Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: de Webredactie | Geplaatst: 25 oktober 2018

Duitse website houdt antivaxx-film kritisch tegen het licht

Buitenlandrubriek met o.a.: Duitse website plaatst antivaxx-film in kritisch licht / Crowdfunding kan kwakzalverij rond kanker bevorderen.

Duitse website houdt antivaxx-film kritisch tegen het licht

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Duitse website houdt antivaxx-film kritisch tegen het licht / Mazelenuitbraak Israël door afkeer tegen vaccinaties / Crowdfunding kan kwakzalverij rond kanker bevorderen / Universiteit van Lille stopt met opleiden in homeopathie / Bloedtest-bedrijf Theranos failliet na valse claims.

Duitsland: Website houdt antivaxx-film kritisch tegen het licht 

Het Gesellschaft zur wissenschaftlichen Untersuchung von Parawissenschaften (de Duitse zusterorganisatie van Skepsis) heeft samen met de Duitse Consumentenbond de website Eingeimpft.de gelanceerd waar de antivaxx-film Eingeimpft (‘Ingeënt’) wordt besproken. “Een film kan in 90 minuten meer onzekerheid creëren, dan een website en de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap,” opent de site. De film bevordert op subtiele wijze de aversie tegen vaccinaties en dat is een bedreiging voor de Duitse volksgezondheid.
Bekijk de website hier

Israël: Mazelenuitbraak door afkeer tegen vaccinaties

Volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zijn er dit jaar al 262 kinderen die de mazelen hebben gekregen, tegenover slechts negen gevallen in 2016. Volgens het ministerie is negentig procent van de gevallen te wijten aan het niet gevaccineerd zijn tegen de ziekte die een dodelijke afloop kan hebben. Het ministerie heeft ouders nu extra opgeroepen hun kinderen te vaccineren.
Lees meer in The Times of Israël

Groot-Brittannië: Crowdfunding kan kwakzalverij rond kanker bevorderen

Crowdfundsites helpen indirect bij het bevorderen van kwakzalverij. Kankerpatiënten gebruiken de sites om geld op te halen voor behandelingen die niet wetenschappelijk bewezen zijn zoals koffieklysma’s en vitamine-infusen. Doordat patiënten aan genoeg geld kunnen komen voor de behandeling, wordt die behandeling in stand gehouden. 
Lees meer in The Independent en in BMJ.

Frankrijk: Universiteit van Lille stopt met opleiden in homeopathie

De medische faculteit van de Universiteit van Lille heeft bekend gemaakt te zullen stoppen met hun opleiding in homeopathie. Dit omdat ze vinden dat de geneeskunde wetenschappelijk verantwoordt moet zijn en dat daar bij homeopathie geen sprake van is. Het inzicht komt wat laat, maar alla. In Frankrijk is er nog steeds discussie over het nut van homeopathie.
Lees meer bij RFI

Verenigde Staten: Bloedtest-bedrijf Theranos failliet na valse claims

Theranos Inc zei het testen van bloed op revolutionaire wijze te hebben waardoor ze slechts een vingerstaafje bloed nodig hadden om allerlei testen te kunnen uitvoeren. Nu is gebleken dat dat niet klopt, blijken allerlei patienten, doctoren en investeerden misleid te zijn. Het bedrijf is failliet verklaard, waardoor investeerders een miljard dollar zijn verloren.
Lees meer in The Wallstreet Journal.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 25 juni 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië / Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022.