UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Bestuur VtdK | Geplaatst: 05 oktober 2012

Staatssecretaris Zijlstra krijgt kwakzalverprijs

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) heeft zaterdag 6 oktober de meester Kackadorisprijs 2012 van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, tijdens de algemene ledenvergadering van de vereniging in Felix Meritis in Amsterdam, ontvangen.

Staatssecretaris Zijlstra krijgt kwakzalverprijs

De Meester Kackadorisprijs is de prijs die de Vereniging tegen de Kwakzalverij jaarlijks uitreikt aan die persoon of instantie die dat jaar de kwakzalverij in aanzienlijke mate heeft bevorderd. De VVD-politicus Halbe Zijlstra, sinds 2010 staatssecretaris, subsidieert nutteloze en zelfs gevaarlijke kwakzalvercursussen in het buitenland, zo oordeelt de vereniging.

Studenten, die in het buitenland voor chiropractor studeren, krijgen via de uitvoerende organen DUO en NUFFIC, die onder politieke verantwoordelijkheid vallen van Zijlstra, studiefinanciering. Voor deze alternatieve geneeswijze – bottenkrakers, die zogenaamd wervels rechtzetten – bestaat er in ons land geen opleiding. Het buitenlandse diploma wordt niet door het Rijk erkend en afgestudeerden worden niet in het BIG-register opgenomen. Veel in het buitenland – vooral de VS en Engeland – chiropractors overtreden de wet door een onterecht gebruik van de titel dr.

DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) regelt de diploma-erkenning en studiefinanciering), NUFFIC verzorgt de kwaliteitscontrole van buitenlandse opleidingen. De jury heeft overwogen DUO/NUFFIC te nomineren. Dat idee is verlaten omdat beide instanties slechts uitvoerders zijn van kwalijke regelgeving waarvoor de politiek verantwoordelijk is, aldus de jury.

De studiefinancieringsregeling, die sinds 2007 bestaat, leidt tot instroom van steeds meer chiropractors in ons land, aldus de jury. ‘Chiropractie is een dwaalleer, ooit bedacht door de Amerikaanse kruidenier en magnetiseur Palmer, die leert dat veel, zo niet alle klachten en kwalen voortkomen uit zogeheten ‘subluxaties’ in de wervelkolom. Er zouden lichte ontwrichtingen bestaan, die bloedvaten en zenuwen afklemmen en die handmatig gecorrigeerd kunnen worden. Andere ziekteoorzaken worden door de meeste chiropractors niet gekend’, aldus de jury.

Als de mogelijkheid om op kosten van het Rijk chiropractie te gaan studeren niet wordt stopgezet dan kan het aantal chiropractors in ons land wellicht ooit Amerikaanse proporties aannemen. Nederland telt op dit moment naar schatting 370 chiropractors. In de VS zijn dat er 52.000 (in 2010). Er zijn de laatste drie jaar 119 Nederlandse studenten in het buitenland een opleiding chiropractie begonnen. De kosten die het Rijk daarvoor maakt bedragen naar schatting 1,5 miljoen euro.

Bestuur VtdK

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 maart 2020

Het Chinese Medical Center in Amsterdam strooit met ongefundeerde claims over kruidenmengsels.

artikelen - 25 oktober 2018

Buitenlandrubriek met o.a.: Duitse website plaatst antivaxx-film in kritisch licht / Crowdfunding kan kwakzalverij rond kanker bevorderen.

artikelen - 05 maart 2018

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadese homeopathie-opleiding geschrapt na flinke druk / Complotdenkers sneller sceptisch over vaccinaties.