UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 07 januari 2013

Puttense kwakmevrouw gelooft in bioresonantie en hormoondiëten

Bij het doorklikken van webpagina’s van het Medisch Centrum voor Biofysische Geneeskunde (MeCeBi) slaat de schrik je om het hart vanwege de vele onzin die er te lezen is.

Puttense kwakmevrouw gelooft in bioresonantie en hormoondiëten

Het centrum is ‘gespecialiseerd in diagnosticeren en behandelen van (chronische) zieken en pijnbehandelingen’, lezen we. Het centrum spaart kosten noch moeite om patiënten te helpen. Het gebruikt bioresonatiespullen als de Bicom 2000 voor de diagnose van aandoeningen en therapie-instrumenten als de Scenar voor onder meer pijnbestrijding. Het zijn apparaten waaraan als pre steevast de kreet kleeft: ‘bijna dertig jaar geleden ontwikkeld door de Russische ruimtevaart.’

MeCeBi heeft inmiddels drie vestigingen omdat de ‘wachtlijsten er op liepen tot een jaar’, legt het centrum uit, in Putten, Ederveen en Barneveld. MeCeBi zit in Ederveen in hetzelfde gebouw als de huisartsenpraktijk van het dorp waar vier huisartsen werken. Een van hen, Bertus van Dijk, mag niet onvermeld blijven vanwege zijn uitgesproken kwaksympathieën. Hij werkt sinds 2008 samen met MeCeBi. Tenenkrommend is ook dat zorgverzekeraars deze onzin via aanvullende verzekeringen vergoeden en zo centra als het MeCeBi in stand houden, zoals Catherine de Jong in haar weblog op Artsennet betoogt.

Om een kijkje te geven in de kwaliteit van het centrum citeren we enkele claims van dit ‘biofysische’ centrum. Ze staan op de website.

Over de ziektemeter Bicom 2000:

‘U neemt plaats op een stoel naast de apparatuur en u wordt door middel van elektroden aangesloten aan de Bicom. Deze elektroden nemen frequenties op van uw lichaam of een ziek lichaamsdeel en leiden deze via kabels in de Bicom. Afhankelijk van het behandelingsdoel en de situatie op de dag van behandeling wordt deze trillingsinformatie (frequentie) afgezwakt, versterkt of in spiegelbeeld (geïnverteerd) via een elektrodekabel naar een andere op het lichaam geplaatste elektrode overgedragen. Ook wordt gebruik gemaakt van speciaal vervaardigde ampullen met informatie van ziekmakende bacteriën, virussen….waarvan de informatie afgezwakt, versterkt of geïnverteerd aan het lichaam wordt teruggegeven We zijn hiermee in staat om precies te achterhalen wat er aan belastingen in uw lichaam aanwezig is. Bacteriën, virussen, parasieten, schimmels en andere stoorvelden kunnen worden geïdentificeerd. Zo zijn we in staat de oorzaken van uw aandoening(en) op te sporen en ook met behulp van deze apparatuur te behandelen’.

En daarmee zijn we automatisch terechtgekomen bij op-de-zenuw-werkende claims die aan het andere ‘wonderspeeltje’ van de kliniek hangen, de pijnstillende Scenar:

‘Via de huid werkt de Scenar op de zenuwen en zet ze aan tot het produceren van stoffen die de cellen en organen nodig hebben om goed te kunnen functioneren. De Scenar werkt als een uitwendige regelaar van lichaamsfuncties. Er ontstaat een biologische interactie. Hij gaat als het ware een dialoog aan met het lichaam. Het zenuwstelsel is het communicatiekanaal (de telefoonlijn). De Scenar geeft impulsen tot herstellende werkzaamheden, waarbij een directe en voortdurende terugkoppeling is tussen lichaam en Scenar. De Scenar speelt hierop in door zijn zelfregulerende werking.’

Deze ‘prachtige’ teksten uit het Gelderse over lichaamscellen die magnetische frequenties uitzenden en meer van die onbegrijpelijke prietpraat, hebben geen enkele wetenschappelijk onderbouwing en missen elke fysiologische/biologische oorsprong. De Belgische zustervereniging Skepp heeft een apparatenverzameling aangelegd met dit soort meetinstrumenten, onder de veelzeggende kop Rare Apparaten.

Op de website van de MeCeBi staan meer opmerkelijke zinnen die vragen oproepen. Zo is er een zin te vinden uit 2010: ‘Zeer verheugd zijn we te mogen meedelen dat MeCeBi in aanmerking is gekomen voor overheidssubsidie ter bevordering van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de biofysische geneeskunde.’

Het zal toch niet waar zijn?

Op een andere webpagina komen we een nog intrigerendere zin tegen: ‘Op eigen verzoek heeft MeCeBi onlangs nog de Inspectie voor de Volksgezondheid van het Ministerie van VWS op bezoek gehad. Dit bezoek was bedoeld om de kennis, kunde en kwaliteit te toetsen. MeCeBi heeft een uitermate goede beoordeling gekregen. Iets waar we natuurlijk trots op zijn.’

Het zal toch niet waar zijn?

We hebben daarom oprichtster Ineke van den Berg om uitleg gevraagd over deze zinnen, zowel via e-mail als via de telefoon. Ze wil niet reageren, meldt de telefoniste in de hoofdvestiging in Putten, waar in 1995 het gekwak van de voormalige verpleegkundige begon. En dus weten we niet zeker of de gebezigde teksten in de categorie kwakbluf vallen.

Verpleegkundige Van den Berg heeft er hard voor gewerkt, laat ze op haar website weten. In 2003 is ze na een jaren durende ‘pittige’ studie afgestudeerd aan de International Mediterrian University of Malta, aan de faculteit ‘Holistic Bio Energetic Medicine’, is te lezen. Dit bezorgt haar de titel: ‘Diplomande Holistic (bio)Energetic Medicine’. Er zijn slechts enkele Nederlanders in het bezit van dit exclusieve diploma, meldt Van den Berg apetrots.

Een kijkje op de website van de universiteit van Malta – er is er maar één op dat eiland, en onduidelijk is of deze wordt bedoeld – levert echter niets op. De universitaire zoekmachine kent de termen ‘diplomande’ en ‘bio energetic’ niet. Er zijn enkele andere Nederlandse bioresonantie-gelovers die hetzelfde universitaire ‘diplomande’ claimen. Een ‘diplomande’ is overigens geen papiertje, maar iemand die aan het afstuderen is en een scriptie aan het schrijven is. Het kan zijn dat het  kwakschooltje IMU College wordt bedoeld van ene Martin Keymer. Deze Duitse bioresonatiegelovige doet wel eens wat op Malta. De kwalificatie universitair is echter veel te veel eer voor zijn “college”.

Tja.

Ineke van den Berg zet haar hang naar kwakzalverij inmiddels ook in om mensen lichter te maken, vooral in de portemonnee. Ze heeft ontdekt dat hormonen de boosdoeners zijn bij overgewicht. We lezen op haar website: ‘Veel diëten richten zich op een groot publiek. Het zijn universele diëten, terwijl toch niet één lichaam gelijk is aan dat van een ander. Ze zijn niet afgestemd op uw lichaamsbehoefte en uw stofwisseling. Bij deze methode wordt een voedingsprogramma specifiek voor u samengesteld, aan de hand bloedanalyse en uw ziektegeschiedenis. De methode is gebaseerd op een snelle vetafname.’

Cure4Life, met het hoofdkantoor op hetzelfde adres als MeCeBi in Putten, is het bedrijfje van Van den Berg dat dit onzindieet in de Belgische en Nederlandse markt probeert te zetten. De afvalclaims zijn: tot twaalf kilo per maand; vele tientallen kilo’s zijn haalbaar na een ‘ontgiftingsbeurt’ van twee weken. In het wetenschappelijke team van Cure4Life, dat de begeleiding verzorgt, zit oprichtster Ineke van den Berg. Ook de eerder genoemde kwakhuisarts uit Ederveen, Bertus van Dijk, heeft ze voor het team weten te strikken. Cure4Life heeft haar wortels in België waar verschillende bedrijfjes eigendom claimen van het hormoondieet dat door het leven gaat als Total Life Change (TLC Dieet). Overbodig te vermelden dat geraadpleegde voedingsdeskundigen de hormoonclaim wetenschappelijke onzin en misleidend vinden.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 16 september 2022

Met bioresonantie-apparaten als de CyberScan kunnen vitamine- en mineralentekorten worden opgespoord, denkt therapeut Hayo Bol. Bewijs ontbreekt.