UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 09 oktober 2012

Politie pakt kwakzalver met Zwarte Zalf op

Tros Radar deed er begin september verslag van, de arrestatie van kwakzalver Rineke van den Berg, een aanhouding waarin de programmamakers zelf de regie hadden.

Politie pakt kwakzalver met Zwarte Zalf op

De vrouw uit Oud-Beijerland moest mee naar het bureau omdat ze, zo bleek uit de uitzending, zwarte zalf verkoopt die de gezondheid in gevaar brengt, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

De vrouw is de volgende dag, na verhoor, vrijgelaten in afwachting van een proces. Ze claimt met de kruidenzalf huidkanker op te kunnen sporen en vervolgens te genezen. Ook verkoopt ze via internet pillen met dezelfde ingrediënten als de zalf. De vrouw beheert een website waarop ze talloze kwakzalverproducten aanbiedt waaronder een toxinevretend mineralenmengsel MMS (Miracle Mineral Supplement) waarmee een zekere Jim Humble ‘HIV, kanker en de meest ongeneeslijke ziektes als een soort verkoudheid in enkele weken genas’, lezen we op haar website.

De zwarte zalf, die ze als zwarte schoensmeer verkoopt, bevat een mengsel van Indiaanse kruiden waaronder zogeheten Canadees bloedkruid of bloedwortel. In de zalf is ook een fikse hoeveelheid (uiterst agressief) zinkchloride gestopt. Van den Berg noemt de zalf in een artikel (PDF) in het kwakzalverblad Spiegelbeeld ‘een scalpel uit de natuur’. De werking is simpel, meent ze. ‘Breng de zalf aan op de plaats die er verdacht uitziet en daar omheen. Gebeurt er niets dan zijn er geen foute cellen. Anders zal zich binnen enkele dagen een korst vormen daar waar abnormale cellen zich bevinden. Onder de korst wordt in rap tempo het immuunsysteem aan het werk gezet. De korst zal er binnen twee weken afvallen waardoor op verantwoorde wijze huidkanker verwijderd wordt.’

Tot zover de medische uitleg van de schoonheidsspecialiste in haar BioRiniek in Oud-Beijerland.

Jan Willem Nienhuys heeft eerder over deze zwarte zalf een stuk op deze website geschreven. En recentelijk op de website van Skepsis.

De basale conclusie: de zalf kan ernstige huidschade opleveren en genezen doet de zalf niet. Wie niet overtuigd is, moet even de foto’s bekijken in het eerder genoemde Spiegelbeeld-artikel. Drie wetenschappers met medische en farmacologische achtergronden komen in de Radar-uitzending tot eenzelfde conclusie: ‘Zwarte zalf is gevaarlijk en kwakzalverij, iemand die twijfelt over huidkanker moet naar zijn huisarts gaan.’

Het Openbaar Ministerie deelt die visie wat geen wonder mag heten: de verkoop van zwarte zalf is in veel landen verboden. In de VS al meer dan twintig jaar, in Duitsland sinds begin dit jaar. De beheerder van de Nederlandse MMS-website, die het spul uit Canada haalt en vervolgens Nederland binnensmokkelt, verkocht het tot voor kort ook in Duitsland. Sinds de arrestatie van de vrouw is die website – tijdelijk – verder in de obscuriteit gedoken. ‘Wegen persönlicher Umstände ist es zurzeit nicht möglich die Schwarze Salbe zu bestellen. Wenn Sie Interesse in der Schwarze Salbe haben, dann senden sie uns eine Nachricht über das Kontaktformular.’
Niet onvermeld mag blijven dat de kwakzalvermevrouw inmiddels een ellenlange steunbetuiging heeft ontvangen van Anneke Bleeker, een mevrouw die de afgelopen jaren zonder enige kennis van zaken en onderbouwing, oorlog voert tegen vaccinaties. Bleeker gelooft in kruidenvrouwtjes en heksen, zo blijkt uit haar websitestuk. Zo maar een zin uit dat stuk: ‘Men weet al heel lang dat kanker een natuurlijke reactie van het lichaam is en juist niet behandeld moet worden zoals men dat in ziekenhuizen aanbiedt. Daar teken je het eigen doodvonnis als je dit pad gaat bewandelen’, laat Bleeker, niet gehinderd door enige kennis, weten in haar pleidooi tegen chemokuren en voor natuurlijke zalven als die eeuwenoude zwarte zalf van kwakzalver Rineke van den Berg.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 01 juli 2014

In zijn persbericht van 27 mei 2014 noemde Pluut de uitspraak van de Amsterdamse rechter nog een ‘belangrijke overwinning’. Hij legde in dat bericht grote nadruk op de ons opgelegde rectificaties, maar vindt deze bij nadere beschouwing – net als de VtdK – van ondergeschikt belang en kennelijk in het niet vallen vergeleken met het afwijzen van vrijwel al zijn overige eisen.

artikelen - 27 mei 2014

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft in een kort geding aangespannen door de Haagse zakenman Pluut grotendeels gelijk gekregen.

artikelen - 21 mei 2014

De artsenvereniging KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) wil dat het Openbaar Ministerie (OM) of de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de bevoegdheid krijgen in te grijpen als iemand de schijn wekt arts te zijn, laat de KNMG in een verklaring weten.