UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 20 december 2019

VvAA faciliteert chiropractorsclub

Fysiotherapeuten kregen een onaangename kerstverrassing, een reclamefolder van de chiropractorenvereniging NCA, met dank aan de VvAA.

VvAA faciliteert chiropractorsclub

Arts & Auto is het ledenblad van de VvAA (Vereeniging voor Artsen-Automobilisten) en heeft een oplage van meer dan 100.000 exemplaren. Onder de leden bevindt zich een groot aantal fysiotherapeuten. De VvAA biedt verzekeringen en geeft een aardig blad uit, Arts & Auto dat meestal in de wachtkamer van de zorgverlener eindigt. 

Bij de maandelijks verschijnende Arts & Auto wordt soms een bijlage meegestuurd met reclame voor bepaalde instellingen of doeleinden. In december was dit wederom het geval, maar nu werd de bijlage alleen toegestuurd aan de VvAA-leden/fysiotherapeuten. Een flink aantal was daarvan niet gediend en bracht de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) op de hoogte van deze misstap.

Wat de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), want van hen is de bijgesloten glossy Gewoon chiropractie afkomstig, hiermee beoogt, blijft onduidelijk. De inhoud bestaat geheel en al uit juichende berichten over de effecten van chiropractie zonder ook maar een spoor van twijfel, zoals die overigens inmiddels wel wordt gevoeld bij manueel therapeuten onder de fysiotherapeuten. Daar is veel twijfel over het volstrekt onduidelijke werkingsmechanisme en het rapporteren van ernstige complicaties van nekmanipulaties in het vakblad FysioPraxis van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

De chiropractorsbijlage staat vol kletspraat over chiropractie als ‘duurzame gezondheidszorg’ (p.2), over de chiropractor als ‘universitair geschoolde zorgprofessional’ (p. 2), de nieuwste wetenschappelijke gegevens over chiropractie en manuele therapie bij chronische lage rugpijn (p. 4), foto’s van een chiropractor, werkzaam bij het Amsterdamse gezondheidscentrum EMGO, die wordt afgeschilderd als ‘associate professor’ en begeleider van promovendi (p. 34), reclame voor orthomoleculaire supplementen (p. 13), over hoe goed de chiropractor zich rekenschap geeft van de leefstijl en de geestelijke gesteldheid van de patient (p. 7) en een interview met Patrick Simons, een in Duitsland werkzame rugchirurg, die zich drs. laat noemen (p. 8-9). De redacteuren die de artikelen in de glossy hebben geschreven noemen zich allemaal ‘Pietjepuk, MChiro’. Tot recent was dat ‘PietjePuk, DC’.

Vrijwel elk artikel in het blad roept ergernis op. We noemen nog even de bejubeling van chiropractie als ondersteuning van topsporters en de introductie van het dry needlen in de chiropractische praktijk (p. 19). Daarover schreef de NCA een richtlijn van wel 22 pagina’s! In de hele glossy uitgave komt de term ‘subluxatie’ niet meer voor. Verder hebben we ons gestoord aan de curieuze bewering dat ‘mensen met nekpijn meer kans op COPD, suikerziekte en kanker hebben (p. 30). ‘

Het is een schandaal dat de VvAA, immers een organisatie van (para-)medische professionals, kwakzalversteksten verspreidt onder een deel van haar leden. In het clubblad van de vereniging van geheelonthouders staat toch ook geen advertentie voor Johnny Walker-whisky?

Naschrift 24 december 2019

De uitgever en redactie van Arts&Auto zijn diep door het stof gegaan en zullen kwakzalverij nooit meer faciliteren. Op de website van het blad beloven ze beterschap, onder de veelzeggende kop Misser met bijlage

‘Bij het kerstnummer van Arts en Auto is door ons externe advertentiebureau een commerciële bijlage verkocht van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). VvAA en de redactie van Arts en Auto onderschrijven de inhoud ervan niet en betreuren dat de bijlage is meegezonden met het tijdschrift’, schrijft de redactie.

De bijlage, die vanwege de inhoud afkeuring en boosheid heeft opgeroepen, is niet aan de redactie voorgelegd, zoals de afspraak is, schrijft de redactie van het magazine. ‘De bijlage vertolkt nadrukkelijk niet de mening van de redactie noch die van VvAA.’ Er zijn maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen, luidt de belofte.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 september 2017

Stichting Nationaal Register van Chiropractoren en chiropractorpraktijk Westland verloren rechtszaak: iedereen mag zich chiropractor noemen.

behandelwijzen - 09 juni 2015

Chiropractoren zijn na twee jaar procederen weer terug bij af: ze moeten klanten btw in rekening brengen.

tijdschrift - 29 december 2014

In de jaarrede 2014 gaat Cees Renckens in op de stand van de kwakzalverij in Nederland.