UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 15 november 2012

Rijnlands Lyceum stelt aula beschikbaar aan kwakzalverij

Het zou van principiële moed getuigen als verhuurders van zalen hun ruimtes niet zouden verhuren aan notoire kwakzalvers. De Vereniging tegen de Kwakzalverij is boos op de directie van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest (RLO) omdat het een podium biedt aan kwakzalverij.

Rijnlands Lyceum stelt aula beschikbaar aan kwakzalverij

Op 13 november hield namelijk kwakzalfster Christiane Beerlandt in de aula van de school een lezing. De uiterst warrig en onbegrijpelijk schrijvende Vlaamse kwalificeert zich als auteur-levensfilosoof. Het ‘meesterwerk’ van de Vlaamse is het boek ‘De Sleutel tot Zelf-bevrijding‘, een bijna 1400 pagina’s dik, encyclopedisch werk waarin 1300 ziekten, variërend van hoofdpijn, neusjeuk tot kanker psychologisch worden verklaard en behandeld. Psyche en emoties spelen een belangrijke rol bij het ontstaan en genezen van ziektes, is haar idee. Neem de psychische oorzaak weg en je bent genezen, zo betoogt de Vlaamse zieneres, die naar eigen zeggen met een uitzonderlijk talent werd geboren waardoor ze ‘helder kan zien in de diepste psychologische, emotionele en energetische bewegingen die de kern van het leven en de mens uitmaken’, schrijft ze in enkele van haar onnavolgbare zinnen. De Vlaamse dicht en schildert en speelt bovendien, naar eigen zeggen, ‘wondermooi’ blokfluit.

‘Heel schandalig’, vindt Michiel Hengeveld, bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij het geklets van de Vlaamse. ‘Het is een volksmythe dat lichamelijke ziekten een psychische oorzaak hebben.’ Hengeveld begrijpt niet waarom de directie van haar Oegstgeester lyceum haar aula beschikbaar stelt voor kwakzalvende onzin. ‘Het kan toch niet zijn dat uw school, die jonge mensen onderwijst in kritisch en wetenschappelijk denken, geassocieerd wordt met deze beslist niet-onschuldige onzin’, schrijft hij in een email aan de rector. ‘Al zal het zo zijn dat het RLO deze lezing niet organiseert, toch straalt het gezag ervan uit op deze presentatie. Hierbij doe ik een dringend beroep op u om alsnog deze warhoofdige vrouw niet binnen de muren van het RLO toe te laten.’ 

De rector van het RLO schrijft in een email aan Hengelveld echter niet veel te kunnen doen: ‘Het simpele feit blijft dat het RLO op geen enkele wijze betrokken is bij deze lezing. Volgens een overeenkomst is onze aula in de avonduren beschikbaar voor de gemeenschap. Behoudens strijdigheid met de wet of risico van verstoring van de openbare orde is het niet aan ons om wel of niet iets te vinden van het gebodene. In veertig jaar avondverhuur is ons nog nooit gebleken dat er verwarring ontstaat over de vraag of het Rijnlands Lyceum wel of niet betrokken is bij een activiteit dan wel er inhoudelijk mee geassocieerd moet worden.’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 16 oktober 2011

Waarschuwing van een patiënte voor een kwakzalvende fysiotherapeut. Zij was voor een fysiotherapeutische behandeling gegaan naar de fysiotherapeute Marije Wisse te Middelburg.