UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 12 november 2012

Maandblad GezondNu schrijft verzuurde onzin

Het maandblad GezondNu heeft zich op de verzuring van Nederland gestort. De zuurgraad van je lichaam, zo lezen we in teksten van het blad, is ‘dé graadmeter van je gezondheid’.

Maandblad GezondNu schrijft verzuurde onzin

Ben je te zuur, dan wordt het tijd voor ontzuring, beveelt GezondNu aan. Het zijn teksten die worden gemaild aan abonnees van het blad.

De zuurgraad van het lichaam is simpel te meten, aldus GezondNu, waarna voor een simpele test wordt verwezen naar de webwinkel Pranayur, een website voor ayurvedische producten van het bedrijf Holisan in Lelystad. De test bevat vragen als ‘eet je veel fruit?’, ‘heb je overgewicht?’,’rook je?’, ‘drink je alcohol’, ‘heb je stress op je werk of in je gezin’, ‘gebruik je pijnstillers’, enzovoort. De test bevat twaalf van dit soort vragen.

We doen de test twee keer.

Wanneer we alle vragen ‘gewenst correct’ invullen, worden we geprezen: slechts nul tot drie strafpunten krijgen we als score.

Een niet-correcte beantwoording van alle vragen levert 10-14 strafpunten op, gevolgd door de waarschuwing: ‘Door je levensstijl zorg je voor een ernstige verstoring van je zuur-basen evenwicht. Misschien kunt je je vleesconsumptie wat verminderen en wat meer groente en fruit eten. Plan iedere week wat tijd in voor lichaamsbeweging en ontspanning. Wij raden je aan om een basenpoeder in de vorm van een citratenmengsel in te nemen!’

Hoe onafhankelijk kun je als blaadjesredactie zijn?

De ayurvedische website verkoopt niet alleen Indiase energiedrankjes en kruiden en vitaminepreparaten maar ook een trits basische producten om een verzuurde PH (foutieve aanduiding overgenomen) te corrigeren. Deze ‘PH-correcte’ producten bevatten onder meer kalium- en magnesiumcitraten en -carbonaten.

Over de onzin van ontzurende stoffen is vaker geschreven op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Deze webstukken hebben als belangrijkste conclusie: ‘Verzuring (van lichaamsspieren) kan onder extreme omstandigheden voorkomen. Het lichaam pakt dat snel aan: het heeft daarvoor de beschikking over een perfect buffersysteem.’

Extra eten of drinken van basische spullen is dus onzin, het lichaam buffert die eventuele extra toevoegingen – zure maar ook extra geslikte basische – en voert die zo als het ware af.

Dit is blijkbaar niet tot de redactie van GezondNu doorgedrongen terwijl, zo lezen we op zijn website ‘hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche samenwerkt met een grote groep artsen en wetenschappers.’

Waar die ‘artsen’ gezocht moeten worden, laat zich raden aan de hand van het lijstje illustere columnisten: psycholoog René Diekstra, de homeopathische huisarts Metta Hofstra uit Eelde, de orthomoleculaire natuurarts Johan Bolhuis uit Dieren en de vaagheids/levenscoach Albert Sonnevelt.

GezondNu is een opmerkelijk ‘onafhankelijk’ blad. De website van het blad maakt niet alleen reclame voor spullen, op de site staat ook het verzoek om toch vooral de petitie ‘Handen af van de homeopathie’ te tekenen.

Enkele jaren geleden meldde de toenmalige hoofdredacteur van het blad, Stan van Eck, zich aan als bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Het bestuur heeft hem toen verteld dat het voor iedereen beter zou zijn als hij dit aanbod zou intrekken. Van Eck is inmiddels uitgever bij de MixCom Mediagroep in Almere. Dit bedrijf geeft niet alleen GezondNu uit, het doet ook communicatiewerk voor Biohorma, een van grotere producenten van homeopathische middelen in Nederland met A. Vogel als topper.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 24 mei 2013

Inhoudsopgave   Over hoogspanningslijnen, kinderleukemie en kwakzalvers 1 Over de auteur van Kwakzalverij, bijgeloof en geneeskunst 9 Briefwisseling met een fervent NTtdK-recensent 11 U betaalt voor kwakzalverij 15 De VtdK heeft ze ook: vier mastodonten geportretteerd 18 Die felbegeerde doctorstitel 25 Kort 26, 39, 43, 44 GezondNU, profiel van een blad vol met ‘kwakzalverij light’ […]

behandelwijzen - 14 juli 2012

In de westerse samenleving wordt veel gegeten, gedronken en gestrest. Er zijn mensen die geloven dat daardoor het water in lichaamscellen verzuurt, wat tot allerlei chronische aandoeningen zou leiden. Kanker wordt dan vaak genoemd, meldt een lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

page - 26 oktober 2008

De nominaties voor de Meester Kackadorisprijs gaven al redenen aan waarom de kandidaten de kwakzalverij bevorderen, maar hier vindt u het volledige rapport van de jury, en ook de reden dat Lex Bouter, de rector magnificus van de VU toch uiteindelijk niet nummer een werd.