UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 20 november 2013

RTL4 geeft ruim baan aan veroordeelde Millecam-arts Broekhuijse

René Broekhuijse, een veroordeeld en uit het BIG-register geschreven arts, berucht vanwege zijn rol bij het overlijden van actrice Sylvia Millecam, is terug in kwakzalverland.

De redactie van het RTL4-programma Life is beautiful liet Broekhuijse 17 november kritiekloos onzin debiteren over zijn nieuwe biobiotica-vinding: ampullen gevuld met een vloeistof die niet alleen kan meten wat er aan de hand is maar die dat vervolgens ook oplost, binnen zeven weken. En dat allemaal voor dezelfde prijs. De ampullen van kwakzalver Broekhuijse zijn gespecialiseerd in tekenbeten en vermoeidheidsyndroom, zo liet hij de RTL4-kijkers weten vanaf de gespecialiseerde kwakbeurs Internationaal Therapeut in Apeldoorn. In de tweede week van november werden daar de RTL4-opnamen gemaakt (PDF). Ook voor heftigere chronische aandoeningen draait Broekhuijse zijn hand niet om. Zijn frequentieampullen helpen ook tegen bijvoorbeeld Hiv en Aids.

Praktijk de Nieuwe Ham (DNH) heet de nieuwe tent van drs. Broekhuijse in De Meern, die over zijn naar eigen zeggen geniale kennis inmiddels een boek heeft geschreven, met de onheldere maar pakkende titel Van meteoriede implosie tot bacteroide implosie. DNH Research is een ontwikkelingsbedrijf voor natuurlijke gezondheidsmedicatie, namelijk biobiotica en UMF-therapie, zegt Broekhuijse. Enkele onbegrijpelijke zinnen illustreren haarfijn de inhoud van zijn boek:´ Biobiotica is medicatie op basis van bio-resonantie. De testdozen met deze biobiotica (die ampullen in een doosje, red.) is gebaseerd op Ultra Moleculaire Frequentie therapie. De frequentie van de bio-resonantie wordt verwerkt in de medicatie. De testdozen met deze biobiotica zijn zeer uitgebreid met de allernieuwste middelen.´
De redactie van het programma Life is Beautiful had er geen idee van wie ze op de beurs in Apeldoorn aan het filmen was, bevestigt Michael Bakker, programmaproducent van Pakkend Media Produkties desgevraagd. Bakker: `Tot onze spijt is deze heer in onze uitzending gekomen. Indien wij de achtergrond van dit (citaat, red.) persoon hadden geweten dan was hij nimmer in ons mooie programma terecht gekomen. Wij distantiëren ons volledig van dit persoon. De redactie van het programma was niet op de hoogte van zijn achtergrond. Wij zijn ervan uitgegaan dat een ieder die op zo’n beurs mag staan voldoet aan de wettelijke eisen. In de eerst komende aflevering zenden wij voor de uitzending een rectificatie uit´, belooft Bakker, na overleg met RTL4. Het één minuut durende geklets van Broekhuijse is bovendien verwijderd en niet meer in de herhalingsuitzending te zien geweest.

Over het mooie van zijn programma, zoals Bakker dat omschrijft, valt zeer te redetwisten. Het programma Life is beautiful en de daarin figurerende reclameblokken staan bol van de orthomoleculaire voedingssupplementen, ouderdomsgeklets en kookrecepten. Presentatrice Mariëlle Bastiaansen strooit en passant tijdens het koken wat poeder in een fruit- en groentemix. Bedoeld voor een strakke huid, tettert ze. Pepijn van Erp heeft eind oktober al enige zinnen gewijd aan het programma op de site Kloptdatwel

Zondagmiddag is kwakdag bij RTL4, zo lijkt het. Het programma Life is beautiful is de natuurlijke opvolger van de vorige jaar uitgezonden programmaserie Altijd Jong. Er is bij RTL4 niets veranderd. Ook in die Altijd Jong-uitzending van vorig jaar (8 april 2012) kon Broekhuijse uitgebreid reclame maken voor zijn onzinampullenwinkel in De Meern.

 

Naschrift 25 november 2013

De rectificatie van RTL4 over het uitzenden van kwakzalverteksten van René Broekhuijse werd uitgezonden voor de uitzending van aflevering 13 van het programma Life is beautiful (24 november 2013). De volgende twee zinnen bleven 7 seconden in beeld: `Rectificatie: vorige week zat middels een kort eenmalig onderwerp dhr. R. Broekhuijse in Life is beautiful. Wij betreuren dit. De redactie was niet bekend met de achtergrond van dit persoon (taalfout laten staan, red.)´
 
Opmerkelijk is dat in diezelfde aflevering de ene kwakzalver na de andere zijn zegje mag doen. Zo mag Vita-directeur Jan Noorlander, natuurgeneeskundige, de RTL-kijkers vertellen dat hij voor een kleine tweeduizend euro een piramideachtig kristal (er zijn goedkopere) kan leveren die vanuit een derde van de piramidebasis `als een soort turbo-element energie vergroot en levert´ om umts- en wifi-straling te neutraliseren. `Mensen worden binnen enkele dagen verbeterd wat betreft neurologie en hart- en vaten´, roept Noorlander. `Wetenschappelijk bewezen bovendien, we hebben een certificaat.´ 
 

Onnodig te zeggen dat ook dit onzin is.

 

Pikanter is dat Noorlanders bedrijf Vita cursussen geeft waar niet alleen hij zelf onzin debiteert maar ook ene Erik Dankmeijer, eens internist in Bunnik. Net als over Broekhuijse heeft de vereniging tegen de kwakzalverij ook al eens over deze Dankmeijer gepubliceerd, ook vanwege zijn dubieuze kwakzalverrol in de zaak Millecam.

 

Op de website van de vereniging is al eens geschreven over twee andere docenten van de Vita-cursussen, ook vanwege kwakzalverij: over John Kamsteeg en over Titi Koolsbergen

 
RTL heeft dus nu weer voldoende voer voor een nieuwe rectificatie. Een nieuwe redactie ligt voor de hand. In de redactie van het RTL-programma zit ene Erik-Alexander Richter, die zichzelf afficheert als Clinical Psycho Neuro Immunoloog (CPNI), een niet bestaande titel. Dat doe hij vermoedelijk omdat hij ooit eens een cursusje heeft gevolgd in iets vaags en onduidelijks, een cursus waaraan deelnemers denken een masterdiploma van de Spaanse universiteit in Gerona te kunnen ontlenen. Curieus: de cursus is niet officieel erkend, sterker de cursus is vermoedelijk om die reden eind december 2012 uit de lucht gehaald. 
 

In een toelichting op de Broekhuijse-rectificatie vertelt Richter aan de telefoon dat hij op geen enkele manier in verband wil worden gebracht met zaken die niet evidence based medicine zijn. Een vreemde opmerking die niet strookt met het filmpje in zijn RTL4-uitzending over rare piramidekristallen.  En ook niet met zijn interview in die zelfde aflevering 13 met ene Geja Heinen die – het kan geen toeval zijn – ook meldt dat ze cPNI-afgestudeerd is (cPNI/KPNI, het mag beide). Heinen houdt een verhaal over magnesiumtekorten waar mensen last van kunnen hebben. Ze heeft bovendien de oplossing: haar website Paleo4you.nl verkoopt een gel en een spray met magnesium, om op de huid te smeren. Dat magnesiumtekort heeft geen enkele wetenschappelijke basis: iemand die een beetje gevarieerd eet, krijgt voldoende magnesiumzouten binnen en heeft dus geen enkel magnesium smeerseltje of pilletje nodig.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 16 september 2022

Met bioresonantie-apparaten als de CyberScan kunnen vitamine- en mineralentekorten worden opgespoord, denkt therapeut Hayo Bol. Bewijs ontbreekt.