UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 30 april 2003

Vervuilde natuurlijke middelen uit Australië

Indien u het idee zoudt hebben gekregen dat alleen de ’traditionele’ Chinese middelen vervuild zijn, dan heeft de Australische Therapeutic Goods Administration dat misverstand op 28 april 2003 wel grondig uit de wereld geholpen.  (zie ook: Australië heeft grootste vitaminerecall ooit. )De TGA berichtte op die dag dat 219 producten van de grootste Australische fabrikant […]

Indien u het idee zoudt hebben gekregen dat alleen de ’traditionele’ Chinese middelen vervuild zijn, dan heeft de Australische Therapeutic Goods Administration dat misverstand op 28 april 2003 wel grondig uit de wereld geholpen.  (zie ook: Australië heeft grootste vitaminerecall ooit. )De TGA berichtte op die dag dat 219 producten van de grootste Australische fabrikant van alternatieve middelen, Pan Pharmaceuticals Ltd. onmiddellijk van de schappen werden gehaald. De lijst die de TGA publiceerde bevatte zo ongeveer alle populaire kwakmiddelen die je maar kunt bedenken, mengsels van mineralen, teunisbloemolie, knoflook, ginkgo, koninginnegelei, Siberische ginseng (hetgeen niet eens een ginsengsoort is), aloë vera, co-enzym Q10, echinacea, lijnzaadolie, gember, l-lysine, l-cystine, lecithine, mariadistel, visolie, saw-palmetto (zaagpalm), sint-janskruid, haaienkraakbeen, komkommerkruid, en verder veel vitaminepreparaten. Die vitaminen zijn, evenals mineralen, op zichzelf niet alternatief, maar hun toepassing meestal wel.

Al eerder waren er klachten over Pans middel tegen zee- en luchtziekte, Travacalm. De TGA registreerde 87 ernstige bijverschijnselen en 19 opnames in het ziekenhuis, allemaal wegens psychotische reacties. Dit middel werd afgelopen januari al teruggefloten.

Bij verder onderzoek bleek er van alles mis te zijn. Vervanging van ingrediënten, verandering van gegevens, te weinig of – in het geval van Travalcam – te veel! eventueel werkzame ingrediënten, noem maar op, het gebeurde.

Een sympathieke vervanging was koeienkraakbeen in plaats van haaienkraakbeen. Haaien zijn een bedreigde dierensoort en koeien helemaal niet. En het oorspronkelijke onderzoek naar kraakbeen was juist met kalverenkraakbeen. Maar zo’n vervanging hoort natuurlijk wel op het etiket te staan. En de klanten zouden al gauw geneigd zijn om heel wat minder voor zo’n alledaags product te betalen, ook al is het net zo onwerkzaam als haaienkraakbeen, om over mogelijke angst voor BSE maar niet te praten.

Omdat Pan Pharmaceuticals ook naar vele landen exporteerde zijn ook de autoriteiten van andere landen op de hoogte gesteld. En Pan levert zo’n 70% van de Australische kwakmarkt, dus daar heerst een ware paniek.

Natuurlijk, dus veilig? Vergeet het maar.

Met dank aan Wim Betz die ons hier op wees.

De oorspronkelijke links  www.tga.gov.au/recalls/panproda.htm en www.heraldsun.news.com.au/printpage/0,5481,6350141,00.html zijn vervallen, maar de TGA-link is nog hier te vinden.

Addendum:

Inmiddels is per 1 mei 2003 de definitieve lijst met verboden middelen van Pan Pharmaceuticals uitgebreid tot niet minder dan 1369. Het betreft zonder uitzondering middelen uit de alternatieve hoek. Volgens officiële bronnen is dit het de omvangrijkste terugroepactie ter wereld ooit ondernomen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.
 

 

 

 

 

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 mei 2019

VtdK-opinie in NRC: China’s promotie van de eigen ‘traditionele’ geneeskunst dient vooral een commercieel doel.

artikelen - 02 november 2017

Kruidengeneesmiddelen kunnen ‘homeopathisch’ of ‘fytotherapeutisch’ zijn. Wat is het verschil? Werkt het ook? De clue zit in de verdunning.

tijdschrift - 29 maart 2017

Hoe de systeembiologie door kwakzalvers die kruidenmengsels maken, gekaapt is.