Henk van Gerven krijgt Gebroeders Bruinsma Erepenning

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft de Gebroeders Bruinsma Erepenning 2016 toegekend aan Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP).
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 26 sept 2016 | Laatste Wijziging: 26 sept 2016

De Bruinsma-erepenning wordt met enige regelmaat uitgereikt aan personen of instellingen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt in de strijd tegen de kwakzalverij.

Van Gerven is sinds 1976 politiek actief namens de SP in de Provinciale Staten van Noord-Brabant, als wethouder in Oss en de afgelopen tien jaar als Tweede Kamerlid met onder andere volksgezondheid in zijn portefeuille. Hij krijgt de Gebroeders Bruinsma Erepenning 2016 en het bijbehorende diploma uitgereikt tijdens de ledenvergadering op 1 oktober in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. ’s Middags is het jaarlijkse middagsymposium van de VtdK dat dit jaar is gewijd aan BTW-vrijstelling voor kwakzalvers, een gerechtelijke dwaling?

Van Gervens SP, oordeelde de jury van de Bruinsma-prijs, heeft zich ontpopt als een partij die niet alleen ten strijde trekt tegen misstanden in de reguliere zorg maar die ook kwakzalverij in ons land aanpakt. De SP wijst, anders dan andere partijen, consequent onbewezen therapieën af. De Kamervragen van de partij over niet-reguliere geneeskunde, eerst van Agnes Kant en de laatste tien jaar van voormalig huisarts Henk van Gerven, zijn legio. Beiden zijn zich zeer bewust van de gevaren van dergelijke geneeswijzen, aldus de VtdK-jury.

Kamervragen

In de periode vanaf 2010 stelde Van Gerven zeventien keer Kamervragen over veertien verschillende kwakzalver-onderwerpen variërend van de zouttherapie van Simoncini, HCG (hormoon)-kuren, chronische Lyme, het falen van IGZ bij de voormalige Leidse Quress-kliniek en over medische claims die Nutricia hanteerde om haar drankje Souvenaid (dat zou werken tegen Alzheimer) aan de man te brengen. Ook de misleiding van de Saxion Hogeschool, met vestigingen in Deventer, Enschede en Apeldoorn, is door Van Gerven op uitstekende wijze aan de kaak gesteld, vindt de jury. Saxion bood niet-erkende opleidingen tot CAM-therapeut aan.

De Gebroeders Bruinsma Erepenning is ingesteld ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De naam van de penning verwijst naar de gebroeders Gerardus en Vitus Bruinsma, die in 1880 oprichters waren van de vereniging. De penning vormt een aanvulling op de sinds 2003 bestaande Meester Kackadorisprijs, die jaarlijks wordt toegekend aan personen of instellingen die kwakzalverij juist hebben bevorderd.

De erepenning is in 2005 voor het eerst uitgereikt aan het TROS-programma Radar. Later volgden Marie Prins (2006), Piet Borst (2010) en Jan Willem Nienhuys (2014).

Lees ook