UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 16 februari 2014

Zorgverzekeraars willen niet praten over kwakopleidingen

Zorgverzekeraars willen niet met de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) praten over opleidingseisen die ze willen stellen aan alternatieve zorgverleners. `Daar hebben we geen behoefte aan´, laat Anja Lenssen na maanden weten, onder excuses voor haar late reactie.

`U hoeft ons daar dan ook niet meer over te benaderen.´ Lenssen is arts en medisch adviseur van zorgverzekeraar CZ, één van de vijf zorgverzekeraars die eind vorig jaar de Meester Kackadorisprijs 2013 kregen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). Deze prijs is bestemd voor instellingen, personen of ondernemingen die kwakzalverij steunen.

De vijf grootste zorgverzekeraars VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ laten door het Plato-instituut in Leiden een onderwijsprogramma op ´hbo-niveau´ ontwikkelen. Dit moet vervolgens geaccrediteerd worden door CPION, een private onderneming die erkenningen afgeeft voor het `alternatieve circuit´. De zinnigheid van een behandeling speelt bij het opstellen van de benodigde eindtermen van alternatieve opleidingen geen rol, een belangrijke reden voor de VtdK de verzekeraars de Meester Kackadorisprijs toe te kennen.

Vanaf 1 januari zullen zorgverzekeraars alleen zorgaanbieders vergoeden die zo’n opleiding succesvol hebben afgerond. De VtdK had met de verzekeraars willen praten over het opstellen van deze eindtermen. Ook zou de vereniging de verzekeraars er op willen wijzen dat accreditatie door CPION geen wettelijke betekenis heeft. Deze nepopleidingen, zo stelt de VtdK, worden onterecht gepresenteerd als ‘op hbo-niveau’, een niet-beschermde term. In Nederland is er maar één wettelijke instantie die opleidingen/diploma’s mag beoordelen en de onderwijskwaliteit bewaakt en instituten accrediteert. Dat is de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO. Door nepdiploma’s te introduceren denkt het grote publiek dat het in veilige handen is bij alternatieve therapeuten, vindt de VtdK. `Deze nepdiploma’s zeggen echter helemaal niets over de kwaliteit van de alternatieve therapeut. Zorgverzekeraars misleiden zo het grote publiek en bevorderen zo kwakzalverij.´

Terwijl er een simpele oplossing is door behandelingen van alternatieve behandelaars, die btw moeten betalen, niet te vergoeden. Dit idee komt tegemoet aan een hartenwens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Enkele bestuursleden van de vereniging hebben dit vorig jaar gedetailleerd onderbouwd in een artikel op de website. Hun basale voorstel, overgenomen door de politiek, luidde: `Wij stellen voor dat vrijstelling van btw-heffing uitsluitend geldt voor behandelingen door BIG-geregistreerde behandelaars en uitsluitend voor bewezen effectieve behandelingen. Onder bewezen effectieve behandelingen verstaan wij die behandelingen die zijn opgenomen in door de medische beroepsgroepen opgestelde multidisciplinaire richtlijnen voor diagnose en behandeling.´

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 11 maart 2019

Ieder jaar verdwijnen miljoenen euro’s premiegeld in de zakken van alternatieve behandelaars. Voorlopig komt daar geen einde aan.

artikelen - 11 december 2018

Zorgverzekeraar CZ kwam in het nieuws omdat ze stopt met het vergoeden van alternatieve therapieën. Al is niet alle kwakzalverij geschrapt.

artikelen - 03 november 2017

Welke zorgverzekeraars vermengen kwakzalverij met reguliere behandelwijzen? Een overzicht van Avéro tot Z&Z.