UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 02 mei 2023

Op cursus bij ‘schuif’-cupper Kim van Iersel

‘Cuppen’ trekt rode strepen, en doet verder niets; toch volgen honderden mensen cursussen.

Op cursus bij ‘schuif’-cupper Kim van Iersel

Foto: Transformationele Cupping van Kim van Iersel. Bron: Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=2_dXzOc9rQY

Kim van Iersel, ‘uitvinder’/bedenker van het begrip ‘transformationele cupping’, komt juni overvliegen van haar woonplaats op Ibiza voor het geven van cursussen in het wegzuigen van bloed op een vacuümgetrokken huid. Er zijn nog enkele plekken vrij, laat ze op haar website weten. Haar cursus duurt drie dagen en kost 1555 euro, alle materialen (cups) inbegrepen. De afgelopen jaren hebben meer dan 1500 therapeuten een cursus bij Kim gevolgd, schrijft ze op haar website.

‘Transformational cupping’ is een soort dry-cupping waarbij cups – vacuüm te trekken bollen – over het lichaam worden geschoven, als een soort massage. Pijnlijk. ‘Het is intensiever en diepgaander dan gewone cupping en daardoor effectiever’, is Van Iersels’ ervaring. Het bolgeschuif is volgens haar een ‘totaal nieuwe zienswijze op het gebied van de natuurgeneeskunde, een combinatie van manuele therapie, voeding en het ontgiften van het lichaam.’ Op YouTube is een filmpje te zien hoe deze vorm van bloedtrekkende ‘schuif’-cupping in zijn werk gaat. Ook op de Facebook-pagina van het cupping-bedrijf zijn filmpjes te zien.

Er is op deze website enkele malen geschreven over cupping, ook over wet-cupping, een variant met risico’s, die alleen mag worden uitgevoerd door BIG-geregistreerden. De effectiviteit van (wet) cupping (bloedzuigen) bij bijvoorbeeld nekpijn en migraine is niet bewezen. Cupping –in onze contreien al eeuwenlang bekend als Hollandse ‘koppen zetten’ – een hype. Het aantal praktijken waar cupping, droge en natte variant, wordt bedreven, lijkt toe te nemen.

Anders dan regulier cuppen

Kim van Iersel wil zich graag onderscheiden en benadrukt op haar website dat haar ‘schuif’-cupping niet mag worden vergeleken met de reguliere aanpak, het plaatsen van cups op vaste plaatsen. ‘We gaan letterlijk en figuurlijk lagen van je aftrekken. Zowel mentaal als fysiek. Onder de huid liggende verklevingen worden zo losgetrokken’, omschrijft ze.

Cuppen is kwakzalverij, de gezondheidsclaims die eraan worden gehangen, zijn onbewezen. We lezen op haar Instagram-pagina: ‘We werken steeds vaker samen met chiropractors, het resultaat is geweldig. Met alleen het rechtzetten van de wervels, schiet het vaak na korte periode weer terug door de verklevingen die er zo omheen gegroeid zijn. Door die verklevingen weg te halen door middel van Transformational Cupping is het resultaat in bijna alle gevallen blijvend!’

‘Laag vet, verklevingen, afvalstoffen, ziektes, oud zeer, kwaaltjes, klachten, trauma’s en cellulitis verdwijnen’, claimt Van Iersel die naar eigen zeggen beroemd is op Ibiza vanwege haar cupping-activiteiten. ‘De meridianen worden schoongecupt’, is een verwijzing naar Chinese ‘geneeskunde. De gevolgen van het over de huid schuiven van met pompjes vacuümgetrokken bollen, zijn na afloop zichtbaar, zeer zichtbaar in de vorm van dieprode strepen en vlekken.

Linda de Mol

BN-er Linda de Mol weet er over mee te praten. Ze liet zich enkele jaren geleden door Van Iersel cuppen. Met zichtbaar resultaat, wist de roddelpers te melden.

Fysiotherapeute Van Iersel heeft de zelfbedachte naam voor haar schuifgezuig eind 2021 als merk neer(vast)gelegd bij het Europese merkenregister in Brussel, voor de komende tien jaar. Ze zet graag het R-slingeraapje achter de cup-behandeling.

We concentreren ons op enkele claims van Van Iersel. Op haar website lezen we dat ‘nieuwe wetenschappelijke studies aantonen dat bindweefsel herinneringen en emoties vast houdt’. Of wel door het activeren – huidzuigen – van bindweefsel komen ‘blokkades, trauma’s, ziekten, oud zeer, klachten en kwalen los’, is een van de claims die aan ‘transformational cupping’ wordt gehangen. Van Iersel legt uit: ’Letterlijk het trauma, het afval en de negatieve energie uit de cellen halen.’ Geen idee wat ze hiermee bedoelt, een biologisch mechanisme laat zich er niet aanplakken.

Een warrig antwoord van Van Iersel

Op vragen van de webredactie waar de wetenschappelijke bewijsvoering voor deze traumaclaims te vinden is, antwoordt Kim van Iersel warrig en onnavolgbaar: ‘Wij willen zeker niet als kwakzalverij gezien worden. We doelen zeker niet op ernstige psychische/psychologische aandoeningen. We doelen hiermee op het celgeheugen. Ernstige psychische/psychologische aandoeningen zullen wij altijd doorsturen naar specialisten hiervoor. Onze cliënten zeggen na behandeling minder te piekeren, zich lichter te voelen, minder angstgevoelens te hebben en zich letterlijk en figuurlijk vrijer te voelen omdat in het lichaam cellen worden opgeruimd. Het zou zonde zijn voor al die mensen met al die grote rugzakken – lichamen vol met fysieke en mentale pijnen – als we die niet kunnen aanspreken.’

Het ‘cuppen’ van Van Iersel is een verdienmodel geworden. Elke cursist krijgt een certificaat en een licentie om de merknaam in een eigen praktijk te mogen gebruiken. Bovendien krijgt de praktijk een vermelding op de bedrijfswebsite van uitvinder Kim van Iersel, een jaartje om te beginnen. Op de website zijn een honderdtal gecertificeerde ‘cuppers’ – waar zijn die andere vele honderden/duizend cursisten gebleven?? – te vinden.

In het lijstje ‘bevoegde’ cuppers van het bedrijf Transformational Cupping staan masseuses en schoonheidsspecialisten en verschillende alternatieve behandelaars als reiki-, regressie- en reïncarnatietherapeuten. Ze doen het cuppen erbij en hanteren op hun eigen websites of op hun instagram-accounts claimteksten die het ‘hoofdkantoor’, de website van uitvinder Kim van Iersel, heeft bedacht over traumaverwerking en het wegwerken van oud zeer. ‘Moeheid, trauma’s, oud zeer soms van 20-50 jaar geleden kunnen loskomen en worden verwerkt’, belooft een van hen.

Een van de cursisten, de Delftse Francis van der Burg, kreeg eind april ruim baan in het Algemeen Dagblad (AD) waar ze kritiekloos allerlei gezondheidsclaims de wereld in mocht slingeren. De goedgelovige journaliste van het AD tekende op uit de mond van ‘’bevoegd’ cupper Van der Burg: ‘Detoxen en cuppen bleken de ideale methoden om iemand te reinigen.’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.