Zeeuws geheugen

Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 30 apr 2003

Zeeland kent een flink aantal reformatorisch gelovigen onder haar bevolking en die zijn fel gekant tegen inenting. Dat hebben ze bij de laatste mazelenepidemie in de winter van 1999-2000 geweten. Veel gevallen van mazelen en één sterfgeval, een jongeman van 17 jaar. Zoals na zulke gebeurtenissen altijd het geval is, ging kort daarna de vaccinatiegraad in Zeeland snel omhoog en de epidemie was toen snel over.

Maar het geheugen is kennelijk zwak. En de reformatorischen zijn niet de enige niet-prikkers; tel daar de antroposofen en de homeopaten ook nog maar bij. Alleen wonen die, in tegenstelling tot het reformatorische volksdeel, verspreid onder de bevolking, dus lopen ze minder risico. Toch sloeg de GGD Zeeland op 3 april j.l. alarm over de lage vaccinatiegraad voor de D(k)TP-prik. Die was ondertussen nog maar 89,9% en daarmee onder de WHO-norm van 90% en ruim onder het landelijk gemiddelde van 95,3% . Het gaat hier nu niet om de mazelenprik, maar om vaccinatie tegen een aantal nog gevaarlijkere infectieziekten. Is drie jaar al genoeg om de gevaren van niet-prikken te vergeten?

De GGD gaat een gerichte actie voeren gericht op de groeiende groep twijfelaars. Bij het reformatorische, antroposofische en homeopathische volksdeel verwacht de GGD niet veel winst te halen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Lees ook