ZonMw herdenkt kruidenvrouwtje Klazien uit Zalk

De financieringsorganisatie ZonMw herdenkt op 5 juni in haar scheurkalender van 2012 de sterfdag van ‘Klazien uut Zalk’.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 16 jun 2012

ZonMw maakt elk jaar een Jaarbericht, telkens in een andere vorm. Dit jaar is gekozen voor een bescheurkalender met elke dag iets informatiefs in relatie tot gezondheid. We lezen: 'Klaasje Rotstein-van den Brink (1919 - 1997) vergaarde nationale roem als kruidenvrouwtje.'

Na haar dood vervaagde de belangstelling snel, meldt ZonMw. 'Maar hoe zit het met haar geneeskrachtige planten: was dat nu allemaal onzin of niet?', vraagt de kalenderschrijver zich af, in opdracht van de Haagse onderzoeksorganisatie. 

Om antwoord te krijgen op die vraag is goed effectiviteitonderzoek nodig, meent ZonMw dat verder heeft ontdekt dat 'wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van CAM nauwelijks van de grond komt. Alternatieve artsen realiseren zich beter dat wetenschappelijk onderzoek belangrijk is', aldus de schrijver(s) van de scheurkalender op 5 juni 2012. Zie ook Medisch Contact.

ZonMw heeft haar alternatieve sporen de afgelopen jaren ruimschoots verdiend. In 2006 kreeg de organisatie daarom de Meester Kackadoris-prijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij omdat ZonMw met enige regelmaat kwakzalverij legitimeert.

Lees ook