UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 21 oktober 2022

VtdK op shortlist Anti Fraude film-award

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) staat op de shortlist voor de Anti Fraude Award 2022; de winnaar van de prijs wordt begin november bekend gemaakt.

VtdK op shortlist Anti Fraude film-award

Foto: Fraude Film Festival Award

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) behoort bij de drie genomineerden voor de Anti Fraude Award 2022. De 8ste editie van het Fraude Film Festival, een jaarlijks terugkerend festival met films, documentaires, workshops, interviews en netwerken over fraude en fraudebestrijding, wordt 3 en 4 november 2022 gehouden in het Koninklijk Theater Tuschinski (bekijk het programma hier). De prijswinnaar wordt op donderdag 3 november bekend gemaakt.

De VtdK sponsort op het Fraude Film Festival de vertoning van de Duitse documentaire Homöopathie unwiderlegt? Deze homeopathie-documentaire Homeopathy Inrefuted is begin dit jaar in roulatie gebracht. In de film komen homeopathische artsen aan het woord die weliswaar medicijnen hebben gestudeerd maar hun patiënten niet behandelen op basis van wetenschappelijke kennis. De artsen krijgen ruim baan om hun homeopathiegeloof uit te leggen. De toon in de documentaire is echter zo gekozen dat na afloop slechts één conclusie rest: het zijn kwakzalvers.

De shortlist van drie is gekozen uit een longlist van enkele tientallen films en documentaires. De VtdK heeft de shortlist van drie gehaald, zo staat in het juryrapport, omdat haar werkgebied actueler en noodzakelijker dan ooit is, oordeelt het Expert Comité. De vereniging komt op voor de belangen van kwetsbare groepen en ageert tegen de oplichtingspraktijken van producenten van alternatieve middeltjes en geneeswijzen.

Jury roemt de VtdK

De jury stelt verder in een toelichting: ‘Bij fraude worden de zaken anders voorgesteld dan ze zijn, voor het gewin van de bedrieger. En dat is schering en inslag in de wereld van de niet-reguliere behandelwijzen, ook wel ‘alternatieve geneeskunde’ of kwakzalverij genoemd. De vereniging strijdt al 140 jaar tegen deze vormen van bedrog en oplichting op het gebied van de gezondheidszorg. Het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij beleeft dit jaar haar 133ste jaargang en publiceert jaarlijks vele artikelen over kwakzalvers en hun kwalijke praktijken.

Tegenwoordig is de website met actuele informatie een belangrijk wapen in de strijd tegen oplichting door alternatieve behandelaren en hun nep-behandelingen. Ook is er de Meester Kackadorisprijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan de organisatie die dat jaar de grootste rol speelt in het faciliteren van kwakzalverij.’

De twee andere genomineerden in de shortlist van drie zijn misdaadverslaggever John van den Heuvel en Blue Movement, een netwerk van vernieuwers en verbeteraars binnen de politie.

Naschrift 4 november 2020:

John van den Heuvel wint, VtdK tweede

De Anti Fraude Award 2022 is gewonnen door misdaadjournalist John van den Heuvel, de Vereniging tegen de Kwakzalverij is tweede geworden. De prijzen zijn op 3 november ’s avonds uitgereikt.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.