UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 29 februari 2004

Wij wassen onze handen in onschuld: homeopathie en kwaadaardige kwakzalverij

In Het Parool van 20 februari 2004 roept de voorzitter van de Artsen Vereniging voor Homeopathie (VHAN) ach en wee over de aanval van minister Hoogervorst op de homeopathie. ‘De homeopaten vinden het schandalig dat de minister een beroepsgroep in diskrediet brengt die helemaal niets met de zaak Millecam te maken heeft, jammert VHAN-voorzitter Christien […]

In Het Parool van 20 februari 2004 roept de voorzitter van de Artsen Vereniging voor Homeopathie (VHAN) ach en wee over de aanval van minister Hoogervorst op de homeopathie. ‘De homeopaten vinden het schandalig dat de minister een beroepsgroep in diskrediet brengt die helemaal niets met de zaak Millecam te maken heeft, jammert VHAN-voorzitter Christien Klein-Laansma. Misschien dat we haar geheugen even op mogen frissen. In De Telegraaf van 22 augustus 2001 zei mevrouw Klein het volgende: ‘We zien soms dat kankerpatiënten genezen terwijl ze bij een homeopathisch arts onder behandeling zijn. Bij het genezen zijn veel factoren betrokken waaronder onze inbreng.’ De secretaris van de VtdK heeft daartegen toentertijd middels een ingezonden brief die wij hieronder afdrukken, krachtig geprotesteerd.

Dood Sylvia Millecam
De tragische geschiedenis van Sylvia Millecam toont weer eens aan dat patiënten niets te zoeken hebben bij alternatieve behandelaars, of ze zich nu homeopaat, orthomoleculair arts of complementair behandelaar noemen. De Geneeskundige Inspectie zal hopelijk op korte termijn actie ondernemen tegen de ‘behandelaar’ uit Millingen van Sylvia Millecam.

De uitlatingen van de voorzitter van de Artsenvereniging van Homeopathie (VHAN), Christine Klein, zijn in dit verband buitengewoon betreurenswaardig, waar zij zegt in De Telegraaf van 22 augustus: “we zien soms dat kankerpatienten genezen terwijl ze bij een homeopathisch arts onder behandeling zijn. Bij het genezen zijn veel factoren betrokken waaronder onze inbreng”.

Dit is een pertinente onwaarheid. Er is nog nooit aangetoond dat de homeopathie ook maar enig effect op het kankerproces of het welzijn van kankerpatiënten. Iedere suggestie in de richting dat homeopathie wel iets doet met kanker of het welzijn van kankerpatiënten, is publieksmisleiding en kwakzalverij van de ernstigste soort.

Hoewel de Vereniging tegen de Kwakzalverij begrip heeft voor het feit dat sommige patiënten in hun wanhoop op zoek gaan naar alternatieven toont de ellende die Sylvia Millecam is overkomen aan waar dit toe kan leiden.

Prof. Dr. F.S.A.M. van Dam
Secretaris Vereniging tegen de Kwakzalverij

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?