UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 07 januari 2006

Voorbeeldbrief aan uw zorgverzekeraar over alternatieve behandelwijzen in uw aanvullend verzekeringspakket

Op onze berichtgeving over de koppelverkoop van alternatieve behandelwijzen in de aanvullende verzekeringspakketten van de meeste zorgverzekeraars (klik hier) kregen wij van verschillende kanten instemmende reacties. Het lijkt de moeite waard om bij uw zorgverzekeraar te informeren naar de mogelijkheid van een aanvullend pakket zonder alternatieve behandelwijzen. Om zo’n actie voor u te vergemakkelijken publiceren […]

Op onze berichtgeving over de koppelverkoop van alternatieve behandelwijzen in de aanvullende verzekeringspakketten van de meeste zorgverzekeraars (klik hier) kregen wij van verschillende kanten instemmende reacties. Het lijkt de moeite waard om bij uw zorgverzekeraar te informeren naar de mogelijkheid van een aanvullend pakket zonder alternatieve behandelwijzen.

Om zo’n actie voor u te vergemakkelijken publiceren wij onderstaand een voorbeeldbrief die u voor dit doel zou kunnen gebruiken.
Wij zijn niet optimistisch over de bereidwilligheid van de zorgverzekeraars om op een dergelijk verzoek in te gaan, maar als velen van ons deze vraag zouden stellen, zouden de verzekeraars misschien tot inkeer kunnen komen. Ons advies is dus: schrijf of mail uw zorgverzekeraar!

 

Voorbeeldbrief

Aan de Directie van…..

…………

…………

 

 

Plaats, datum

 

 

Geachte heer/mevrouw,

 

Hierbij informeer ik naar de mogelijkheid mijn aanvullende verzekering (polis nummer ………) te wijzigen. Ik wilde mijn basispakket graag uitbreiden met een aanvullend verzekeringspakket, maar vind de verzekering voor alternatieve behandelwijzen, die u daarin opgenomen hebt, nutteloos. Uit de mij ter beschikking staande gegevens leid ik af dat een aanvullend pakket zonder alternatieve geneeswijzen door u niet mogelijk wordt gemaakt!

Hopelijk vergis ik mij daarin, want er zijn op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (www.kwakzalverij.nl) enkele relevante berichten te vinden over dit probleem. Daarop staat onder andere een recente toespraak van minister Hoogervorst, waarin hij zijn afkeuring uitspreekt over de zogenaamde koppelverkoop van alternatieve behandelwijzen in de aanvullende verzekeringspakketten van veel verzekeraars. Er zijn kennelijk maar weinig verzekeraars die inmiddels deze mogelijkheid wel bieden. Hierover staat ook leerzame informatie op de genoemde site.

 

Ook de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) kwam dit jaar in haar rapport ‘Medische diagnose: kiezen voor deskundigheid’ tot de aanbeveling dat je alternatieve hulp altijd los moet kunnen verzekeren, dus nooit als gedwongen onderdeel van een groot aanvullend pakket (par. 5.3, pagina 38).

 

Ik ben erg tevreden over….. en over de geboden service. Ik zou het dan ook jammer vinden als ik een andere verzekeraar zou moeten gaan zoeken. U begrijpt hopelijk dat voor weldenkende mensen het betalen van premie voor onwerkzame behandelwijzen moeilijk te verteren is. Ik begrijp dan ook niet goed waarom een verzekering voor alternatieve behandelwijzen niet als een aparte module in een aanvullend pakket kan worden aangeboden, zodat er een echt vrije keuze is. U zou ook korting kunnen geven als u de alternatieve geneeswijzen er echt niet uit wilt halen. Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld een procentuele korting op zo’n pakket als er geen gebruik wordt gemaakt van alternatieve hulp.

 

Ik hoop dat u dit verzoek serieus in overweging wilt nemen.

 

Met vriendelijke groeten,

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.

artikelen - 29 november 2018

Buitenlandrubriek met o.a.: Belgische zorgverzekeraar stopt met vergoeden homeopathische middelen / Spanje weert alternatieve behandelaars.

artikelen - 10 november 2013

Alternatieve behandelaars hebben het tij tegen: zorgverzekeraars schrappen vergoedingen voor alternatieve behandelingen, als acupunctuur en homeopathie uit hun aanvullende pakketten.