UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 16 juni 2012

ZonMw herdenkt kruidenvrouwtje Klazien uit Zalk

De financieringsorganisatie ZonMw herdenkt op 5 juni in haar scheurkalender van 2012 de sterfdag van ‘Klazien uut Zalk’.

ZonMw herdenkt kruidenvrouwtje Klazien uit Zalk

ZonMw maakt elk jaar een Jaarbericht, telkens in een andere vorm. Dit jaar is gekozen voor een bescheurkalender met elke dag iets informatiefs in relatie tot gezondheid. We lezen: ‘Klaasje Rotstein-van den Brink (1919 – 1997) vergaarde nationale roem als kruidenvrouwtje.’

Na haar dood vervaagde de belangstelling snel, meldt ZonMw. ‘Maar hoe zit het met haar geneeskrachtige planten: was dat nu allemaal onzin of niet?’, vraagt de kalenderschrijver zich af, in opdracht van de Haagse onderzoeksorganisatie. 

Om antwoord te krijgen op die vraag is goed effectiviteitonderzoek nodig, meent ZonMw dat verder heeft ontdekt dat ‘wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van CAM nauwelijks van de grond komt. Alternatieve artsen realiseren zich beter dat wetenschappelijk onderzoek belangrijk is’, aldus de schrijver(s) van de scheurkalender op 5 juni 2012. Zie ook Medisch Contact.

ZonMw heeft haar alternatieve sporen de afgelopen jaren ruimschoots verdiend. In 2006 kreeg de organisatie daarom de Meester Kackadoris-prijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij omdat ZonMw met enige regelmaat kwakzalverij legitimeert.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 11 oktober 2019

Relatief recente cijfers onderstrepen het al lang levende idee dat Nederlanders zuinige gebruikers van kwakzalverij zijn.

artikelen - 20 augustus 2019

De muziektherapie waarmee emeritushoogleraar Hans Jeekel alle pers haalde, blijkt voornamelijk gebaseerd op ‘biased’ studies.

tijdschrift - 15 juli 2019

Catherine de Jong bezocht het symposium Leefstijlgeneeskunde IV, stressmanagement, zingeving en spiritualiteit. Een verslag.