UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Nico Terpstra | Geplaatst: 10 september 2022

Onvermoeibare sceptica Cecile Janssens overleden

NRC-columniste en sceptica Cecile Janssens is op 54-jarige leeftijd overleden. Een In Memoriam van Nico Terpstra.

Onvermoeibare sceptica Cecile Janssens overleden

Foto: Cecile Jansens

Tot ons grote verdriet ontvingen wij het treurige bericht dat NRC-columniste en professor translationele epidemiologie Cecile Janssens na een kort ziekbed op 54-jarige leeftijd is overleden. Met haar is ons een groot en onvermoeibare sceptica ontvallen.

Mijn eerste ontmoeting met Cecile was op een warme juni-avond in 2019 tijdens een bijeenkomst van ‘Skeptics in the Pub’ in het Amsterdamse café De Doffer. Ze weidde daar bevlogen uit over de wetenschappelijke tekortkomingen van commerciële DNA-testen en de onzinnige claims van de aanbieders ervan over de statistische kansen dat de geteste aan een bepaalde aandoening kon gaan lijden. Helder, to-the-point en vol humor. Ik was gelijk in de ban van haar kennis en haar persoonlijkheid, en het was voor ons onfortuinlijk dat ze haar professoraat ver weg aan de Emory Universiteit in Atlanta uitoefende.

Symposium

Na die avond hielden we contact, en toen ik haar polste voor een optreden op het jaarlijkse VtdK-symposium in 2020, zei ze onmiddellijk ja. Zonder omwegen paste Cecile daarvoor haar agenda aan, om in Nederland te zijn op de geplande datum (de eerste zaterdag van oktober). Helaas gooide Covid-19 roet in het eten, maar met de technische kennis van medischescholing.nl lukte het om haar bijdrage (aan wat inmiddels een webinar was geworden) en haar deelname aan het sprekersforum glad te laten verlopen vanuit haar eigen keuken in Atlanta.

Toen ze dit voorjaar liet weten weer naar Nederland terug te verhuizen, vroeg ik haar om ons jaarsymposium van 1 oktober a.s. voor te zitten, en met een slag om de arm vanwege verantwoordelijkheden die op haar pad kwamen, zegde ze onmiddellijk toe. Ook hielp ik haar via mijn netwerk bij het zoeken van een huisarts in ons land.

Cecile toonde zich opgetogen met wat voor haar een schitterende stap in haar carrière zou moeten worden: per 1 januari 2023 zou ze toetreden tot de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Zij zou daarnaast ongetwijfeld vanuit Nederland van nog grotere waarde voor de Nederlandse sceptische beweging zijn geworden, en dat geldt in bijzondere mate voor de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Wij wensen haar dierbaren sterkte met dit grote verlies, we zullen haar erg gaan missen.

Nico Terpstra, ex-voorzitter Vereniging tegen de Kwakzalverij

Nico Terpstra

Gerelateerde artikelen

artikelen - 07 maart 2024

Dr. Rob Koene, geboren 13 april 1938 te Maastricht is overleden op 4 maart 2024 te Nijmegen.

artikelen - 29 maart 2023

Zo’n 150 kwakzalvers gebruiken de dna-test van iGene als diagnosehulp. Ze claimen van alles terwijl genetica-kennis nog in de kinderschoenen staat.

artikelen - 20 december 2021

Leefstijl- en gezondheidscoaches proberen mensen te motiveren tot een gezonde leefstijl. Maar pas op de beunhazen en kwakzalvers.