Saxion gebruikt mistig nepbegrip: post-hbo

De particuliere hogeschool Saxion Next heeft drie nieuwe post-hbo-opleidingen ontwikkeld op CAM-gebied (complementary alternative medicine). De opleidingen concentreren zich op fytotherapie, op natuurvoeding en op orthomoleculaire suppletie en traditionele Chinese geneeswijzen/acupunctuur.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 11 aug 2012

De opleidingen, die starten in september 2012, zijn bedoeld voor (natuur)artsen, hbo-bachelors in de gezondheidzorg en complementair werkende therapeuten (PDF). De school adverteert met deze nieuwe opleidingen in het julinummer van Arts & Auto. Wat met post-hbo wordt bedoeld is onduidelijk. De nieuwe opleidingen zijn voor mensen die bij Saxion de cursus 'complementaire en alternatieve' geneeswijzen hebben gevolgd die Saxion ten onrechte het predikaat hbo-opleiding meegeeft. De wordt namelijk niet erkend door de NVAO, het wettelijke instituut dat de onderwijskwaliteit in Nederland bewaakt.

De CAM-sectie van Saxion, de vroegere Academie voor Natuurgeneeskunde Hilversum, toetert desondanks voortdurend met het begrip 'hbo-opleiding'. De instelling is hier ondoorzichtig mee, oordeelde staatssecretaris van Onderwijs, Halbe Zijlstra in maart dit jaar op vragen van de Tweede Kamer. Op de website van Saxion Next staat echter nog steeds de brochure (PDF) over deze CAM-opleiding waarin de kwalificatie 'eerste officiële hbo-bachelor opleiding' wordt gehanteerd. Weblezers worden zo om de tuin geleid.

Deze mystificatie wordt nu voortgezet met de introductie van het begrip post-hbo-opleidingen voor cursussen die niet worden erkend door officiële instanties, alleen door Saxion zelf. Dit soort foute beweringen in advertenties zijn goed voor een klacht bij de Reclame Code Commissie (RCC). Ook de NVAO zou de aanduiding tegen het licht moeten houden.

De instelling zou ook eens de website van de Academie voor Klassieke Homeopathie die meldt 'wij zijn een hbo-beroepsopleiding tot klassiek homeopaat in deeltijd', moeten bekijken. Ook deze mededeling klopt niet. De NVAO heeft deze opleiding niet gecertificeerd.

 

Naschrift 1 oktober 2012

Saxion zal vanaf 1 oktober alleen nog het begrip cursus gebruiken, de bekritiseerde en onterechte aanduiding post-hbo opleiding zal niet meer worden gebruikt, zo heeft de directeur van de onderwijsinstelling Saxion Next, Bernadette Lohuis, de Reclame Code Commissie (RCC) laten weten. Saxion voorkomt zo een behandeling van de klacht die de Vereniging tegen de Kwakzalverij bij de RCC heeft ingediend’. ‘Saxion wil pas spreken van post-hbo onderwijs als dit door een externe organisatie op deze wijze wordt erkend. Hieraan is in het geval van de cursus CAM (nog) niet voldaan’, schrijft de directeur aan de RCC. ‘Saxion Next zal daarom haar website aanpassen en het betreffende onderwijs aanduiden als cursus. Deze aanpassing wordt zo spoedig mogelijk doch uiterlijk 1 oktober gerealiseerd. We hopen dat hiermee de klacht is afgedaan.’

De beloofde verbetering is inderdaad doorgevoerd. Saxion voorkomt hiermee ook een openbare reprimande van de onderwijsinspectie die de vereniging in augustus heeft laten weten naar de zaak te zullen kijken: ‘Informatie op de website van instellingen moet transparant zijn en mag de student niet misleiden. Wanneer dit wel het geval is, zal de inspectie de instelling daarop aanspreken’, schrijft een medewerker van het toezicht hoger onderwijs aan de vereniging.

Lees ook