UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 07 juli 2008

Twee professoren

Een al wat ouder NOVA-programma en een nieuwe internetcolumn werpen extra licht op twee bekende alternatieve arts-professors.

Twee professoren

 

Het is alweer enige tijd geleden (NOVA, 21 maart 2008) maar voor een fraai portret van de Nederlandse basisarts Robert Gorter kunt u nog bij Uitzendinggemist terecht voor de reportage ‘Alternatieve kankerbehandeling gevaarlijk’. Gorter is professor aan de door hemzelf opgerichte University of Anthroposophic Studies in het bedrijvenpand Hohenstaufenring 30-32, Keulen, alwaar ook zijn kliniek gevestigd is. Naar eigen zeggen was Gorter in 1992 vice-decaan van de ‘Medische School van Witten Herdecke’. Voor heel veel geld biedt hij in Keulen ‘kankertherapieën’ aan hopelozen aan.

Opvallende details: stevige uitspraken van een paar Nederlandse oncologen en een onzinnige enquête.

Nu we het toch over de Universiteit van Witten Herdecke hebben, daar ontleent ook basisarts dr. Jan Marius Keppel Hesselink zijn professorstitel aan (hij zit eigenlijk bij een instituut van het universiteitsziekenhuis, waarvan de directeur hoogleraar is in de klinische farmacologie, en sinds zeer kort staat hij opeens bijgeschreven bij de lijst van werknemers van de medische faculteit). Keppel Hesselink wordt kritisch besproken in een opinieartikel van VtdK-secretaris Frits van Dam op De Journalist. Van Dam vraagt zich af wat journalisten die over geneeskunde schrijven eigenlijk van dat onderwerp afweten. Gemiddeld niet genoeg, vindt hij. Dat de lezer of kijker veel dingen niet weet, is begrijpelijk, maar dat een onwetende journalist een mix van genezers, medici en halleluja-patiënten opvoert is ongewenst. Het artikel wordt gevolgd door een levendige discussie met onder meer een oud-rechter, orthomoleculairgelovige en tevens pleitbezorger van bekende alternatieve kankergenezers die zich uitput in onzakelijke argumenten, en zowaar een adjudant van Keppel Hesselink die zijn grote leidsman flink ophemelt. Ook legt VtdK-bestuurslid Sjeng Lumeij bondig uit waarom acupunctuur niet beter is dan een placebobehandeling.

Pikant detail: het Latijn van oud-rechter mr. N.H. de Vries is wat roestig, want hij citeert een bekend spreekwoord fout namelijk als: ‘Quod licet bovi non licet Iovi’ (dus met bovi en Iovi omgewisseld) en vertaalt het dan ook nog als ‘wat de os geoorloofd is, is aan de ezel niet toegestaan’. Daarmee behoort hij tot het selecte gezelschap dat God (Jupiter) als ezel beschouwt. ‘Hic iacet asinus’, zoals wij latinisten dan plegen te zeggen.

 

Naschrift: In een artikel in Trouw van 20 augustus 2008 staat een verhaal over een patiënte van Gorter, Trudy Huijser, die overleed aan pancreaskopkanker. Een opvallende overlijdensadvertentie in Het Parool meldde: ‘Helaas raakte zij in de ban van de kwakzalverij, gericht op de exploitatie van wanhoop. Hierdoor ontbeerde zij drie maanden lang reguliere gezondheidszorg, waardoor haar toch al geringe levensverwachting aanmerkelijk werd gereduceerd.’

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 23 augustus 2023

Christof Zwart, een antroposofisch huisarts, kreeg een lintje en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

tijdschrift - 23 augustus 2023

Lees het NTtdK 2023, nr 2 integraal, met oa: nieuws over het symposium, een antroposoof met een lintje en evidence versus science based?

page - 17 november 2021

De VtdK hanteert de volgende definitie van kwakzalverij: