Medicare in VS stopt jaarlijks half miljard dollar in chiropraxie

De Amerikaanse overheidszorgverzekeraar Medicare heeft in 2012 496 miljoen dollar uitgegeven aan zinloze chiropractorbehandelingen, rekent blogger Steven Salzberg op de website van Forbes Magazine voor.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 31 mei 2014

Salzberg is hoogleraar biostatistiek op Johns Hopkins University's School of Medicine, in Baltimore. Hij heeft alle rekeningen, die Medicare in alle vijftig Amerikaanse staten heeft betaald aan chiropractoren, bij elkaar opgeteld. `Bijna een half miljard dollar voor behandelingen die geen theoretische basis hebben en waarvoor wetenschappelijke bewijzen ontbreken. Er is geen geloofwaardig bewijs dat nek- en rugmanipulaties die ze uitvoeren tegen bijvoorbeeld rugpijn enig effect hebben. Bovendien kleven er gevaarlijke risico's aan die behandelingen.´ Salzberg verwijst daarbij naar een recent artikel van enkele neurochirurgen. 

Amerikaanse chiropraxieclubs reageren furieus op de Forbes-blog van de statistiek-hoogleraar. De International Chiropractors Association (ICA) vindt dat Salzberg onzin verkoopt en heeft haar advocaat ingeschakeld die rectificatie eist. 

Salzberg gooit in zijn weblog meer olie op het vuur. De opleiding van chiropractoren is inferieur aan de opleiding die dokteren in de VS volgen´, aldus de Forbes-blogger die verwijst naar een lijstje met een tiental hbo-achtige instituten in de VS met chiropractoropleidingen. Daaronder ook de onderwijsinstelling Parker University in Dallas. Hier heeft de Mexicaanse chiropractor Servando Molina gestudeerd. Na zijn opleiding begon hij een chiropractor-praktijk in Assen. Molina claimt op basis van zijn Amerikaanse chiropractordiploma in Nederland de doctorstitel dr. te mogen gebruiken. Nederlandse rechters steggelen hier over. De kwestie ligt inmiddels bij de Hoge Raad. 

In Nederland is chiropraxie in geen enkel behandelingsrichtlijn opgenomen en geen onderdeel van enig onderwijsprogramma dat leidt tot big-registratie.

Lees ook