UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 05 augustus 2005

Vervolg in de zaak Nelissen

Na een strafrechtelijk onderzoek van meer dan twee jaar moest de macrobioot Adelbert Nelissen in december 2001 voor de rechter verschijnen. Hij werd ervan beschuldigd verschillende kankerpatiënten, met een in beginsel behandelbare aandoening, een reguliere behandeling te hebben ontraden, met de dood tot gevolg (zie ons eerder bericht over deze zaak). Nelissen werd in eerste […]

Na een strafrechtelijk onderzoek van meer dan twee jaar moest de macrobioot Adelbert Nelissen in december 2001 voor de rechter verschijnen. Hij werd ervan beschuldigd verschillende kankerpatiënten, met een in beginsel behandelbare aandoening, een reguliere behandeling te hebben ontraden, met de dood tot gevolg (zie ons eerder bericht over deze zaak).

Nelissen werd in eerste aanleg veroordeeld tot 5000 gulden boete en 6 maanden voorwaardelijk. Hiertegen ging hij in hoger beroep.

Op 27 november 2003 werd door advocaat-generaal Van Asperen de Boer een celstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, geëist. Volgens de aanklaagster heeft Nelissen zich schuldig gemaakt aan zware mishandeling, met de dood als gevolg, van twee vrouwen met kanker.

Op 10 februari 2004 deed de rechter uitspraak: opnieuw werd Nelissen schuldig bevonden. Hij had de wens van de vrouw om zich (alleen) macrobiotisch te laten behandelen niet mogen respecteren in zijn rol als adviseur. De strafmaat werd iets verkleind, de voorwaardelijke straf van 6 maanden bleef ongewijzigd, de boete werd teruggebracht van 5000 gulden tot 2000 euro.

Nelissen kreeg dus nog iets terug, wat hij goed kon gebruiken, want zijn advocaat ging in cassatie. In juni 2005 deed de Hoge Raad uitspraak. Omdat het hof ten onrechte had geweigerd een door Nelissen opgeroepen getuige te horen, werd het vonnis vernietigd en zal de zaak opnieuw worden behandeld, nu door het hof te Den Haag.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.