UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 19 juni 2003

Propagandist van geest-lichaam kwakzalverij bij kanker overleden

Op 24 mei 2003 overleed Rob Wesdorp (1943), na 15 jaar met de ziekte te hebben geleefd, aan de gevolgen van zijn lymfeklierkanker. Nog op 18 april 2003 was Wesdorp, kankerpatiënt en voormalig hoogleraar chirurgie, de hoofdpersoon in een lange uitzending van Ivo Niehe’s TV-Show. Wesdorp (1943) had al vaker de publiciteit gezocht als een […]

Op 24 mei 2003 overleed Rob Wesdorp (1943), na 15 jaar met de ziekte te hebben geleefd, aan de gevolgen van zijn lymfeklierkanker. Nog op 18 april 2003 was Wesdorp, kankerpatiënt en voormalig hoogleraar chirurgie, de hoofdpersoon in een lange uitzending van Ivo Niehe’s TV-Show. Wesdorp (1943) had al vaker de publiciteit gezocht als een voormalig ‘keihard en koel chirurg’, die zijn lymfeklierkanker niet alleen met behulp van de reguliere geneeskunde bestreed, maar ook met een onorthodoxe aanpak ‘verbluffende resultaten’ bereikte. Ook in perioden dat er geen reguliere therapie werd gegeven traden ‘spectaculaire verbeteringen’ op, die alleen maar konden worden toegeschreven aan de simultaan gevolgde behandeling aan het Helen Dowling Institute (HDI). In de periode dat het hem en zijn ziekte nog goed ging richtte hij samen met een lotgenoot, de inmiddels ook overleden Groningse hoogleraar economie Tjerk Hupkes, de stichting Assagioli op, die o.a. tehuizen stichtte voor kankerpatiënten en reclame maakte voor het houtsmullerdieet. Men bracht ook de CD Met kanker kun je leven in omloop, zwaar gesubsidieerd door zorgverzekeraars, die de kwaliteit van leven met kanker moest verbeteren (www.assagioli.nl). Er zijn er 80.000 van verkocht en men vindt er vooral keukenmeidenpsychologie op, in de trant van ‘kies voor jezelf en ga eens naar een stuk verlaten strand’. Ook moest de kankerpatiënt meer mediteren. En passant werd gesuggereerd dat een en ander levensverlengend kon werken.

Wesdorp betoonde zich bij Ivo Niehe een goede leerling van de HDI-tovenaars Marco de Vries c.s.: zijn kanker schreef hij toe aan psychische factoren: enerzijds de tomeloze ambitie en werkdrift, die hij vanuit zijn opvoeding had meegekregen, en anderzijds de chronische negatieve stress, die hij in zijn periode in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis had gehad, toen hij zijn visie op het vak moest verdedigen. Later werd hij hoogleraar chirurgie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ook de perioden van spontane verbetering en zijn langer dan verwachte overleving waren volgens Wesdorp te danken aan zijn nieuw verworven innerlijke rust: volgens hem een ‘extra wapen tegen de kanker’, omdat het zelfhelend vermogen erdoor zou worden gestimuleerd.

Wesdorp, die tijdens de uitzending al duidelijk in zijn laatste levensfase verkeerde, bracht zijn boodschap op innemende en filosofische wijze en zal – poserend als ex-chirurg en hoogleraar – weer menige kankerpatiënt, wanhopig op zoek naar een laatste strohalm, in de armen van psycho-oncologische kwakzalvers hebben gedreven.

k heb in de dagen na de TV-uitzending even goed opgelet of het HDI zich misschien nog geroepen had gevoeld om in de media aan de stand der wetenschap – psychotherapie bij kanker leidt niet tot langere overleving – nog wat publieke bekendheid te geven. Adeldom verplicht, zou je zeggen. Maar helaas: ik ben HDI-directeur Bram Kuiper c.s. nergens tegen gekomen. Het zal wel weer storm hebben gelopen met nieuwe aanmeldingen en ja, dan blijft zoiets natuurlijk wel eens even liggen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.
 

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.

artikelen - 27 februari 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Na sociale mediaverboden zoeken antivaxxers contact via podcasts.