UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 29 mei 2020

VtdK-voorzitter Nico Terpstra op podcast NPO1 over coronaonzin

In NPO1-podcast De Dag vertelt Nico Terpstra wat hij de afgelopen weken aan coronaonzin langs zag komen.

VtdK-voorzitter Nico Terpstra op podcast NPO1 over coronaonzin

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=6Q8qUblBypc

Op de sociale media gaat veel onzin rond, daar vinden kwakzalvers een klankbord, vertelde Nico Terpstra, voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, in een speciale corona-podcast op NPO1 Radio eind mei. De vraag die podcast #594 probeerde te beantwoorden: Wie profiteren van de corona-complotten? 

De corona-uitbraak is een voedingsbodem voor allerlei complottheorieën. Ook gaan er op internet veel andere nepberichten over het virus rond. In NPO1-podcast De Dag vertelt Nico Terpstra wat hij de afgelopen weken aan medische onzin langs zag komen. Hij stoorde zich bovendien aan enkele van zijn vakgenoten en aan populistische politici.

Huisarts Terpstra noemde enkele voorbeelden over medische onzin. Zo is er die verpleegster van een ziekenhuis in Drachten die er als hobby een klassieke homeopathiepraktijk in Haren op nahoudt. Ze beweerde op haar website dat als je je neus boven een flesje homeopathisch, superverdund arsenicum houdt, een besmetting met het corona-virus kan voorkomen.

Deze onzinbewering verspreidde zich begin mei over de sociale media, tot grote ergernis van Terpstra. Er zijn blijkbaar heel veel mensen die zich dit soort dingen laten wijsmaken, aldus de verbaasde Terpstra in de uitzending. Hij diende bij de inspectie IGJ een klacht in tegen de homeopate. Ze heeft inmiddels de beweringen van haar website gehaald. Ter info: haar naam – in de uitzending niet genoemd – is Coby Tjassing

Hydroxychloroquine

Een tweede kwestie die Terpstra in de podcast aanroerde is het kwalijke gedrag van de Limburgse orthomoleculaire huisarts Rob Elens. Hij behandelde tegen alle regels in corona-patiënten met het antimalariamiddel hydroxychloroquine in combinatie met een mix aan orthomoleculaire middelen zoals zink, hoge doses vitamines C en D, selenium en het antioxidant quercitine. 

De inspectie tikte Elens begin april op de vingers. De Limburgse huisarts maakte de afgelopen weken een ware zegetocht langs de Nederlandse media. Terpstra heeft zich geërgerd aan het gedrag van Elens, inmiddels aangeduid als kwakzalver.

Ook het optreden van politicus Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) schoot Terpstra in het verkeerde keelgat. Baudet diende in de Tweede Kamer een motie in waarin hij op de stoel van de arts ging zitten. In deze kwakzalvermotie pleitte Baudet voor een niet-geprotocolleerde behandeling van het corona-virus en de aanschaf van grote voorraden hydroxychloroquine. Baudet gaf vervolgens Elens ruim baan in zijn FVD Journaal met de FVD-leider als de presentator/interviewer. 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 10 september 2022

NRC-columniste en sceptica Cecile Janssens is op 54-jarige leeftijd overleden. Een In Memoriam van Nico Terpstra.

artikelen - 20 december 2021

Leefstijl- en gezondheidscoaches proberen mensen te motiveren tot een gezonde leefstijl. Maar pas op de beunhazen en kwakzalvers.

tijdschrift - 14 augustus 2021

Wat doe je als een patiënt om homeopathische behandelingen vraagt? VtdK-voorzitter Nico Terpstra reageert op bevindingen van wetenschappers.