UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 13 april 2024

VGZ wijst hormoon-influencer Vivian Reijs de deur

Orthomoleculaire hormoontherapeuten overspoelen de markt. Vivian Reijs, die ook een hormoon-‘academy’ leidt, is een van hen.

VGZ wijst hormoon-influencer Vivian Reijs de deur

Foto: Vivian Reijs te gast bij Half 8 als 'hormoonexpert'. Bron: https://www.youtube.com/watch?v=RJzo93TU6aM

Zorgverzekeraar VGZ heeft de samenwerkingscampagne met zelfbenoemd hormoonexpert annex supplementenverkoper Vivian Reijs met onmiddellijke ingang stopgezet. VGZ  trekt in een persbericht begin april het boetekleed aan: ‘Onbedoeld hebben we met de samenwerking met Vivian Reijs de indruk gewekt dat wij orthomoleculaire geneeskunde en de verkoop van supplementen steunen. Dat is niet het geval. We staan voor bewezen effectieve zorg voor onze verzekerden. Met de campagne wilden we vrouwen met overgangsklachten helpen met tips. Bij nader inzien hadden we andere keuzes moeten maken over de invulling van de campagne. We hebben besloten de campagne te stoppen.’

De campagne, opgebouwd rond videofilmpjes waarin de voormalige tv-presentatrice Reijs overgangsklachten tegen het licht zou houden en met (pillen)oplossingen zou komen, was nog maar een week aan de gang. In de videoserie Vraag het Viv zou ze de ‘meest gestelde vragen van vrouwen over hormonen en de overgang beantwoorden’, luidde de belofte op de VGZ-website. De video’s hebben nooit het licht gezien. Na kritiek op de sociale media begin april van onder meer kwakzalverijbestrijder Adriaan Ter Braack koos VGZ eieren voor haar geld. Ter Braack kwalificeerde Reijs als “kwakzalvende kwakzalver”.

Zorgverzekeraar VGZ begaf zich vier jaar geleden al eens op het pad der alternatieve therapieën met een mindfulness-app; het ding doet gezondheidsclaims die wetenschappelijk niet onderbouwd zijn, schreven we in een artikel hierover op deze website. Veel effect heeft dit niet gehad.  Al meer dan 1,4 miljoen downloads’, meldt de website van VGZ nu

Populariteit

VGZ staat, met een marktaandeel van ongeveer een kwart, in de top drie van de zorgverzekeraars. Het zorgbedrijf probeerde met het aantrekken van influencer Vivian Reijs een graantje mee te pikken van haar populariteit, van de populariteit van ínfluencers. Reijs heeft zo’n honderdduizend volgers op Instagram, veel vrouwen lijken haar hormonen- en capsulegeklets te geloven.

Vivian Reijs noemt zich op haar LinkedIn-pagina en op Instagram ‘orthomoleculair hormoonexpert.’  Reijs was presentatrice bij SBS en ‘health deskundige’ bij het roddelprogramma RTL Boulevard. nl.wikipedia.org/wiki/Vivian_Reijs. Ze deed vijf jaar geleden, na een gezondheidsinzinking, een cursus supplementenslikken bij de Natura Foundation in Numansdorp. De foundation is opgericht door vitamineproducent Bonusan, in hetzelfde dorp gevestigd. Reijs volgde verder een hormooncursus bij het kwakzalver-opleidingsinstituut Sonnevelt, waar ze inmiddels ook docent is.

Op meer medisch getinte scholing is ze niet te betrappen. Reijs, oprichtster van supplementenwinkel Viv Support, noemt zichzelf desalniettemin ’dé hormoonexpert van Nederland’. Ze weet als geen ander ‘hoe het vrouwelijk lichaam in elkaar zit en hoe jouw hormonen werken’, lezen we op haar website. Ze beweert de afgelopen jaren ‘meer dan 60.000 vrouwen binnen no-time van deze vreselijke klachten afgeholpen te hebben en ze weer de leukste versie van zichzelf zien worden.’

Slikadvies

De voormalige tv-presentatrice stelt aan de hand van een vragenlijst een hormonen-diagnose en geeft vervolgens een ‘gepersonaliseerd’ slikadvies. ‘Doe nu de test en ontdek binnen twee minuten welke suppletie jij nodig hebt! Welke supplementen die passen bij jouw verschijnselen. Je advies zit direct in je mailbox’, belooft ze op haar winkelwebsite Viv Support. ‘Suppletie is een onmisbare stap om je hormonen te ondersteunen en een fijne ondersteuning op een gezond voedingspatroon om je net dat extra zetje te geven voor een hormonale balans.’ Op haar website zijn onder haar eigen merk potten met verschillende capsules te bestellen.

Reijs heeft haar vermeende hormoonkennis omgezet in een interessant verdienmodel met als motto de onbegrijpelijk kreet ‘herstellen van de hormoonbalans’. Het begrip hormonale onbalans is een ruim begrip waar je niets mee kunt, schreven we begin dit jaar op onze website. Ga naar je huisarts bij problemen en laat die hormooninfluencers links liggen, was het advies.

Vivian Reijs heeft recentelijk ‘DE HORMOON EXPERT ACADEMY’ opgericht, ‘de meest praktische en gespecialiseerde, complete hormoonopleiding gericht op vrouwenklachten’, beschrijft ze. Haar cursus is bedoeld voor therapeuten, diëtisten, coaches en personal trainers. Voor drieduizend euro ‘leer jij van een expert diepgaande kennis over de oorzaken en integrale oplossingen voor hormonale klachten en zo word jij een echte Hormoon Expert’, moedigt ze op haar website aan. Met na afloop een ‘certificaat’. De kapitalen zijn van de website overgenomen. 

Top-docenten?

Reijs doceert er samen met een ‘team van TOP-docenten’, lezen we. Dat TOP valt reuze mee: een van de docenten is ene Leo van der Zijde die zich natuurgeneeskundige noemt. Op zijn LinkedIn-pagina is niets over zijn (hormoon)opleiding/kennis te vinden, geneeskundige is hij niet. Gynaecoloog Ginny Chamorro is de andere ‘top’-docent op de hormoonacademie van Vivian Reijs. Chamorro werkte tot voor kort bij de omstreden Hormoonpoli in Boxmeer, beslist geen pluspunt.

Hormoontherapeut is een explosief groeiende beroepsgroep, lijkt het. Tik hormoontherapeut, hormooncoach of hormoonexpert in de Google-zoekmachine en de links naar bedrijfswebsites vliegen je om de oren. Niet alleen Vivian Reijs geeft cursussen, ook het Hormooncentrum in Eersel van Anke Verhagen en Peter de Vroed hebben een opleiding tot cyclustherapeut uit de grond gestampt. Ook zij hebben geen medische opleiding. ‘Het verzuim op de werkvloer door menstruatie- en overgangsklachten is groot. Het bedrijfsleven schreeuwt om cyclustherapeuten’, stellen ze op hun website. Voor een ‘vooropleiding’ vragen ze 899 euro, voor de ‘vervolgopleiding’ 2598 euro.  In januari schreven we op deze website een artikel over dit centrum dat met dubieuze websites meisjes het hoofd op hol brengt met bangmakerij en onzinverhalen over menstruatie. 

Het eerder genoemde kwakopleidingsbedrijf Sonnevelt heeft een cursus ‘trainer Hormoonfactor’ in zijn pakket; de cursus is ontwikkeld en wordt gegeven door Ralph Moorman. De van origine levensmiddelentechnoloog is in het alternatieve circuit verdwaald geraakt. Ook hij kwalificeert zich als ‘hormoonspecialist.’ Ralph Moorman werd in 2016 in een artikel op deze website ‘fantast’ genoemd.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 30 december 2019

Met de populaire mindfulness-app van VGZ worden gezondheidsclaims gedaan die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.

artikelen - 11 maart 2019

Ieder jaar verdwijnen miljoenen euro’s premiegeld in de zakken van alternatieve behandelaars. Voorlopig komt daar geen einde aan.

artikelen - 06 september 2018

De Longlist voor de Meester Kackadorisprijs 2017 bevat zeven genomineerden. Van de HAN Hogeschool tot Wilfred Genee en rapper Lange Frans.