UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 06 december 2008

Patrick van Eeghem krijgt levenslang

De alternatief werkende Vlaamse arts Patrick van Eeghem werd op 9 januari 2008 na een zeer korte procedure door de Nederlandse tuchtrechter verboden om nog ooit het beroep van arts in Nederland uit te oefenen. Zijn Kortrijkse ziekenhuis schorste hem ogenblikkelijk. In hoger beroep werd de straf bevestigd, en hij is vervolgens definitief ontslagen.

Patrick van Eeghem krijgt levenslang

Patrick van Eeghem had onder leiding van Carine Bolijn in het ‘Integraal Medisch Centrum’ Maria Magdalena zich dan ook wel erg misdragen. Hij ging na de uitspraak van 9 januari in hoger beroep. Maar in plaats van dat hij meteen diep berouw toonde en zijn leven beterde en in hoger beroep de tuchtrechters smeekte hem nog een kans te geven, kwam hij aanzetten met het ultieme kwakzalversargument: steunbetuigingen van dankbare patiënten. In een interview (17 juni 2008) met Caroline Göttgens debiteerde hij hele erge onzin over kwantummechanica regelrecht uit ‘What de Bleep’ en het boek van Lynne McTaggart. Het gebeurt zelden dat een arts bij een eerste treffen met de tuchtrechter al meteen ‘levenslang’ krijgt, maar behalve de afwezigheid van berouw ging het hier over drie gevallen.

De eerste reactie van zijn werkgever, het ziekenhuis in Kortrijk, op het bericht van Van Eeghems definitieve ontzetting – althans in Nederland – is dat men nog wilde wachten op de publicatie op internet van de uitspraak van het Centraal Tuchtcollege (CT). Die kwam echter al op 5 december.

De uitspraak (2008.089 van 4 december 2008) leest als een medisch griezelverhaal. De e-mails die Van Eeghem aan patiëntes schreef zijn huiveringwekkend als je je voorstelt dat ze van een dokter afkomstig zijn en niet van een of andere autodidactische newage-sjamaan. Het enige onbegrijpelijke in het oordeel van het Centraal Tuchtcollege is hun opmerking dat ‘de Lecherantenne niet een soort wichelroede is, maar eruit ziet als een medisch instrument.’ De lecherantenne is wel degelijk een wichelroede en zo ziet ze er ook uit. Aan de andere kant, als je weet dat Sylvia Millecam en haar vriend een biotensor (een soort schuimkloppertje) ook aanzagen voor een ‘medisch instrument’, dan ziet iets voor een leek er al gauw als een medisch instrument uit.

Het CT constateerde dat ‘de arts op geen enkele wijze heeft getoond dat hij ook maar enig inzicht in de onjuistheid van zijn handelen heeft. Ook in hoger beroep heeft hij geenszins blijk gegeven van dat inzicht.’ Opmerkelijk is hoe uitvoerig het CT inging op waar alternatief werkende artsen zich aan te houden hebben. Het Regionaal Tuchtcollege te Eindhoven had al iets gesteld dat leek op de recente richtlijnen van de KNMG, maar het CT deed er nog een schepje bovenop. Dit is opmerkelijk omdat in vroeger tijden de tuchtcolleges wel eens de indruk wekten dat alles wat artsen aan alternatiefs uitkraamden beschouwd werd als warme lucht, als iets zonder enige relatie met hun medisch handelen of gebrek daaraan.

Eveneens opmerkelijk is hoe het CT als ultieme reden voor zijn uitspraak geeft: ‘Aldus heeft de arts in zeer verregaande mate het vertrouwen in de stand der geneeskundigen geschonden.’ Dat is de pre-BIG formulering! Het Regionaal College had het nog over ‘handelen in strijd met de zorg en in strijd met het belang van goede uitoefening van de individuele gezondheidszorg’, ‘overtreden van regels voor artsen’ en ‘misleiden van patiënten’.

Het OM heeft nog een appeltje te schillen met Van Eeghem, en het zal me benieuwen wat de Belgische artsenorganisaties voor conclusies trekken.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?

artikelen - 24 april 2023

Het KNMG-accreditatiebureau geeft vele nascholingspunten voor een vage leefstijl-cursus hoog in de Italiaanse Alpen met ‘integratief’ psychiater Rogier Hoenders als docent.

artikelen - 06 april 2023

Op 10 april zullen leden van de VtdK en Skepses bij het Multatuli-standbeeld in Amsterdam een 'Homeopathische zelfmoord' plegen door een overdosis homeopathische pillen te nemen. De actie wordt gevoerd tegen de homeopathie, die wetenschappelijk aangetoond niet werkt.