Shortlist Meester Kackadorisprijs 2021 bekend gemaakt

Artsenfederatie KNMG, weekblad HP/De Tijd en Artsen Covid Collectief in de race voor Meester Kackadorisprijs 2021.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 16 sept 2021 | Laatste Wijziging: 16 sept 2021

Er zijn nog drie genomineerden in de race voor de Meester Kackadorisprijs, de jaarlijkse prijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De winnaar van de prijs wordt ervan beticht kwakzalverij in ruime mate te hebben bevorderd

De drie overgebleven kandidaten zijn:
- de artsenfederatie KNMG,
- het weekblad HP/De Tijd en
- het Artsen Covid Collectief (ACC).

De KNMG wordt verweten zich niet openlijk te willen distantiëren van een dwaalleer als homeopathie; De KNMG laat bovendien infiltratie toe van kwakzalverij in door KNMG erkende nascholingscursussen.

Weekblad HP/De Tijd geeft ruim baan aan dr. Carla Peeters, immunoloog en infectioloog. Zij mag regelmatig columns publiceren vol catastroferende informatie over covid-19 waarbij ze twijfel zaait over de waarde van de reguliere pandemiebestrijding die het RIVM aanbeveelt.

Het Artsen Covid Collectief is een luidruchtig gezelschap waarvan – in tegenstelling tot wat wordt beweerd – slechts weinig artsen lid zijn. De meesten zijn bovendien alternatieve artsen zoals homeopaten, natuurgenezers en orthomoleculaire therapeuten. De inspectie IGJ maakte eind augustus bekend een vijftigtal antivax-artsen te hebben verboden desinformatie te verspreiden waaronder artsen van het Covid Collectief.

De winnaar van de Meester Kackadorisprijs 2021 zal 2 oktober worden bekend gemaakt op de jaarlijkse symposiumdag van de vereniging in Amsterdam, met dit jaar als onderwerp ‘bakerpraatjes in de verloskunde en gynaecologie’. 

Lees ook