UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 04 april 2002

Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken

 Lees ook:  Kritisch Prikken homeopathische mantelorganisatie   De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft zich opnieuw bezorgd getoond over de misleidende beweringen van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP). De VtdK besteedde er in het verleden ook al aandacht aan (zie o.a. het Actieblad tegen de Kwakzalverij januari 2002). De NVKP probeert met horrorverhalen en pseudo-wetenschappelijke […]

 Lees ook:  Kritisch Prikken homeopathische mantelorganisatie

 

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft zich opnieuw bezorgd getoond over de misleidende beweringen van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP). De VtdK besteedde er in het verleden ook al aandacht aan (zie o.a. het Actieblad tegen de Kwakzalverij januari 2002). De NVKP probeert met horrorverhalen en pseudo-wetenschappelijke kletskoek ouders van jonge kinderen bang te maken voor vaccineren, waardoor de nu nog hoge vaccinatiegraad (97%) lager dreigt te worden. Dit brengt, behalve het individuele risico voor niet ingeënte kinderen, ook het gevaar mee dat ernstige ziekten, die dankzij het landelijk vaccinatieprogramma helemaal verdwenen waren, de kop weer opsteken. Men denke bijvoorbeeld aan de af en toe optredende epidemietjes van polio in Nederland die uitsluitend te wijten zijn aan het feit dat sommige ouders hun kinderen op levensbeschouwelijke gronden niet laten inenten. Een en ander is bijzonder actueel, nu de overheid besloten heeft tot massale inenting tegen meningokokken c-meningitis. Volgens de NVKP kan men ernstige infectieziekten beter homeopathisch en met andere kwakzalverij ‘behandelen’ dan door middel van vaccinatie voorkomen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 08 september 2018

Een te lage vaccinatiegraad is slecht voor de volksgezondheid. Antivaxxtrollen vragen media-aandacht, maar hun redeneringen kloppen niet.

artikelen - 27 juli 2012

Kritisch zijn ze niet bij de Nederlandse patiëntenorganisatie NPCF (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie). Groen, rijp en onzin, het mag allemaal in de kennis- en adressenbank op haar website, zo ontdekte een lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK).

page - 11 september 2009

Tv-presentator Harry Mens, de actiegroep Kritisch Prikken en Zilveren Kruis Achmea, zijn drie van de acht genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs 2009. Deze ‘kwakzalversprijs’ wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de bevordering van de kwakzalverij in Nederland.