Jan Willem Nienhuys krijgt Bruinsma-erepenning

Dr. Jan Willem Nienhuys heeft op zaterdag 4 oktober, tijdens de jaarvergadering van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) in De Nieuwe Liefde in Amsterdam, de Gebroeders Bruinsma Erepenning 2014 gekregen voor zijn grote verdiensten bij de bestrijding van kwakzalverij.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 6 dec 2014 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016

De Gebroeders Bruinsma waren in 1880 de oprichters van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De onderscheiding is bedoeld voor personen of instellingen die een bijzondere verdienste hebben bij de bestrijding van kwakzalverij. Nienhuys is vanaf de oprichting in 1988 betrokken bij de Stichting Skepsis. Hij heeft zich krachtig uitgesproken over pseudowetenschap in de geneeskunde en heeft zo de kwakzalverij in ons land effectief helpen bestrijden, aldus de VtdK.

De erepenning is Nienhuys uitgereikt door voorzitter Catherine de Jong. Hieronder enkele alinea’s van haar laudatio. De gehele tekst zal worden afgedrukt in het decembernummer van het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

ʻJan Willem Nienhuys (16 april 1942) is gepromoveerd wiskundige, boekenvertaler en skepticus. Hij doceerde discrete wiskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast is hij al vanaf de oprichting in 1988 bestuurslid en secretaris van de Stichting Skepsis en redacteur bij haar tijdschrift Skepter. Vanaf het begin waren de contacten tussen onze Vereniging en Skepsis intensief en zeer goed. Zijn werklust en intelligentie zijn ongeëvenaard: hij schreef zeer veel voor Skepter, was en is bestuurder van de Skepsis, en eindredacteur van de serie Skeptische Notities. Op de website van Skepsis zijn ten minste wekelijks bijdragen van hem te vinden. Talrijke, steeds zeer degelijke stukken van zijn hand, sieren nog altijd onze website. Zeer belangrijk is geweest zijn publicatie van het Donner-rapport van Fritz Donner, een Duits homeopaat die tussen 1936 en 1939 nauwkeurige geneesmiddelproeven deed, die op niets uitliepen. Donner publiceerde zijn bevindingen pas in 1966. Nienhuys zorgde ervoor dat het rapport nu zowel in het Duits, het Nederlands en het Engels op onze website geraadpleegd kan worden! ʼ

ʻNienhuys heeft over een periode van bijna dertig jaar op eminente wijze beweringen van kwakzalvers weerlegd. Hij deed dat altijd op faire wijze zonder hen expliciet te beledigen, zoals die lui van de VtdK nog wel eens willen doen. De VtdK prijst zich gelukkig met zo’n medestander.ʼ

Lees ook