UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 05 maart 2002

Nascholing huisartsen

Actieblad januari 2002, jaargang 113 nr.1.

Doctor John Kamsteeg is een gepromoveerd biochemicus die ons altijd weer doet denken aan Conan Doyle, die een van zijn romanhelden eens liet zeggen: ‘There are some trees, Watson, which grow to a certain height and then suddenly develop some unsightly eccentricity. You will see it often in humans.’

De lezers van dit blad mochten al eerder over Kamsteeg vernemen. Hij is auteur van populair-wetenschappelijke boekjes waarin hij reclame maakt voor door hem zelf ontdekte en te behandelen ziektebeelden. Het meest bekende is: Heeft u ook HPU?’, dat hem tot de risé van de medische wereld en meer speciaal van stofwisselingsspecialisten en biochemici maakte (Actieblad sept. 2000).

Wij waren de man alweer een beetje vergeten, toen er een afschrift van een aan hem gerichte brief ten burele van de VtdK binnenkwam. In deze brief van de hand van dr. W.P. Oosterhuis, als klinisch chemicus verbonden aan het Tilburgse Tweesteden ziekenhuis, spreekt deze zijn verontwaardiging uit over een aanvraag die hem bereikte om ‘HPU’ in de urine te bepalen. Naar de mening van Oosterhuis is het bestaan van de HPU-ziekte uiterst twijfelachtig en hij weigerde uiteraard om die onzinnige bepaling te doen. Zijn aan Kamsteeg gerichte brief bevatte het verzoek om overtuigende publikaties over deze ziekte op te sturen.

Oosterhuis meende dat Kamsteeg misbruik maakt van de onwetendheid van patiënten met onverklaarde vermoeidheid. Hulde voor Oosterhuis: zijn brief stak ons een hart onder de riem. Immers hoevelen gaan er niet aan dergelijke kwak-incidentjes schouderophalend voorbij en laten het er verder bij zitten?

Nog geen week later kregen wij een uitnodiging voor een symposium onder ogen, dat aan onze spinnende tevredenheid over de rake uitval tegen de Weertse biochemisch ‘allergoloog’ al snel een hardhandig einde maakte. Het betrof hier het symposium ‘Op de bres voor de afweer. Over een moderne kijk op allergie’.

Tijdens dit door Kamsteeg samen met de Stichting Folia Orthica (nomen est omen) georganiseerde symposium traden niet alleen een indrukwekkende serie kwakzalvers op – dat kon moeilijk anders – maar het kreeg desondanks een officiële accreditatie van de LHV, dat 5 nascholingspunten toekende! Nu, dan zal het met die kwakzalvers heus wel meevallen, horen wij u denken. Hoewel…, enkele jaren geleden accrediteerde de LHV ook het Europees homeopatencongres in de RAI, dus zo zuiver op de graat zijn ze daar kennelijk niet. Deze keer was het echter erger: dagvoorzitters dr. H.S. Verbrugh en dr. J. Kamsteeg en dan op de sprekerslijst o.a.: Fokje Russchen, consultatief homeopathisch arts en orthomoleculair arts te Huizen, drs. K. Liat Liem, arts voor biofysische geneeskunde, homeopathie, acupunctuur en bioresonantie, drs. Lidy Pelsser, onderzoekster op het gebied van ADHD, drs. Jou Ting Ling, psycholoog en craniosacraaltherapeut, RSI-therapeut, homeopaat en in opleiding tot psychoneuroimmunologisch therapeut. Er sprak ook een voormalig pizzabakker, die allergisch is geworden en het Radboud Ziekenhuis te Nijmegen leverde een microbioloog (geen arts overigens), die kennelijk niet wist in welk gezelschap hij als ‘excuus- Truus’ mocht optreden.

Het congres vond plaats op 24 november 2001 te Utrecht en leden van de MBOG kregen uiteraard korting op de entreeprijs van 140 gulden. Hans van Maanen, Parool-journalist met een fijne neus voor valsspelers in de geneeskunde en elders, informeerde bij de LHV hoe of het mogelijk was dat een dergelijk congres nascholingspunten kon krijgen. Woordvoerder Fulco Seegers van het College van Accreditering van de LHV bleek niet van zins om hierover tegen de pers verantwoording af te leggen. Er was ‘meer aandacht aan besteed dan gewoonlijk, gezien het gevoelige karakter, maar men kwam tot de conclusie dat het wetenschappelijk gehalte hoog genoeg was – anders was hij immers niet geaccrediteerd!’ Van Maanen registreerde ook nog een aantal kostelijke koeterwaalse uitspraken van de sprekers, dus die huisartsen zullen een genoeglijke dag hebben beleefd. De mooiste is afkomstig van psycholoog Jou Ting Ling, die stelde dat stress via stijging van het prolactine leidt tot borstvorming bij vrouwen en tot een bierbuikje bij mannen. Magnesium kan hier veel goed doen, etc.

Wij hebben dr. Oosterhuis uiteraard een kopie van het nascholingsprogramma toegestuurd, dan begrijpt hij beter waarom hem vanuit de huisartsen zoveel aanvragen voor bepaling van HPU in de urine bereiken.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 04 maart 2009

Op 2 maart 2009 ontmaskerde TROS Radar een ‘DNA-adviseur’. Het was niemand minder dan John Kamsteeg, die zonder medische kennis klanten bang maakt met pseudowetenschappelijk gepraat.

page - 18 september 2008

De Meester Kackadorisprijs wordt uitgereikt aan personen of instellingen degenen die de kwakzalverij bevorderd hebben en die beter zouden moeten weten (de kwakzalvers zelf werden nog nimmer genomineerd). De VtdK maakt in het volgende persbericht bekend wie dit jaar voor deze prijs in aanmerking komen.

artikelen - 13 augustus 2008

Het College voor Accreditatie van Huisartsen KNMG heeft 5 accreditatiepunten toegekend aan een symposium 'Vrouw-zijn in diagnose en therapie', voor 18 september 2008 georganiseerd door de orthomoleculaire Stichting Folia Orthica. Huisartsen moeten jaarlijks ten minste 40 punten erkende nascholing volgen om hun bevoegdheid te behouden.