UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 05 maart 2014

Verkoopster zwarte zalf moet voorkomen

Kwakzalver Rineke van den Berg uit Oud-Beijerland, verkoopster van zwarte zalf, moet zich op 8 mei voor de rechtbank in Rotterdam verantwoorden. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de vrouw van het verkopen van `voor de gezondheid schadelijke waren.´

De 53-jarige vrouw werd in 2012 aangehouden na een uitzending van het tv-programma Radar van de Tros. In die uitzending, opgenomen met een verborgen camera, beweerde de vrouw met een kruidenzalf kanker te kunnen opsporen en genezen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat in de zalf een zeer bijtende stof zit. De zalf kan dan ook ernstige verwondingen veroorzaken. Bovendien is geen sprake van een geneeskrachtige werking bij kanker, zo oordeelde een door het OM geraadpleegde dermatoloog.

Op de website van Radar is direct na de uitzending een reactie van Van den Berg geplaatst:

`Zwarte zalf is één van de producten waar ik lezingen over verzorg. Tot mijn verbazing ben ik in het kader van voornoemde werkzaamheden op 31 augustus jl. aangehouden. Kort na mijn aanhouding, ben ik gelukkig weer vrij gelaten. Ik zet mij in en zal mij blijven inzetten voor de bekendheid van alternatieve geneeswijzen, welke complementair kunnen zijn aan de reguliere geneeswijzen. Met klem wil ik benadrukken dat ik nooit enig middel heb willen adviseren dat schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Eventuele schadelijke gevolgen van het gebruik van de zwarte zalf, waaraan ik tijdens mijn lezingen refereer, zijn mij uit eerdere ervaringen van gebruikers van deze zwarte zalf niet bekend.´ 

De zwarte zalf, die Van den Berg als zwarte schoensmeer verkoopt, bevat een mengsel van Indiaanse kruiden waaronder zogeheten Canadees bloedkruid of bloedwortel. In de zalf is ook een fikse hoeveelheid (van het uiterst agressieve) zinkchloride gestopt. Van den Berg noemt de zalf in een artikel in het kwakzalverblad Spiegelbeeld ‘een scalpel uit de natuur’. De werking is simpel, meent ze. ‘Breng de zalf aan op de plaats die er verdacht uitziet en daar omheen. Gebeurt er niets dan zijn er geen foute cellen. Anders zal zich binnen enkele dagen een korst vormen daar waar abnormale cellen zich bevinden. Onder de korst wordt in rap tempo het immuunsysteem aan het werk gezet. De korst zal er binnen twee weken afvallen waardoor op verantwoorde wijze huidkanker verwijderd wordt.’

Van den Berg is schoonheidsspecialiste en noemt zich complementair therapeut. `Gedreven vanuit liefde en passie voor de mens en de natuur´, legt ze uit op de website van haar schoonheidskliniek BioRiniek in Oud-Beijerland. Een website die inmiddels bijna geheel is leeggehaald. Er zijn mensen die het opnemen voor Van den Berg en geloven in haar kunnen. Neem de man uit Kootwijkerbroek met op zijn voorhoofd al enige jaren een klein hardnekkig bruin plekje. Kanker, zo vermoedde de huis-en-tuindokteres. Hij smeerde er zwarte zalf op, lezen we in het verslag (met vieze, zwerende foto’s) dat hij er over schreef. `Ik heb een voorlichtingsavond van MMS4U van Rineke van den Berg in het Hotel van Valk in De Bilt (voorjaar 2012) bijgewoond. Ik ben blij dat ik niet de reguliere weg ben ingeslagen, maar de zwarte zalf heb gebruikt, waarmee veel leed is voorkomen. Het herstel verloopt voorspoedig.´ (PDF).

 

Naschrift 22-03-2014

Naar aanleiding van het onderzoek naar Van den Berg is Cees Renckens, oud-voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij uitgebreid geïnterviewd op Radio Rijnmond. Het interview, van ruim 20 minuten, kunt u hier terugluisteren.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 23 augustus 2023

Nog op dezelfde dag waarop de rechter chiropractor Jonk vrijsprak van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bracht de VtdK een persbericht uit, waarin onder andere een beroepsverbod voor chiropractoren werd geëist. De lezers van ons blad kennen de casus ook reeds uit het NTtdK-artikel Onbegrijpelijke vrijspraak na bijna fatale nekmanipulatie door chiropractor. (NTtdK, december […]

artikelen - 30 september 2022

Het OM gebruikte kwakzalvers als medisch deskundigen en krijgt hiervoor de Meester Kackadorisprijs 2022 van de vereniging.

tijdschrift - 01 december 2020

De IGZ moet de termen ‘geneeskundige’ en ‘therapeut’ beoordelen voor wat zij zijn: misleidend en een vorm van titelfraude.