Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 17 januari 2005

Uitspraak Raad van State blijkt pyrrusoverwinning voor de homeopathie

Het CBG gaat elke indicatie verbieden voor artikel 6-middelen waarop geen waarschuwing over onwetenschappelijkheid staat vermeld.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen dat, zoals wij eerder berichtten (zie persbericht), door de Raad van State in het ongelijk werd gesteld inzake de door het CBG verplicht gestelde etiketten op homeopathica met een goedgekeurde indicatie, heeft zijn nieuwe gedragslijn met betrekking tot deze middelen op 13 januari 2005 bekendgemaakt. Voortaan wordt het fabrikanten, die de etiketten niet meer willen aanbrengen op de door hen geregistreerde artikel 6 middelen, verboden nog enige indicatie te vermelden.

De homeopathica-producenten hebben onder aanvoering van VSM hun hand overspeeld. Er resten hun nu nog twee mogelijkheden: ze kunnen de etiketten ‘vrijwillig’ blijven aanbrengen óf ze mogen op hun Aconitum D6, SRL gelei, Famosan, Echinaforce en dergelijke geen indicatie meer vermelden. Als ze voor de laatste mogelijkheid kiezen moeten de leek en de drogist maar raden wat er moet worden afgeleverd.

Gezien de ontbrekende werkzaamheid van de betreffende middelen lijdt de volksgezondheid door deze nieuwe regel geen enkele schade. Of dat ook voor de omzet van deze middelen zal gelden, dat lijkt ons minder zeker.

Bron:  CBG past beoordeling homeopathische indicaties aan

Naschrift juli 2010

Zie voor een lijst van andere artikelen over de registraie van homeopatrhische middelen: Homeopathie 4: registratie van homeopathische middelen

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Profiel: (1946) Hij studeerde geneeskunde aan de RUG en behaalde het artsdiploma in 1971. Na werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Zambia volgde zijn specialisatie tot vrouwenarts. In die kwaliteit is hij sinds 1980 verbonden aan het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sinds 1988 bekleedt hij het voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is auteur van vele publikaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen, zowel in de lekenpers als in de professionele pers. Van zijn hand verschenen vier boeken: ‘Hedendaagse kwakzalverij’ (1992), ‘Kwakzalvers op kaliloog’ (2000), ‘Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintigste meest notoire genezers van de twintigste eeuw’ (2001) en zijn in handelseditie verschenen dissertatie ’Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij’ (2004). In 2006 werd hij wegens zijn verdiensten voor de kwakzalverijbestrijding benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 11 mei 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI klaagt homeopathieproducent Boiron aan / Belgische vrouw aangerand in hotel tijdens acupunctuurbehandeling.

artikelen - 24 maart 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Resultaten van onderzoek naar homeopathische behandelingen vaak bevooroordeeld.

artikelen - 26 januari 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Meerderheid jonge Canadezen gelooft in astrologie / Amazon verkoopt berg pseudowetenschappelijke artikelen.