UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 13 augustus 2008

Orthomoleculair congres erkend als nascholing

Het College voor Accreditatie van Huisartsen KNMG heeft 5 accreditatiepunten toegekend aan een symposium ‘Vrouw-zijn in diagnose en therapie’, voor 18 september 2008 georganiseerd door de orthomoleculaire Stichting Folia Orthica. Huisartsen moeten jaarlijks ten minste 40 punten erkende nascholing volgen om hun bevoegdheid te behouden.

Orthomoleculair congres erkend als nascholing
Het enige doel van Folia Orthica is verbreiding van de orthomoleculaire leer, die stelt dat wij met onze normale voeding nooit genoeg vitamines, sporenelementen en anti-oxidanten kunnen binnenkrijgen en dus de supplementen van de mensen achter Folia Orthica moeten kopen en slikken.

De sprekers van het congres vormen een sluwe mix van reguliere artsen en alternatieven. Maar de vermelding dat vrouwenarts Dorothee Struck uit Kiel ‘Naturheilkunde, Akupunktur und Umweltmedizin’ beoefent, had het CvAH toch al aan het denken moeten zetten. Ze doet trouwens ook aan homeopathie. In Pubmed zochten wij tevergeefs naar enige serieuze publicatie van haar hand. Ze heeft samen met een journaliste en een voormalige verpleegster een boek geschreven, Wirksame Hilfe bei Myomen; ‘wirksame’ dient gelezen te worden als ‘naturheilkundige’. De Rijswijkse Anna M. Kruyswijk-van der Heiden staat op de ledenlijst van natuurartsenclub ABNG-2000 en ook op die van de orthomoleculaire genezers MBOG, en ze doet bovendien nog aan kinesiologie (waarzeggen met behulp van spiertesten) en schreef het Ankh-Hermesboekje Schimmels, suiker en allergie: vergis(t) je niet.

Het is niet minder dan een belediging van de intelligentie van de huisartsen dat het CvAH ze in de positie brengt dat ze nietsvermoedend met het gepraat van dergelijke verwarde dokters geconfronteerd worden! En dat ook nog in het gezelschap van grote aantallen alternatieve artsen en therapeuten, wier verenigingen dit symposium ook allemaal gaan erkennen als nascholing… Antroposofen, acupuncturisten, paranormale therapeuten, natuurgenezers etc.

 

Achtergrondinformatie over Folia Orthica

Als men de website van Folia Orthica even had geraadpleegd, dan had men daar het volgende kunnen lezen:

‘De adviesraad van Stichting Folia Orthica bestaat uit een aantal kundige en boeiende mensen met sterk uiteenlopende expertises. Wat hen verbindt is het belang van voeding, voedingssuppletie en gezondheid. En allen zijn geïnteresseerd in de verdieping van kennis en inzicht.
Vanuit die expertise komen zij drie keer per jaar bij elkaar om te brainstormen over opvattingen met betrekking tot gezondheid en ziekte, orthomoleculaire wetenswaardigheden, hanteerbare praktijkmodellen en ervaringen. Maar ook op marketingtechnisch niveau wordt Stichting Folia Orthica geïnspireerd door de adviesraad. Het is een wetenschappelijke denktank waarvan de leden meedenken, discussiëren en adviseren.’ (cursivering CR)

En: ‘De adviesraad bestaat uit: Geert Bik (drogist), drs. Frans Kusse (arts), dr. Wilbert A.M. Linnemans (celbioloog), Henny de Lint (diëtist), Rob Muts, D.M./D.O. (osteopaat, mesoloog), Jos Peters (drogist), Rene Staalstra (drogist), drs. Corine Terstegge (arts), drs. Hans van Waning (arts) en dr. Fred Wiegant (celbioloog), Mirjam Bakker (diëtist), Eveline van Dijk (Mesoloog), drs. Wim Kentie (arts), Astrid Noorden (master of Science Nursing)’ Einde citaat.

De vier artsen in die adviesraad zijn hardcore alternatieve artsen:

  • Frans C. Kusse is lid van de homeopathische artsenclub VHAN en auteur van Homeopathie thuis: een andere kijk op overgangsklachten, (en idem dito vermoeidheid, rugklachten en hyperventilatie) en van het Homeovisieboekje Wat voor type bent u? Herken de homeopathische geneesmiddeltypen.
  • Corine M.J. Terstegge is eveneens VHAN-lid, maar is ook een van de vier ‘orthomoleculaire PNI-artsen’ die ons land rijk is; PNI staat voor psycho-neuro-immunologie. Ze behandelt ook de niet-bestaande ziekte HPU en het post-vaccinaal syndroom (een bedenksel van de homeopaat Tinus Smits), een hobby die ze trouwens deelt met Kusse.
  • Een waar manusje-van-alles is J.F. van Waning. Hij afficheert zich op de ledenlijst van de ABNG als huisarts, wat hij volgens het BIG-register niet is, en waarmee hij dus een titelfraudeur lijkt te zijn. Hij beweert lid te zijn van de manuele artsenvereniging VAMG, die niet meer bestaat en is opgegaan in de NVOMG, alwaar hij niet de ledenlijst staat. Voorts is hij lid van het Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie, zeg maar moermanartsen in een nieuw jasje onder voorzitterschap van Engelbert Valstar. Volgens de website van Natuurlijk Welzijn doet hij ook nog aan de bloesemtherapie van Bach, de reeds genoemde kinesiologie, neuraaltherapie en simontontherapie, en hij begeleidt ook vastenkuren, waar hij ook een boek over schreef, en die ‘onderzocht’ zouden zijn door zijn adviesraadgenoot Wiegant.
  • Ten slotte, de voormalige huisarts G.W. Kentie is eveneens ABNG-lid, en behalve dat ook lid van de ‘biofysische’ artsenclub ABB en de neuraaltherapeutenvereniging NVNR, en als NAAV-acupuncturist bezondigt hij zich ook ook aan ozontherapie, elektroacupunctuur volgens Voll, de Vegatest en het aanwakkeren van amalgaampaniek.

Over de drogisten en de anderen zal ik verder maar niets zeggen.

Het CvAH is slachtoffer geworden van een marketingtechnisch advies van de FO-adviesraad en handhaaft de accreditatietoekenning hoewel zij door de VtdK op de hoogte werd gebracht van de achtergrond van de Stichting Folia Orthica. Een onbegrijpelijke beslissing, die het vertrouwen in het systeem van erkende nascholing aanzienlijke schade zal toebrengen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?