UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 27 december 2004

Twee Harlingse kwakzalvers veroordeeld

Omdat de ‘behandelaars’ van Sylvia Millecam nog wachten op de behandeling van hun zaak, is de laatste veroordeling van een kwakzalver door de rechter de zaak van Adelbert Nelissen geweest. Hij werd medeverantwoordelijk geacht aan de dood (t.g.v. onbehandeld gebleven baarmoederhalskanker) van een nog jonge vrouw. Hij kreeg een boete van 5000 gulden en een […]

Omdat de ‘behandelaars’ van Sylvia Millecam nog wachten op de behandeling van hun zaak, is de laatste veroordeling van een kwakzalver door de rechter de zaak van Adelbert Nelissen geweest. Hij werd medeverantwoordelijk geacht aan de dood (t.g.v. onbehandeld gebleven baarmoederhalskanker) van een nog jonge vrouw. Hij kreeg een boete van 5000 gulden en een voorwaardelijke straf van 6 maanden gevangenisstraf. Inmiddels is er nieuwe jurisprudentie. Op 23 december 2004 veroordeelde de Leeuwardense rechter de twee genezers, die in Harlingen de Eye4Care kliniek van Dirk Pathuis runden tot 500 Euro boete en een voorwaardelijke straf van één maand. De ene verdachte werd gestraft omdat hij zich meermalen ten onrechte voor arts had uitgegeven, de tweede kreeg een precies even grote straf wegens het onbevoegd toedienen van injecties met Belgische medicijnen.

De heren richtten zich vooral op opgegeven kankerpatiënten en vooral hen met hersentumoren. Zij pasten daarbij allerlei curieuze therapieën toe, waaronder acupunctuur, warmtetherapie, magneettherapie en resonantietherapieën. Bij wijze van tijdelijke maatregel had de Inspectie al in maart 2004 een aantal in de kliniek toegepaste behandelingen verboden.

Het is bij ons weten de eerste maal dat er sinds de inwerkingtreding van de wet BIG iemand veroordeeld is wegens schenden van de titelbescherming van de arts. De sanctie lijkt ons nauwelijks afschrikwekkend en ook anderszins is de straf mild te noemen: het uitbaten van het leed van opgegeven kankerpatiënten had toch wel wat zwaarder in rekening kunnen worden gebracht. Toch is het goed dat het O.M. bereid was de mening van de Inspectie dat hier sprake was van gevaarlijke kwakzalverij aan de rechter voor te leggen.

Naschrift: Inmiddels is bekend geworden dat het O.M. tegen de uitspraak in beroep gaat.

Zie ook: 

Harlingse genezer Dirk Pathuis overleden

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.