-regel is 90% effectief, aldus Van der Zee. En dat is geen overbodige luxe.

Fit as a fiddle

Neem nu malaria. Volgens Unicef bezwijkt wereldwijd elke 30 seconden een kind aan de gevreesde koorts. Dat is meer dan een miljoen kinderen per jaar. Met PC240 kan Van der Zee bij ieder individu malaria zowel voorkomen als genezen. Ter illustratie laat hij een filmpje zien van een vrouw die na een acute koortsaanval na drie dagen weer zo fit as a fiddle was. Tijdens de aanval had ze elk half uur PC240 genomen. Ze had vaak malaria gehad, maar nog nooit was ze zo snel genezen als deze keer.

Een man woonachtig in het oosten van Congo vertelde dat de kliniek in zijn gebied elke maand 100 – 150 malariapatiënten op het spreekuur kreeg. Nadat de man 3 maanden mensen met PC240 had behandeld, werd niemand meer ziek. Het ziekenhuis kwam vervolgens klagen dat ze geen patiënten meer kregen. Hoe moesten ze hun personeel nu betalen?

In Malawi kregen 300 schoolkinderen 2 weken lang preventief elke dag 1 theelepel PC240. Dat jaar ging er niet één kind dood aan malaria, en de schoolprestaties verbeterde met 7%. Hoe Van der Zee dat heeft gemeten werd niet duidelijk.

Met het African Malaria Prevention Project (AMPP) verwacht Van der Zee in 2017 250.000 kinderen en volwassenen te hebben behandeld. Aan het geld hoeft het niet te liggen, de kosten bedragen slechts 20 eurocent per patiënt.

PC1 tegen AIDS

Wat geldt voor malaria, geldt volgens Van der Zee ook voor AIDS. De remedie tegen deze dodelijke ziekte heet PC1. Er zijn twee varianten: PC1 F (f voor female) en PC1 M (m voor male). Blijkbaar reageren mannen en vrouwen verschillend. Op de vraag uit het publiek of PC1 ook werkt in Nederland, zei Van der Zee dat dat in principe wel kon, maar dat lag wel ingewikkelder. Wat het verschil was, werd echter niet duidelijk.

Ook bij malaria is er blijkbaar verschil tussen Afrikanen en Nederlanders. Om te voorkomen dat hij in Afrika gestoken wordt en malaria oploopt, gebruikt Van der Zee zelf geen PC240 maar gebruikt hij insecticide en slikt Artemisia. Artemisia is een regulier medicijn.

Bronchitis uitgeroeid

Dan Alize Timmermann. Deze homeopate is sinds 1998 actief in Zuid-Afrika. Zij is aangesloten bij het Hahnemann Instituut Nederland waar ze trainingen en nascholing verzorgt. In de townships en dorpen waar zij komt, verspreidt zij – afhankelijk van de aandoeningen – 30 verschillende homeopathische verdunningen in korrelvorm.

Een filmpje laat een rij vrolijke kindertjes zien die vol overgave hun mond opendoen om de gesuikerde pilletjes te ontvangen. Groot succes behaalde Timmermann in een dorp waar veel bronchitis heerste. Na drie jaar was de ziekte daar volledig uitgeroeid. De bewoners waren dolblij en wilde meer homeopathie, aldus Timmermann.

Ook een besmetting met AIDS weet Timmermann voor 100% te voorkomen, niet met PC1 maar met een verdunning van Tuberculeum. Zodra iemand in een dorp de gevreesde ziekte blijkt te hebben, krijgen alle andere dorpelingen de remedie. Daarna krijgt niemand meer AIDS.

Met alle kennis opgedaan op deze conferentie is het onbegrijpelijk dat er nog zoveel mensen verstoken zijn van de heilzame werking van homeopathie, in welke vorm dan ook.

Janneke Donkerlo

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 februari 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Indiase overheid adviseert homeopathische middelen tegen corona-virus.

artikelen - 19 oktober 2017

Het eerst Europese congres voor kwakzalvers die tegen vaccinatie zijn, vindt eind oktober plaats in Soesterberg.