Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 27 december 2004

Twee Harlingse kwakzalvers veroordeeld

Omdat de ‘behandelaars’ van Sylvia Millecam nog wachten op de behandeling van hun zaak, is de laatste veroordeling van een kwakzalver door de rechter de zaak van Adelbert Nelissen geweest. Hij werd medeverantwoordelijk geacht aan de dood (t.g.v. onbehandeld gebleven baarmoederhalskanker) van een nog jonge vrouw. Hij kreeg een boete van 5000 gulden en een […]

Omdat de ‘behandelaars’ van Sylvia Millecam nog wachten op de behandeling van hun zaak, is de laatste veroordeling van een kwakzalver door de rechter de zaak van Adelbert Nelissen geweest. Hij werd medeverantwoordelijk geacht aan de dood (t.g.v. onbehandeld gebleven baarmoederhalskanker) van een nog jonge vrouw. Hij kreeg een boete van 5000 gulden en een voorwaardelijke straf van 6 maanden gevangenisstraf. Inmiddels is er nieuwe jurisprudentie. Op 23 december 2004 veroordeelde de Leeuwardense rechter de twee genezers, die in Harlingen de Eye4Care kliniek van Dirk Pathuis runden tot 500 Euro boete en een voorwaardelijke straf van één maand. De ene verdachte werd gestraft omdat hij zich meermalen ten onrechte voor arts had uitgegeven, de tweede kreeg een precies even grote straf wegens het onbevoegd toedienen van injecties met Belgische medicijnen.

De heren richtten zich vooral op opgegeven kankerpatiënten en vooral hen met hersentumoren. Zij pasten daarbij allerlei curieuze therapieën toe, waaronder acupunctuur, warmtetherapie, magneettherapie en resonantietherapieën. Bij wijze van tijdelijke maatregel had de Inspectie al in maart 2004 een aantal in de kliniek toegepaste behandelingen verboden.

Het is bij ons weten de eerste maal dat er sinds de inwerkingtreding van de wet BIG iemand veroordeeld is wegens schenden van de titelbescherming van de arts. De sanctie lijkt ons nauwelijks afschrikwekkend en ook anderszins is de straf mild te noemen: het uitbaten van het leed van opgegeven kankerpatiënten had toch wel wat zwaarder in rekening kunnen worden gebracht. Toch is het goed dat het O.M. bereid was de mening van de Inspectie dat hier sprake was van gevaarlijke kwakzalverij aan de rechter voor te leggen.

Naschrift: Inmiddels is bekend geworden dat het O.M. tegen de uitspraak in beroep gaat.

Zie ook: 

Harlingse genezer Dirk Pathuis overleden

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

C.N.M. Renckens

Profiel: (1946) Hij studeerde geneeskunde aan de RUG en behaalde het artsdiploma in 1971. Na werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Zambia volgde zijn specialisatie tot vrouwenarts. In die kwaliteit is hij sinds 1980 verbonden aan het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sinds 1988 bekleedt hij het voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is auteur van vele publikaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen, zowel in de lekenpers als in de professionele pers. Van zijn hand verschenen vier boeken: ‘Hedendaagse kwakzalverij’ (1992), ‘Kwakzalvers op kaliloog’ (2000), ‘Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintigste meest notoire genezers van de twintigste eeuw’ (2001) en zijn in handelseditie verschenen dissertatie ’Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij’ (2004). In 2006 werd hij wegens zijn verdiensten voor de kwakzalverijbestrijding benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 februari 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Na sociale mediaverboden zoeken antivaxxers contact via podcasts.

artikelen - 26 oktober 2021

Buitenlandrubriek met o.a.: Waarom Duitsers zo van homeopathie houden / Aromatherapie-spray besmet Amerikanen met tropische ziekte.

page - 05 januari 2021

(Om technische redenen is de pdf van het tijdschrift alleen per desktop te zien en nog niet per mobiel of tablet – hier wordt aan gewerkt) Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwalzalverij, jaargang 131, 2020, nr. 3: * Jaarvergadering 2020, pag. 1* Jaarrede 2020 van de voorzitter, pag. 6 * Afscheidscauserie, pag. 9 * Juryrapport […]