UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 09 april 2014

ZonMw houdt nog steeds van alternatieve geneeskunde

Opnieuw gaat ZonMw, financieringsorganisatie van zorgonderzoek, kort door de bocht en pleit de organisatie al weer, uitermate slecht onderbouwd, voor een kennisprogramma op het gebied van ‘complementaire’ zorg, zich baserend op een rapport, geschreven door enkele fervente aanhangers van alternatieve geneeswijzen.

Een van hen, gepensioneerd chirurg Hans Jeekel, vindt bijvoorbeeld dat homeopathie ‘nog een kans moet krijgen’ en recht heeft op serieuze aandacht. Met de eenzijdige samenstelling van de commissie die het schreef, met in haar midden zelfs de quantum-therapeut Martine Busch van het Parapsychologisch Instituut te Utrecht, was de uitkomst ervan natuurlijk geheel voorspelbaar.

ZonMw noemt complementaire zorgvormen en behandelwijzen die vaak ondersteunend aan reguliere zorginterventies worden gebruikt: ‘natuurlijke producten’ als vitaminepreparaten en voedingssupplementen, mind-body benaderingen als muziektherapie (‘Mozart-effect’), meditatie, acupunctuur en yoga, en manipulatieve en lichaamsgerichte technieken als chiropraxie en massage.

Het zijn zaken waarvoor geen enkel serieus wetenschappelijk bewijs is, realiseert ook ZonMw zich. ‘Complementaire zorg wordt vaak ongestructureerd en geïsoleerd toegepast zonder duidelijk bewijs van een veilige en effectieve inzet.’, lezen we ook in de ZonMw verklaring, die zich baseert op een dik rapport.

Dit rapport is zeer eenzijdig pro-alternatief, het bevat ook nog eens talrijke onjuistheden (over zgn. groeiend aanbod en groeiend gebruik) en zet de klok zo’n 30 jaar terug met zijn oproep om wederom effectiviteitsonderzoek te gaan doen. Onze overheid stelde al sinds 1986 jaarlijks 1 miljoen gulden voor dit doel beschikbaar, maar staakte dit programma toen er geen enkele werkzame alternatieve geneeswijze werd ontdekt. In de VS loopt een dergelijk programma nog steeds, via het NCCAM en het krijgt daarvoor jaarlijks 120 miljoen dollar. Een werkzame alternatieve geneeswijze heeft het nog niet opgeleverd. Zijn deze feiten bij ZonMw niet bekend? Naar mijn mening moet het ZonMW-bestuur, dat dit Signalement voor zijn rekening nam, hardhandig tot de orde worden geroepen door onze minister.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 11 oktober 2019

Relatief recente cijfers onderstrepen het al lang levende idee dat Nederlanders zuinige gebruikers van kwakzalverij zijn.

artikelen - 20 augustus 2019

De muziektherapie waarmee emeritushoogleraar Hans Jeekel alle pers haalde, blijkt voornamelijk gebaseerd op ‘biased’ studies.

tijdschrift - 15 juli 2019

Catherine de Jong bezocht het symposium Leefstijlgeneeskunde IV, stressmanagement, zingeving en spiritualiteit. Een verslag.