Neparts Fred Bisselink moet minstens twee jaar de bak in

De rechtbank Gelderland heeft eind juni 2015 de 54-jarige kwakzalver Fred Bisselink, met een kliniek in het Gelderse Huissen, veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Een jaar is voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 9 jul 2015

In die tijd mag de man mensen niet behandelen. De straf die hij heeft gekregen, is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De man, zo onderbouwde de rechtbank in haar meer dan vijftig A4-tjes tellende vonnis, heeft zich in zijn kliniek Medisch Center Sanit in Huissen bij Arnhem, onterecht uitgegeven als arts en cliënten zonder de vereiste diploma’s behandeld. Ook handelde hij, zonder de daarvoor vereiste vergunningen, in medicijnen zoals bloeddrukverlagers en in Nederland verboden dieetpillen.

Bisselink, zonder medische diploma’s en niet-ingeschreven in het BIG-register, stelde bovendien bij een vrouw een foute diagnose, verrichtte medische handelingen zoals incisies. Hij lichtte de vrouw  bovendien voor tonnen euro’s op. Zo stelde hij bij haar, zonder enige aanwijzing, de diagnose borstkanker en haalde haar over zich hiervoor in China te laten behandelen. De behandeling daar zou geavanceerder zijn: het operatief inbrengen van matjes (met een chemokuur) in de borsten, die genezend zouden werken. Bij een controle later in het Rijnstate Ziekenhuis bleken er geen matjes in haar borsten te zijn gezet en werd er ook geen tumor aangetroffen. De vrouw had in het Chinese First Hospital in Jiaxing City een “borstlift” gekregen. Bisselink troggelde in China de vrouw ook nog eens veel geld af voor een “chemokuur” die nodig zou zijn voor een daar geconstateerde schildklierkanker, zo vertelde hij haar. De vrouw deed in februari 2014 aangifte tegen de man, in mei dat jaar werd Bisselink opgepakt. Hij liet overigens meerdere patiënten behandelen in Chinese ziekenhuizen, zo blijkt uit het gerechtelijk dossier. Ook deze vrouwen dienden een aanklacht tegen hem in. Hij vervalste ook declaraties van Chinese ziekenhuizen en leverde die in bij zorgverzekeraar Achmea.

Bisselink had een kliniek in Huissen onder de naam Medisch Center Sanit. Deze ging in de zomer van 2014 failliet. De man kreeg in 2013 de inspectie IGZ op zijn dak vanwege klachten over zijn onterechte gebruik van de dokterstitel. In zijn praktijk in Huissen stonden twee eenpersoonsdrukcabines, zo ontdekte de inspectie, waar hij patiënten blootstelde aan een zogeheten hyperbare zuurstoftherapie. Hij behandelde daarmee een trits aan klachten waaronder hersenletsel, zonder dat daar enig wetenschappelijke onderbouwing voor is. Omdat de man geen arts is en niet BIG-geregistreerd is, verbood de IGZ deze medische handeling en het gebruik van deze cabines.

De IGZ liet het in 2013 hierbij en deed geen aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM). In april 2014 was de man voorwerp van Tweede Kamervragen van de SP aan volksgezondheidsminister Edith Schippers, naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf waarin zijn handelen als “neparts” werd beschreven. Het artikel was mede aanleiding voor het OM de man op te laten pakken.

Lees ook