UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 18 juli 2006

Actieblad tegen de Kwakzalverij juli 2000

Korte samenvattingen van de artikelen verschenen in het AtdK 111.4

Kwakzalvers op kaliloog
van de redactie
Bespreking van een boek van Cees Renckens, uitgegeven bij Prometheus (2000).
Over dit boek staan in de rubriek LITERATUUR elders ook nog twee arikelen
(p.1)

Oproep
Het bestuur zoekt kandidaten voor de Top Twintig kwakzalvers van de Twintigste Eeuw.
(p.1)

Heimwee naar Nutricia
Drs. A.L. Ternee
Nutricia gaf gedegen voorlichting, maar Numico probeert het publiek zoveel mogelijk supplementen door de strot te persen.
(p.1-2)

Bolwerk der bekrompenen
Jaap van Heerden
Hoofdstuk uit de bundel Proza waarmee je meisjes vangt. De bekrompenen zijn de wetenschappers die zich niet interesseren voor morfogenetische velden, reïncarnatie, ufo’s en de vraag of er méér is.
(p.3-4)

Interactie Kruiden en Geneesmiddelen
E. Bosch
Bespreking van een Lancet-artikel van Adriane Fugh-Berman. Niet alleen zijn er vele interacties van kruiden met medicijnen, maar worden er ook reguliere medicijnen of arsenicum, lood of kwik toegevoegd aan ‘kruidenmiddelen’.
(p.4-5)

Lang leve de Keuringsdienst van Waren!
Drs. A.L. Ternee
Bespreekt een rapport van de Commissie Toetsing Fytotherapeutica, en de reactie op een klacht (bij de Keuringsdienst) over medische claims van cat’s claw, ingediend door M.P. Prins. ‘Immuunstimulerende werking’ is geen medische claim volgens de Keuringsdienst.
(p.5-6)

Ayurveda
J. Geerling
Huisarts Hans van der Stelt is een bedrijfje begonnen, Indian Herbs Company te Honselaarsdijk, en om te beginnen verkoopt hij 19 ayurvedische middelen.
(p.7)

Acupunctuur onwerkzaam bij de behandeling van vetzucht
J. Geerling
Bespreking van een artikel van Mazzoni et al. over acupunctuur bij vetzucht.
(p.7)

Een onheilige Drieëenheid (II)
Over de verdere Strapazen van de kwakfondsen.
C.N.M. Renckens
(Noot: in het vorige nummer AtdK 111.3 stond al een artikel met deze titel, dus dit is eigenlijk “III”)
Het “Nationaal Hartfonds” is nu ook omgedoopt, namelijk tot “Fonds voor het hart”. Het “Nationaal fonds tegen de kanker” wil onder leiding van mw. C. Buijs gaan onderzoeken of beugel-bh’s kanker kunnen veroorzaken pardon de kans op kanker vergroten, mogelijk door afklemming van de lymfebanen. Men wil ook de Aqua Tilis-therapie van Essaïdi gaan onderzoeken (een soort saunakuur).
(p.8-9)

www.rath.nl
Meer informatie over de ‘vitamine-professor’ Matthias Rath.
(p.9)

Correspondentie
• Voorzitter Renckens schrijft aan Libelle in verband met twee kritiekloze publicaties, waaronder ‘Nieuwe ABC van het alternatief genezen’ op 4 februari 2000. Hij verzoekt om toch tenminste bij een volgende gelegenheid het oordeel van reguliere medici te vragen. Libelle antwoordt dat de artikelen in een behoefte van de lezeressen voorzien.
• De Hogeschool Holland heeft niet geantwoord.
• Renckens correspondeert met mw. Honig van de Nederlandse Kanker Bestrijding/ Kon. Wilhelmina Fonds (NKB/KWF) over haar commentaar op het plan van minister Borst om kwakzalvers harder aan te pakken. Mw. Honig had gesuggereerd dat georganiseerde alternatieve behandelaars zorgvuldig met patiënten omspringen. Bij nadere gesprekken blijken de verschillen tussen NKB/KWF en de VtdK kleiner dan vermoed te zijn, maar in de achterban van NKB/KWF zitten veel alternatief-sympathisanten.
• Hoofdredacteur Geerling ontvangt een voorbeeld van een kwakzalversadvies van iemand die suggereerde dat hij arts was (hij is als fysiotherapeut geregistreerd in het BIG-register) door het lidmaatschap van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging op zijn briefpapier te vermelden. De man stelde ook voor om te frauderen door de dure vegatest-consulten als ‘manuele therapie’ te omschrijven, dan kon men ze vergoed krijgen. De afzender Hansje Ausems-Habes is als publicist werkzaam in de gezondheidszorg, en zegt gemerkt te hebben dat ‘het wordt niet vergoed’ een veel effectiever boodschap is dan ‘het is onzin’.
(p.10-12)

Job
Professor Durrer wijst in zijn diesrede erop dat Job 13:4 een negatief oordeel inhoudt over kwakzalvers.
(p.12)

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.